10 συμβουλές για να μεγαλώνουμε ανεξάρτητα παιδιά
Θέλουμε να μεγαλώνουμε παιδιά με αυτοπεποίθηση. Ανεξάρτητα άτομα που αργότερα, θα είναι ικανά να φροντίσουν τον εαυτό τους. Πώς θα τα καταφέρουμε;
10 συμβουλές για να μεγαλώνουμε ανεξάρτητα παιδιά
#1 Αφήστε τα παιδιά να κάνουν πράγματα μόνα τους
Αν και μπορεί να είναι πιο εύκολο να έχουμε τα πάντα έτοιμα για εκείνα, αυτό δεν βοηθά τα παιδιά να μάθουν και να εξελιχθούν. Είναι ωφέλιμο να τους δείχνουμε τον τρόπο να διεκπεραιώνουν απλές εργασίες, ανάλογα με την ηλικία τους και σε ένα ασφαλές περιβάλλον, να τα αφήνουμε να δοκιμάζουν τις ικανότητές τους.
Διαβάστε επίσης: Βάζουμε όρια χωρίς να λέμε «όχι»- Γιατί και πώς να το κάνουμε;
#2 Δώστε τους κάποιες ευθύνες
Όλοι μένετε στο σπίτι και όλοι δημιουργείτε ακαταστασία, επομένως όλοι μαζί θα πρέπει να βοηθάτε ώστε οι χώροι να διατηρούνται καθαροί. Οι δουλειές του σπιτιού διδάσκουν στα παιδιά υπευθυνότητα και σεβασμό. Επιλέξτε και σε αυτήν την περίπτωση πράγματα που είναι σε θέση τα παιδιά να αναλάβουν σύμφωνα με την ηλικία τους.
#3 Διδάξτε τα δεξιότητες ζωής
Η γνώση βασικών δεξιοτήτων ζωής, όπως το μαγείρεμα και η διαχείριση των χρημάτων, θα βοηθήσει τα παιδιά να εξελιχθούν σε ανεξάρτητους ενήλικες.
#4 Δείξτε τους πώς να φροντίζουν τους άλλους
Φροντίζοντας τους άλλους, τα παιδιά παίρνουν σημαντικά μαθήματα που αφορούν στην υπευθυνότητα και την ενσυναίσθηση. Ξεκινήστε επιτρέποντας στο παιδί να φροντίσει ένα κατοικίδιο, όπως ένα ψαράκι και στα μεγαλύτερα παιδιά, το μικρότερό τους αδερφάκι, πάντα δημιουργώντας ένα περιβάλλον με ασφάλεια για όλους.
#5 Επιτρέψτε τους να επιλύσουν μόνα τους τις συγκρούσεις
Διδάξτε τους δεξιότητες επίλυσης των συγκρούσεων με αδέρφια ή συνομηλίκους (π.χ. διαπραγματεύσεις, συμβιβασμούς), ώστε να ξέρουν πώς να διαχειρίζονται κάποιες καταστάσεις χωρίς να ζητούν μονίμως τη βοήθειά σας.
#6 Δημιουργήστε ένα περιβάλλον ανεξαρτησίας
Επιτρέψτε στα παιδιά να κάνουν μερικές δικές τους επιλογές, όπως αυτή των ρούχων που θα φορέσουν. Δώστε τους χώρο και χρόνο όταν τον χρειάζονται. Έτσι, τους επιτρέπετε να συγκεντρώσουν τις σκέψεις τους και να κάνουν έναν δικό τους σχεδιασμό.
#7 Δείξτε εμπιστοσύνη
Φροντίστε να επαινείτε την προσπάθεια και τη δουλειά που καταβάλλεται εκ μέρους του παιδιού για κάτι αντί να επαινείτε μονάχα την επιτυχία.
#8 Μάθετε στα παιδιά να υπερασπίζονται τον εαυτό τους
Μην βιαστείτε αμέσως να «σώσετε» το παιδί όταν προκύψει ένα πρόβλημα. Μιλήστε του αντ’ αυτού για τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους μπορεί να υποστηρίξει τον εαυτό του.
#9 Ενθαρρύνετέ τα να βγουν έξω από τη ζώνη άνεσής τους
Ανάπτυξη σημαίνει και ρίσκο. Ενθαρρύνετε τα παιδιά να ρισκάρουν, ακόμα και όταν υπάρχει η πιθανότητα αποτυχίας.
#10 Αφήστε τα να κάνουν λάθη
Η αποτυχία είναι ένα πιθανό αποτέλεσμα που συμβαίνει σε όλους. Δεν είναι κάτι που πρέπει να φοβόμαστε ή να αποφεύγουμε πάση θυσία. Διδάσκοντας στα παιδιά μας ότι είναι ok να κάνουν λάθη και να συνεχίζουν να προσπαθούν, τους δίνουμε την αυτοπεποίθηση που χρειάζονται για να δοκιμάσουν νέα πράγματα και να γίνουν ανεξάρτητοι ενήλικες.