14 τρόποι για να μεγαλώσουμε έξυπνα ένα έξυπνο παιδί
Η εξυπνάδα δεν είναι πάντα έμφυτη στα παιδιά, είναι κάτι που μπορούν να αναπτύξουν και να κατακτήσουν με τη δική σας βοήθεια.
Ο εγκέφαλος δεν αυξάνεται αυτόματα με την ηλικία. Χρειάζεται εμπειρίες και καθημερινή εξάσκηση στις γνωσιακές ιδιότητες. Επιπλέον οι πέντε αισθήσεις, όραση, ακοή, αφή, γεύση και οσμή, τονώνουν τις συνδέσεις των κυττάρων του εγκεφάλου (που ονομάζονται συνάψεις) για να δημιουργήσουν τρισεκατομμύρια κύτταρα στον εγκέφαλό του. Όσο πιο πολύπλοκες είναι αυτές οι συνάψεις, τόσο πιο έξυπνο θα είναι το παιδί σας.
Όταν παρέχεται στο παιδί σας ένα ευρύ φάσμα εμπειριών, συμβάλλετε στη διέγερση και την επιτάχυνση ανάπτυξης του εγκεφάλου του. Όταν ένα παιδί εξασκεί τις δεξιότητες και τα ταλέντα του ο εγκέφαλος αναπτύσσεται. Όταν δεν χρησιμοποιούνται, οι νευρικές συνδέσεις χάνονται και η ανάπτυξη του εγκεφάλου υποχωρεί. Επίσης, εάν είστε δεμένοι με το παιδί σας δίνοντάς του αγάπη και ασφάλεια αυτό δημιουργεί επιπρόσθετες συνδέσεις στον εγκέφαλο. Ποιες όμως εμπειρίες στα πρώτα του χρόνια διαμορφώνουν την προσωπικότητά του, το βοηθούν να ελέγχει τα συναισθήματά του, να αποδίδει στο σχολείο και να γίνει πιο έξυπνο; Αυτοί οι 12 τρόποι μπορούν να βοηθήσουν το παιδί σας να μεγιστοποιήσει το πνευματικό δυναμικό του.
1. Ξεκινήστε το διάβασμα νωρίς
Οι έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που διαβάζουν από μικρή ηλικία είναι πιο πιθανό να αγαπήσουν την ανάγνωση για πάντα, να τα πάνε καλά στο σχολείο και να επιτύχουν στην ενήλικη ζωή τους. Οι μελέτες επίσης δείχνουν ότι η ανάγνωση στα παιδιά ηλικίας 0-3 τα βοηθά αναπτυξιακά.
2. Μην τα επαινείτε χωρίς λόγο
Τα παιδιά που επαινούνται συνεχώς για την ευφυΐα τους και το «πόσο έξυπνα είναι» τείνουν να βάζουν εύκολους στόχους και να αποφεύγουν τις προκλήσεις που μπορεί να απειλήσουν την εικόνα του του «έξυπνου παιδιού». Το παιδί σας θα πρέπει να αμφισβητήσει τον εαυτό του, και χρειάζεται να βιώσει την αποτυχία για να δημιουργήσει νέες προκλήσεις.
3. Τονώστε την αυτοπεποίθησή του
Ενθαρρύνετέ το να δοκιμάσει καινούρια πράγματα, δώστε του κουράγιο όταν έχει αγωνία για κάτι και εξηγήστε του πως μια καλή προσπάθεια ποτέ δεν πάει χαμένη.
4. Μοιραστείτε την ανατροφή του παιδιού
Η συμμετοχή των γονέων είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την επιτυχία του παιδιού. Οι πατέρες πρέπει να συμμετέχουν ενεργά στην ανατροφή των παιδιών. Σύμφωνα με ερευνητική μελέτη από το Πανεπιστήμιο Concordia, τα παιδιά που τα ανάτρεφαν οι πατεράδες του είχαν λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς και πέτυχαν στα τεστ νοημοσύνης που τους έβαλαν.
5. Αφήστε το να παίξει
Όταν ένα παιδί παίζει, δεν διασκεδάζει απλώς αλλά αναπτύσσεται και ο εγκεφάλος του. Επιλέξτε παιχνίδια που ασκούν τη φαντασία του παιδιού ή μπορεί να εξασκήσει ένα ευρύ φάσμα δεξιοτήτων. Μέσω του παιχνιδιού ανακαλύπτει τον κόσμο, αναπτύσσει την κινητικότητα, τις αισθητηριακές λειτουργίες του, τις νοητικές του ικανότητες, εκφράζει συναισθήματα, μαθαίνει τι είναι η ομαδικότητα, καλλιεργεί την κοινωνικότητα, την αυτοεκτίμηση, τη συγκέντρωση και τη φαντασία του.
6. Μάθετέ του επιτραπέζια παιχνίδια
Μάθετέ του σκάκι ή κάποιο άλλο παιχνίδι στρατηγικής και ενθαρρύνετέ το να ασχοληθεί με τον μοντελισμό ή τις κατασκευές. Τα παιχνίδια αυτά το βοηθούν να βελτιώσει την προσοχή και την οπτική του μνήμη, καθώς και τη λήψη αποφάσεων και την αξιολόγηση εναλλακτικών λύσεων.
7. Γράψτε το σε ένα ωδείο
Λαμβάνοντας μαθήματα μουσικής ή παίζοντας ένα μουσικό όργανο τονώνονται οι συνάψεις στον εγκέφαλό του και προκαλούνται αλλαγές στις δομές του εγκεφάλου.
8. Περιορίστε την τηλεόραση
Η παθητική παρακολούθηση επηρεάζει την ικανότητά του να αναπτύξει σημαντικές δεξιότητες. Ένα παιδί που είναι κάτω των 2 ετών δεν θα πρέπει να βλέπει καθόλου τηλεόραση.
9. Μάθετέ του να αγαπάει τα μαθηματικά
Η ανάπτυξη της μαθηματικής σκέψης είναι ένα πολύ σημαντικό προσόν για το IQ. Δυστυχώς, μερικοί γονείς έχουν την τάση να υποστηρίζουν στα παιδιά ότι τα μαθηματικά είναι δύσκολα. Αποφεύγετε ασυνείδητα να λέτε στο παιδί σας ότι θα πρέπει να φοβάται τα μαθηματικά. Αντ ‘αυτού, εκπαιδεύστε το να αντιμετωπίζει τα μαθηματικά διασκεδαστικά. Το σημαντικότερο είναι να καταλάβει το παιδί ότι μαθηματικά σημαίνουν «επεξεργάζομαι δεδομένα, επιλέγω μέθοδο, δοκιμάζω, κάνω λάθη και επανεξετάζω».
10. Μην εκθέτετε το παιδί σε αγχωτικές καταστάσεις
Οι ορμόνες του στρες «τραυματίζουν» τον εγκέφαλο, και συρρικνώνυν κάποιο μέρος του που είναι σημαντικό για τη μνήμη και το συναίσθημα.
11. Μην κακοποιείτε το παιδί
Η λεκτική κακοποίηση έχει σημαντική επίδραση στην ανάπτυξη του παιδιού. Μια μελέτη από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ έδειξε ότι η γονική λεκτική κακοποίηση μπορεί να τραυματίσει τις οδούς του εγκεφάλου, προκαλώντας ενδεχομένως κατάθλιψη, άγχος καιπροβλήματα με την επεξεργασία της γλώσσας. Επίσης μην κακομεταχειρίζεστε το παιδί σας. Η σωματική κακοποίηση μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες στον εγκέφαλό του. Έφηβοι που είχαν κακοποιηθεί στην παιδική ηλικία ή είχαν παραμεληθεί φαίνεται να έχουν λιγότερα εγκεφαλικά κύτταρα σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου σε σχέση με όσους δεν είχαν υποστεί κακομεταχείριση, σύμφωνα με μελέτη. Στα αγόρια, η μείωση του μεγέθους του εγκεφάλου συγκεντρώνεται στις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τον έλεγχο της παρόρμησης ή κατάχρηση ουσιών. Σε κορίτσια, η μείωση βρίσκεται στις περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με την κατάθλιψη.
12. Αφήστε το να μιλήσει
Κάντε μαζί του έναν εποικοδομητικό διάλογο. Δώστε του το χρόνο να μιλήσει, να περιγράψει ή διηγηθεί καθώς και να υποστηρίξει τις θέσεις του ή να προσπαθήσει να σας πείσει για κάτι. Αυτό βοηθά στην εγκεφαλική ανάπτυξη προκαλώντας τη σύνθετη σκέψη και την γλωσσική ανάπτυξη.
13. Προσέχετε τη διατροφή του
Τα πολλά λιπαρά, τα γλυκά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να μειώσουν το IQ του, ενώ μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά φαίνεται να το ενισχύει.
14. Μάθετέ του την αυτοπειθαρχία και τη δύναμη της θέλησης
Αυτά τα δύο είναι πιο σημαντικά από το IQ για να είναι κάποιος επιτυχημένος στη ζωή του. Επίσης, να θυμάστε πως η ευφυΐα δεν είναι το παν. Νοημοσύνη, χωρίς ήθος και ενσυναίσθηση μπορεί να οδηγήσει σε ένα καταστροφικό μέλλον.