5 αλήθειες για τις φιλίες που πρέπει να ξέρει κάθε παιδί ως τα 8 του χρόνια
Η νέα σχολική χρονιά ισοδυναμεί κάθε φορά με μια χρυσή ευκαιρία να ανοιχτούν συναισθηματικά και να κάνουν νέες φιλίες. Όμως, η φιλία είναι μια σχέση δυναμική που πρέπει βέβαια να είναι πάντα αμφίδρομη και τα παιδιά θα πρέπει να ξέρουν από νωρίς κάποιους βασικούς κανόνες που ισχύουν στις φιλίες και σε όλες τις υγιείς ανθρώπινες σχέσεις.
Μοιραζόμαστε λοιπόν κάποιες ιδέες για το τι θα μπορούσαμε να πούμε στο παιδί μας, και μάλιστα από νωρίς, ακόμα και πριν τα 8 του χρόνια.
1.
Κάποιες φορές οι φιλίες σταματούν και αυτό είναι φυσιολογικό. Και μπορεί όντως να υπήρξε μια όμορφη φιλία για όσο διήρκησε και μπορείς να τη θυμάσαι με χαρά και αγάπη. Δεν είναι όλοι οι φίλοι μας παντοτινοί.
2.
Η φιλία αφορά δύο ανθρώπους! Έτσι αν θέλεις ο φίλος σου να σε ακούει και να σου συμπεριφέρεται καλά και να σε σέβεται το ίδιο θα πρέπει να κάνεις κι εσύ.
3.
Οι φίλοι σου είναι άνθρωποι με πολλά συναισθήματα, όπως είσαι κι εσύ. Αν μια μέρα δεν χαμογέλασαν μόλις σε είδαν, δεν σημαίνει ότι έχουν κάτι μαζί σου. Μπορεί να τους προβληματίζει κάτι άλλο και να τους έχει χαλάσει τη διάθεση.
4.
Και οι φίλοι μας κάνουν λάθη. Αν έκαναν κάτι που σε ενόχλησε θα πρέπει να τους το πεις και να τους εξηγήσεις πώς ένιωσες και γιατί και να τους δώσεις την ευκαιρία να το διορθώσουν.
5.
Επειδή ήσουν φίλος με κάποιο παιδί εδώ και πολύ καιρό δεν σημαίνει ότι αυτό δεν μπορεί να αλλάξει. Αν δεν αισθάνεσαι πλέον καλά με αυτή τη φιλία, είναι οκ να μην παραμείνεις φίλος με αυτό το παιδί. Όπως κι εκείνος ή εκείνη με εσένα.
Οι φιλίες είναι μια πηγή χαράς και λύπης, όπως όλες οι σχέσεις. Είναι καλό να τους ρωτάμε ανά καιρούς για τους φίλους τους, για το αν έκαναν νέες παρέες, να τους δίνουμε παραδείγματα από τη δική μας ζωή και να τους αφηγούμαστε ιστορίες για τους δικούς μας παιδικούς φίλους και για το αν παρέμειναν στη ζωή μας ή αν προχωρήσαμε χωρίς εκείνους.
Έτσι, θα δημιουργήσουν μια «τράπεζα πληροφοριών» και έμμεσα θα μαθαίνουν ότι είναι εντάξει να αφήνουν φιλίες πίσω τους, πως είναι εντάξει να θέτουν τα όρια τους και να τα υπερασπίζονται, αλλά και να είναι δοτικοί με τους φίλους τους, αν θέλουν κι εκείνα να λαμβάνουν τα ίδια δώρα από τους ανθρώπους.
Διάβασε επίσης: