8 σημάδια που φανερώνουν ότι το παιδί σας έχει αναπτύξει ασφαλή προσκόλληση
Είναι πολύ λογικό να επιθυμείτε να αναπτύξετε έναν ισχυρό και ασφαλή δεσμό με τα παιδιά σας, ώστε να λάβουν όλα όσα χρειάζονται συναισθηματικά για την ενήλικη ζωή που τα περιμένει. Η ασφαλής προσκόλληση θα επηρεάσει και τις υπόλοιπες σχέσεις τους στην πορεία της ζωής τους, όπως τις ρομαντικές και τις φιλικές. Το μαγικό είναι πως ο δεσμός αυτός ξεκινάει από τη μέρα που γεννιούνται.
Τι είναι, όμως, η ασφαλής προσκόλληση;
Η ασφαλής προσκόλληση καλλιεργείται και αναπτύσσεται όταν οι γονείς και οι φροντιστές καλύπτουν τις ανάγκες των παιδιών, καθώς δημιουργούν στο μυαλό τους εμπιστοσύνη προς τους άλλους ανθρώπους, τους οποίους θεωρούν αξιόπιστους. Η ασφαλής προσκόλληση αρχίζει να σχηματίζεται μέσα στον πρώτο χρόνο της ζωής και βασίζεται στη βιολογική ανάγκη του παιδιού για επιβίωση και στην ψυχολογική του ανάγκη για ασφάλεια.
Διαβάστε επίσης: 6 πράγματα που πρέπει να ξέρετε αν μεγαλώνετε παιδιά με άγχος
Σημάδια ότι το παιδί σας την έχει αναπτύξει
- Σας βλέπουν ως μια ασφαλή βάση
Το παιδί σας μπορεί να παίζει και να είναι ανέμελο μακριά σας, αλλά στο τέλος θα αναζητήσει το καταφύγιό του… δηλαδή εσάς. Όσο μεγαλώνει, μάλιστα, θα αποκτά αυτοπεποίθηση και ανεξαρτησία και μια αναγκαία αγκαλιά μπορεί να μετατραπεί σε ένα ουσιαστικό και γεμάτο βλέμμα.
- Χαίρονται όταν επανενώνονται μαζί σας
Όταν τα παιδιά νιώθουν ασφάλεια, η οποιαδήποτε επανένωση με τους γονείς και τους φροντιστές τους, θα τους προκαλεί χαρά και ανυπομονησία.
- Αναζητούν παρηγοριά από εσάς όταν στενοχωριούνται
Στις δύσκολες και άβολες καταστάσεις, αλλά και στα αρνητικά συναισθήματα, τα παιδιά που νιώθουν ασφάλεια θα επιστρέφουν σε εσάς για παρηγοριά και ανακούφιση.
- Συνάπτουν υγιείς φιλίες
Τα παιδιά που βιώνουν ασφαλή προσκόλληση τείνουν να συνάπτουν υγιείς και βαθιές φιλικές σχέσεις, τις οποίες μπορούν να ανακτήσουν ακόμα και μετά από τσακωμούς και διαφωνίες. Έχουν την ικανότητα να συμπονούν και να νοιάζονται τους άλλους.
- Μπορούν να κατανομάσουν τα συναισθήματά τους
Η ικανότητα που έχει ένας άνθρωπος να αναγνωρίζει και να κατονομάζει τα συναισθήματά του, συνεπάγεται συναισθηματική νοημοσύνη και είναι απαραίτητη για την ψυχολογική επιβίωση ενός ατόμου που ευχαριστιέται και απολαμβάνει τη ζωή, συνδεόμενος με τους άλλους ανθρώπους.
- Μπορούν να ξεπεράσουν αναποδιές
Η ζωή είναι γεμάτη αναποδιές και απογοητεύσεις. Αν κάποιος πέφτει και μπορεί να σηκωθεί και μάλιστα ακόμα πιο δυνατός, σημαίνει ότι έχει αναπτύξει ασφαλή προσκόλληση με τον γονιό και είναι δυνατός. Αυτό θα πρέπει να το διδάσκονται τα παιδιά από πολύ νωρίς.
- Είναι στοργικά
Τα παιδιά που μπορούν να εκφράσουν και να μοιραστούν τα συναισθήματά τους είναι εκείνα που έχουν νιώσει ασφάλεια και δεν φοβούνται να εκτεθούν.
- Έχουν αυτοπεποίθηση
Τα παιδιά που συνδέονται με ασφάλεια θα δείξουν εμφανή σημάδια αυτοπεποίθησης. Θα επικοινωνήσουν τις ανάγκες τους και δεν θα διστάσουν να διεκδικήσουν αυτό που θέλουν.
Όσο δύσκολο κι αν ακούγεται λοιπόν, φροντίστε τα παιδιά σας να αναπτύξουν μια υγιή προσκόλληση απέναντί σας. Είναι ο βασικός και πυρηνικός δεσμός για να σταθούν στα πόδια τους αργότερα.