Αφήνουμε τα παιδιά να πάρουν τον έλεγχο
Μια μεγάλη πηγή άγχους για τα παιδιά μπορεί να προέρχεται από την ανησυχία για πράγματα που δεν μπορούν να αλλάξουν.
Η επιθυμία να αισθανόμαστε κάποια αίσθηση ασφάλειας προβλέποντας τις ανάγκες μας ή τον κίνδυνο ή να έχουμε το πάνω χέρι στο πώς εξελίσσονται τα πράγματα είναι μία κλασική λειτουργεία του ανθρώπινου εγκεφάλου – μικρών και μεγάλων.
Το πρόβλημα ξεκινά από το σημείο ότι η ζωή δεν είναι προβλέψιμη. Πάρα πολλά πράγματα είναι εκτός του ελέγχου μας. Έτσι, ενώ θα μπορούσαμε να προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε το άγχος και το στρες προσπαθώντας να ελέγξουμε τα περισσότερα πράγματα, αυτή είναι μια καταδικασμένη αποστολή.
Η καλύτερη προσέγγιση για να το χειριστούμε όλο αυτό δεν είναι να προσπαθήσουμε να ελέγξουμε τα πάντα, αλλά να μάθουμε πώς να διαχειριζόμαστε τις δυσκολίες.
Πώς θα βοηθήσουμε τα παιδιά να ανακτήσουν την αίσθηση του ελέγχου
Ζητήστε στα παιδιά να γράψουν όλα τα πράγματα για τα οποία ανησυχούν. Στη συνέχεια, ζητήστε τους να κυκλώσουν μόνο όσα μπορούν να ελέγξουν και συζητήστε μαζί τους πώς θα μπορούσαν να κάνουν κάτι όσα βρίσκονται στη σφαίρα του ελέγχου τους.
Η ψυχική δύναμη έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με την τοποθέτηση της ενέργειάς εκεί που εξυπηρετεί καλύτερα. Αυτή η άσκηση περιορίζει τις ανησυχίες ενός παιδιού και το βοηθά να διοχετεύσει την ενέργειά του στην ανάληψη δράσης που θα βελτιώσει την κατάστασή του, γεγονός που μπορεί να κατευνάσει περαιτέρω την ανησυχία του.
Μην προσπαθείτε πάντα να το «σώσετε» από αρνητικά συναισθήματα, η να διαχειριστείτε κάθε πτυχή της ζωής του. Προστατέψτε εκεί που πρέπει, αλλά επιτρέψτε όπου μπορείτε. Σε περιπτώσεις που δεν διακινδυνεύεται η υγεία, η ευεξία ή το μέλλον του παιδιού, και η απόφαση δεν είναι ξεκάθαρη, προσπαθήστε να ενισχύσετε την αυτονομία του παιδιού.
Δεν ελέγχουμε γεγονότα, άλλους ανθρώπους και αποτελέσματα πραγμάτων που προσπαθούμε να επηρεάσουμε. Ελέγχουμε τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρινόμαστε στα γεγονότα και εκεί μπορούμε να εστιάσουμε τις προσπάθειές μας για να χτίσουμε ανθεκτικότητα.
O καθορισμός ορίων βοηθά το παιδί σας να αναπτύξει μια αίσθηση αυτο-ελέγχου. Η ενθάρρυνση της ανεξαρτησίας βοηθά να αναπτύξει μια αίσθηση κατεύθυνσης. Για να πετύχει στη ζωή, θα χρειαστεί και τα δύο!