Αυτισμός: Διπλάσιος ο κίνδυνος για αυτά τα παιδιά
Το βάρος της μητέρας στην εγκυμοσύνη θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση νευροαναπτυξιακών διαταραχών στο παιδί, υποστηρίζει νεότερη μελέτη
ΜΑΡΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ
Photo; Shutterstock
Παρότι οι απαντήσεις σχετικά με την εμφάνιση νευροαναπτυξιακών διαταραχών δεν είναι ακόμα ακριβείς, νεότερη μελέτη φωτίζει το ρόλο της μητέρας στην εμφάνισή τους. Πιο συγκεκριμένα, έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας διαπίστωσε πρόσφατα ότι όσα παιδιά γεννιούνται από παχύσαρκες μητέρες -με υπερβολικό βάρος πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης- έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης νευροαναπτυξιακών διαταραχών και συμπεριφορικών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της διαταραχής του φάσματος του αυτισμού (ΔΑΦ) και της διαταραχής ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ).
Διερευνώντας περισσότερα από 3,6 εκατομμύρια ζευγάρια μητέρας-παιδιού από 42 επιδημιολογικές μελέτες, οι ερευνητές συμπέραναν ότι η παχυσαρκία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης:
- αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ΔΕΠΥ στα παιδιά κατά 32%.
- διπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης ΔΑΦ στα παιδιά (κατά 2,23 φορές).
- ενισχύει τον κίνδυνο εμφάνισης διαταραχών συμπεριφοράς κατά 16%.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Psychiatry Research, διαπίστωσε επίσης ότι η παχυσαρκία ή το υπερβολικό βάρος της μητέρας πριν από τη σύλληψη συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ΔΕΠΥ, ΔΑΦ, διαταραχής συμπεριφοράς και ψυχωσικής διαταραχής, καθώς και με 30% αυξημένο κίνδυνο τόσο σε παραβατικές συμπεριφορές όσο και σε προβλήματα σχέσεων με συνομηλίκους.
Ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Bereket Duko επισημαίνει ότι η μελέτη παρέχει νέες πληροφορίες σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του σωματικού βάρους της μητέρας στην ψυχική υγεία του παιδιού: «Η μητρική παχυσαρκία έχει συνδεθεί εδώ και καιρό με μια σειρά από δυσμενείς περιγεννητικές εκβάσεις, όπως πρόωρος τοκετός, χαμηλό βάρος γέννησης, θνησιγένεια, ενώ συνδέεται επίσης με μακροσωμία ή υψηλό βάρος γέννησης», εξηγεί ο Δρ Duko.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Δεδομένης της αύξησης των παγκόσμιων ποσοστών παχυσαρκίας μεταξύ των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας και του αυξανόμενου αριθμού παιδιών που διαγιγνώσκονται με νευροαναπτυξιακές διαταραχές, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τις πιθανές μακροπρόθεσμες συνέπειες της μητρικής παχυσαρκίας στην ψυχική υγεία των παιδιών» συμπληρώνει ο Δρ Duko.
«Στην παρούσα μελέτη, εξετάσαμε το υπερβολικό βάρος και την παχυσαρκία της μητέρας πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, διαπιστώνοντας ότι και τα δύο συνδέονται σημαντικά με ψυχιατρικά και συμπεριφορικά προβλήματα στα παιδιά αργότερα στη ζωή τους, αλλά και με προβλήματα σχέσεων με τους συνομήλικούς τους» διευκρίνισε.
Ο Δρ Duko υπογραμμίζει ότι τα αποτελέσματα της μελέτης αναδεικνύουν την ανάγκη για παρεμβάσεις που στοχεύουν στη διαχείριση του βάρους της μητέρας πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. «Οι προσπάθειες δημόσιας υγείας που στοχεύουν στη βελτίωση της υγείας της μητέρας θα μπορούσαν να συμβάλουν στον μετριασμό ορισμένων από τους κινδύνους των νευροψυχιατρικών και συμπεριφορικών διαταραχών στα παιδιά» σημειώνει. «Αν και απαιτείται περαιτέρω έρευνα για τη διερεύνηση των βιολογικών μηχανισμών που διέπουν αυτές τις συσχετίσεις, τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη για παρεμβάσεις υγείας που προωθούν τον υγιεινό τρόπο ζωής και το υγιές βάρος μεταξύ των μελλοντικών γονέων» καταλήγει.
Διαβάστε επίσης:
Χημικές ουσίες ένοχες για κινητικά προβλήματα στα παιδιά
Αυτισμός: Στρέφοντας το βλέμμα στους γονείς με παιδιά στο φάσμα – Μια ψυχολόγος εξηγεί
Αυτισμός: Έξι ερωτήσεις που απασχολούν τους γονείς με παιδιά στο φάσμα – Οι ειδικοί απαντούν