Αυτισμός και συναισθήματα: Η δύναμη της ταινίας «Τα μυαλά που κουβαλάς 2»
Η διδασκαλία των συναισθημάτων, σύμφωνα με την Patricia Wright, Ph.D., MPH, εκτελεστική διευθύντρια του Proof Positive, αποτελεί μέρος των προγραμμάτων σπουδών για τον αυτισμό εδώ και δεκαετίες.
Διαβάζουμε σε πρόσφατο άρθρο της στο Psychology Today: Θυμάμαι χρονολογημένες κάρτες flash με εικόνες προσώπων και ζητούσα από τους μαθητές να προσδιορίσουν ποιο συναίσθημα εκφραζόταν στην κάρτα (Baron-Cohen et al., 2007). Καθώς η τεχνολογία έγινε διαθέσιμη, αρχίσαμε να ονομάζουμε συναισθηματικές εκφράσεις από ένα βίντεο (Akmanoglu, 2015). Κοιτάζοντας πίσω, συνειδητοποιώ πόσο πραγματικά γελοία ήταν αυτή η ταύτιση ως μέθοδος διδασκαλίας της περίπλοκης ικανότητας των συναισθημάτων. Η αναγνώριση των συναισθημάτων είναι απλώς ανεπαρκής για τον λαβύρινθο της ανθρώπινης εμπειρίας του συναισθήματος.
Ένας από τους πρωταρχικούς σκοπούς των συναισθημάτων είναι να συμβάλλουν στη συνολική ψυχολογική μας ευεξία βοηθώντας μας να αντιμετωπίσουμε το άγχος, να ρυθμίσουμε τη διάθεσή μας και να βιώσουμε θετικά συναισθήματα. Η αναγνώριση των συναισθημάτων στις εικόνες απέχει έτη φωτός από αυτό το επιθυμητό αποτέλεσμα. Δυστυχώς, δεν υπήρχε πολλή καθοδήγηση σχετικά με τη διδασκαλία των συναισθημάτων – να διδάξουμε στα αυτιστικά άτομα τα πλούσια συναισθήματα που είναι η ανθρώπινη κατάσταση και πώς τα συναισθήματα που βιώνουμε μας βοηθούν να μας διδάξουν, να μας κρατήσουν ασφαλείς και να δημιουργήσουν κοινωνικούς δεσμούς με τους άλλους γύρω μας.
Οι ταινίες της Disney ως εργαλείο διδασκαλίας
Όταν διάβασα το Life Animated: A Story of Sidekicks, Heroes, and Autism (2014) του Ron Suskind, μαγεύτηκα απόλυτα. Η οικογένεια Suskind μοιράστηκε με θάρρος την ιστορία της για το πώς οι ταινίες της Disney παρείχαν έναν τρόπο σύνδεσης με τον αυτιστικό γιο τους, Owen. Αύξησαν την ικανότητα του Owen να επικοινωνεί και να κατανοεί τον κόσμο γύρω του. Ο Owen απομνημόνευσε φράσεις, ταυτίστηκε με χαρακτήρες και χρησιμοποίησε τις ιστορίες τους για να κατανοήσει τις δικές του εμπειρίες και συναισθήματα. Είχα ακούσει τόσους πολλούς από τους αυτιστικούς μαθητές μου να επαναλαμβάνουν τις φράσεις της Disney, και μέχρι να διαβάσω το βιβλίο του Suskind, δεν είχα ποτέ σκεφτεί τη δύναμη της χρήσης της Disney ως συγκεκριμένου εργαλείου διδασκαλίας. Το κίνητρο για συμμετοχή στη μάθηση είναι ενσωματωμένο στο γεγονός ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι αγαπούν την Disney, συμπεριλαμβανομένων πολλών αυτιστικών ατόμων. Οι ιστορίες λέγονται διαδοχικά και με σταθερή ανάπτυξη χαρακτήρων και στυλ αφήγησης που παρέχει την απαραίτητη γνώση και το πλαίσιο για την κατανόηση σύνθετων καταστάσεων.
Άγχος, Ανία, Αμηχανία και Φθόνος
Ως επαγγελματίας και ερευνητής που ενδιαφέρεται για την ευημερία και τον αυτισμό, η κυκλοφορία της νέας ταινίας «Inside Out 2» με ενδιέφερε σημαντικά. Τα “Inside Out” και “Inside Out 2” ακολουθούν τη Riley. Στο πρώτο της σειράς, είναι μια 11χρονη που ταξιδεύει στη ζωή με τα συναισθήματα της χαράς, της λύπης, του φόβου, της αηδίας και του θυμού. Το Inside Out 2 μεγαλώνει με τη Riley, η οποία είναι τώρα 13 και έχει προσθέσει τα συναισθήματα του άγχους, της ανίας, της αμηχανίας και του φθόνου.
Το “Inside Out” ήρθε με πολλές εκπαιδευτικές ιδέες για παιδιά, όπως αυτές από το Greater Good Science Center (Zakrzeweski & Marsh, 2015), ενθαρρυντικές οδηγίες σχετικά με την αγκαλιά των δύσκολων συναισθημάτων έναντι της καταστολής τους και το μήνυμα ότι ευτυχία δεν είναι μόνο η χαρά. Η Common Sense (Elgersma, 2021) παρείχε έναν οδηγό ταινίας και σχέδια μαθημάτων για την υποστήριξη της μάθησης των μαθητών. Η συνέχεια, “Inside Out 2”, έχει ήδη συγκεντρώσει μεγάλη προσοχή λόγω της ικανότητάς της να διδάσκει και να ενημερώνει τα παιδιά, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων ερωτημάτων σχετικά με το πώς θα χρησιμοποιηθεί η ταινία – θεραπευτικά (Cipriano, 2024).
Κανένας από αυτούς τους πόρους δεν είναι συγκεκριμένος για τις ανάγκες των ατόμων με αυτισμό, αλλά υπήρξε πολλή συζήτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από την κοινότητα του αυτισμού για το “Inside Out 2”, συμπεριλαμβανομένης της οικογένειας Forthofer, η οποία περιλαμβάνει δύο ενήλικα παιδιά με αυτισμό και ένα γονέα που είναι επίσης εκτελεστικός διευθυντής φορέα κοινωνικής υπηρεσίας που παρέχει υπηρεσίες και υποστήριξη σε παιδιά με αναπτυξιακές αναπηρίες. Η κυρία Forthhofer μοιράζεται πόσο εντυπωσιασμένη είναι από τον αντίκτυπο που είχε η Disney στη μάθηση των γιων της και πώς οι θεραπευτές της έχουν κλίνει στον κινηματογράφο στο ιατρείο τους στην κλινική της (Proof Positive, 2024).
Ανάπτυξη Δεξιοτήτων Ευημερίας
Οι ταινίες είναι διασκεδαστικές, και αυτός είναι συχνά ο λόγος που τις παρακολουθούμε. Αλλά οι ταινίες μπορούν να είναι και εκπαιδευτικές. Το “Inside Out 2” επέλεξε να προσθέσει πολλά συναισθήματα στη σειρά χαρακτήρων, τα περισσότερα από τα οποία μπορεί να ταξινομηθούν ως αρνητικά συναισθήματα (π.χ. αμηχανία και φθόνος). Ωστόσο, η ταινία παρέχει επίσης την ευκαιρία να παρέχει οδηγίες για την ανάπτυξη δεξιοτήτων ευεξίας. Ακολουθούν μερικές ιδέες που θα μπορούσε να κάνει η τάξη ή η οικογένειά σας από κοινού για να μεταβείτε από την ψυχαγωγία στη μάθηση και να βελτιώσετε την ευημερία σας:
Γράψτε τα 10 θετικά συναισθήματα του Barb Fredrickson (χαρά, αγάπη, ευγνωμοσύνη, δέος, έμπνευση, διασκέδαση, γαλήνη, ελπίδα, περηφάνια και ενδιαφέρον· Frederickson, 2013) και ξεκινήστε ένα κυνήγι θησαυρού για το πότε αυτά τα θετικά συναισθήματα παρουσιάζονται στις ταινίες.
Η ευγνωμοσύνη είναι μια γνωστή δεξιότητα που προάγει την ευημερία. Προσπαθήστε να βρείτε τρεις σκηνές σε κάθε ταινία όταν αναπαρίσταται η ευγνωμοσύνη. Μοιραστείτε την άποψή σας σχετικά με το γιατί αυτές οι σκηνές μας κάνουν να νιώθουμε καλά.
Για αυτές τις ιδέες και άλλες, και για υποστηρίξεις ειδικά προσαρμοσμένες σε άτομα με αυτισμό, η Proof Positive (2024) ανέπτυξε έναν δωρεάν Οδηγό για να υποστηρίξει την ανάπτυξη δεξιοτήτων ευεξίας ως μέρος της κινηματογραφικής εμπειρίας.
Το να βοηθήσουμε τα παιδιά να αναπτύξουν δεξιότητες ευεξίας είναι επιτακτική ανάγκη, δεδομένων των τρεχόντων δεδομένων για την ψυχική υγεία των παιδιών και των νέων. Η χρήση του αγωγού μιας διασκεδαστικής καλοκαιρινής ταινίας είναι μια εξαιρετική πρόοδος για τη διδασκαλία και την εξάσκηση δεξιοτήτων ευεξίας. Πάρτε το ποπ κορν σας και τους πόρους εκμάθησής σας και απολαύστε την ταινία!
Η Patricia Wright, Ph.D., MPH, είναι εκτελεστική διευθύντρια του Proof Positive, μιας εθνικής μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που εργάζεται για την ενσωμάτωση και επέκταση του προγραμματισμού ευεξίας για τα αυτιστικά άτομα και τις κοινότητές τους.
Πηγή