Αυτισμός: Τι περιλαμβάνει η διατροφή της εγκύου που μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης της διαταραχής
Φρούτα, λαχανικά και ξηροί καρποί είναι μερικά από τα τρόφιμα που δε θα πρέπει να λείπουν από τη διατροφή των γυναικών που επιθυμούν να φέρουν στον κόσμο υγιή παιδιά
ΜΑΡΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ
Photo: Shutterstock
Οι συνήθειες της μητέρας παίζουν βασικό ρόλο στην υγεία του εμβρύου και στην κατάστασή της στην μετέπειτα ζωή του. Μια μικρή ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης και το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας θέλησε να διερευνήσει πώς ένας από αυτούς, η διατροφή και το περιεχόμενό της, θα μπορούσε να συσχετιστεί με ορισμένες περιπτώσεις διαταραχής φάσματος του αυτισμού (ΔΑΦ). Τα αποτελέσματά τους ήταν ιδιαίτερα αξιοσημείωτα.
Η ομάδα ανέλυσε πληροφορίες από δύο μεγάλες βάσεις δεδομένων με ιατρικές πληροφορίες για χιλιάδες μητέρες και κόρες στη Νορβηγία και την Αγγλία. Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία για τα έτη 2002 έως 2008 και 1990 έως 1992, τα οποία περιλάμβαναν στοιχεία για παιδιά ηλικίας έως 8 ετών. Συνολικά, ανέλυσαν δεδομένα για περισσότερα από 95.000 ζευγάρια μητέρας/κόρης.
Προηγούμενες έρευνες έχουν προτείνει ότι ενδεχομένως να υπάρχουν διατροφικοί, γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες που εμπλέκονται στην εμφάνιση της διαταραχής φάσματος αυτισμού ενώ βρίσκονται ακόμη στη μήτρα, αν και η ακριβής αιτία είναι ακόμη άγνωστη. Για τη νέα αυτή μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open, η ερευνητική ομάδα εξέτασε πιο προσεκτικά τον ρόλο της διατροφής στην ανάπτυξή της διαταραχής.
Στο πλαίσιο της ανάλυσής τους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ένα ενδιαφέρον μοτίβο: οι γυναίκες που ακολουθούσαν μια υγιεινή διατροφή είχαν 22% λιγότερες πιθανότητες να γεννήσουν παιδί με τη διαταραχή φάσματος αυτισμού, σε σύγκριση με τις γυναίκες που έκαναν μια διατροφή που ήταν λιγότερο υγιεινή. Η υγιεινή διατροφή προσδιορίστηκε ως αυτή που περιλαμβάνει την τακτική κατανάλωση λαχανικών, φρούτων, ξηρών καρπών, ψαριών και δημητριακών ολικής αλέσεως, ενώ αποκλείει τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, επεξεργασμένα κρέατα, αναψυκτικά και επεξεργασμένους υδατάνθρακες.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Διαπίστωσαν επίσης ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες που ακολουθούσαν μια υγιεινή διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είχαν 24% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κοινωνικά ή/και επικοινωνιακά προβλήματα, ανεξάρτητα από το φάσμα του αυτισμού. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι η συσχέτιση και στις δύο περιπτώσεις ήταν ισχυρότερη στα ζεύγη μητέρας/κόρης παρά στα ζεύγη μητέρας/γιου.
Ωστόσο, η ερευνητική ομάδα επισημαίνει ότι η μελέτη δεν εξηγεί γιατί οι γυναίκες που ακολουθούν μια πιο υγιεινή διατροφή μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο να αποκτήσουν ένα παιδί στο φάσμα, αν και θεωρούν ότι αυτό μπορεί να σχετίζεται με τον τρόπο που οι τροφές επηρεάζουν το DNA ή την ανοσολογική διαδικασία. Τέλος, σημειώνουν ότι τα δεδομένα τους δεν ήταν σε θέση να δείξουν αν η επίδραση της διατροφής είχε αιτιώδη χαρακτήρα ή οφειλόταν σε άλλους παράγοντες.
Διαβάστε επίσης:
Αυτισμός: Το γρήγορο τεστ αντανακλαστικών που αποκαλύπτει τη διαταραχή – Γίνεται και στο σπίτι
Φάσμα Αυτισμού: Ερευνητές αποκαλύπτουν το γονιδιακό «ντόμινο» που οδηγεί στη διαταραχή
Αυτισμός: Το σημείο του προσώπου που αποκαλύπτει νωρίς τη διαταραχή