Αγχώνεστε αν είναι έτοιμο το παιδί σας για το δημοτικό; Αυτός ο δάσκαλος σας λύνει τις απορίες
Οι διακοπές σιγά σιγά τελειώνουν και γονείς και μαθητές αρχίζουν να σκέφτονται τη νέα σχολική χρονιά. Και πολύ δε περισσότερο οι γονείς που έχουν «πρωτάκια», γεμίζοντας τους λίγο παραπάνω άγχος. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ανησυχούν, αν το παιδί τους θα τα καταφέρει, αν θα μπορέσει να ανταποκριθεί ή αν θα πρέπει να είναι προετοιμασμένο για την Α’ Δημοτικού.
Ο αγαπημένος δάσκαλος Μάριος Μάζαρης σε ανάρτησή του λύνει τις απορίες των γονιών και απαντά στα ερωτήματα που έχουν για το πρωτάκι τους και εξηγεί, αν πρέπει ή όχι τα παιδιά να είναι προετοιμασμένα για την πρώτη τάξη του δημοτικού σχολείου.
Η ανάρτηση του δασκάλου
«”Δεν είμαστε προετοιμασμένοι!”, “Δεν ξέρει να γράφει!”, “Δεν μπορεί να μετρήσει μέχρι το 10!”, “Μπερδεύει τα γράμματα”: Αυτά είναι λίγα μόνο από τα μηνύματα που δέχομαι από γονείς που το παιδί τους τώρα θα μπει στο δημοτικό. “Ποιος σας είπε, ότι πρέπει να πάει προετοιμασμένο;”, τους απαντάω. “Μα, η τάδε μαμά, η τάδε φίλη μου είπε…” κι αρχίζουν πάλι τις συγκρίσεις. “Μα στο νηπιαγωγείο μας είπαν…” κι αρχίζει πάλι η παρανόηση.
Ας το δούμε αναλυτικά: Το νηπιαγωγείο έχει πλέον δική του ύλη, με καθαρά μαθησιακούς στόχους, πέρα από τους συναισθηματικούς, αισθητηριακούς, κοινωνικούς και αυτούς των δεξιοτήτων που είχε πάντα. Αυτό σημαίνει, ότι ένα παιδί θα έρθει σε επαφή με τα γράμματα, τους αριθμούς, θα πιάσει μολύβι, θα γράψει, θα μετρήσει. Είναι υποχρεωμένο να τα μάθει όλα αυτά και να τα θυμάταi, όταν έρθει στην Α’ Δημοτικού; Όχι. Και όχι. Οι πληροφορίες αυτές έρχονται για να βοηθήσουν το παιδί σιγά σιγά να τις τακτοποιήσει στο μυαλό του και να αρχίσει να τις κατανοεί. Ένας δάσκαλος στην Α’ τάξη δεν θα πει στα παιδιά: Έπρεπε να τα ξέρετε! Θα πει πάμε να μάθουμε!
Κι εκεί το παιδί ίσως πει… Α το κάναμε και πέρυσι στο νηπιαγωγείο! Κι αμέσως ενθουσιάζεται που ανασύρει αυτή τη μάθηση από το μυαλό του. Ο δάσκαλος τότε θα πει: Ναι, πάμε να το μάθουμε τέλεια τώρα! Έτσι λειτουργεί η ύλη, με σπειροεδή διάταξη. Επανέρχονται, δηλαδή, μπροστά μας κομμάτια ύλης για να κατανοήσουμε καλύτερα και να εμβαθύνουμε.
Κάνουμε επαναλήψεις το καλοκαίρι πριν από την Α’ Τάξη; Όχι. Παίρνουμε ειδικά βοηθήματα; Όχι. Μην πιέζετε τα παιδιά χωρίς λόγο. Θα τα μάθουν όλα στην ώρα τους.
Τι είναι καλό να κάνετε πριν πάει Α’ δημοτικού; Εξάσκηση στα χρώματα, στα σχέδια, στο πώς κρατάμε μαρκαδόρους, μπογιές, εξάσκηση στο ψαλίδι, πώς χρησιμοποιώ τις τουαλέτες (τούρκικου τύπου), πώς σκουπίζομαι μετά την τουαλέτα, πώς φοράω μπουφάν, παπούτσια, πώς δένω κορδόνια, πώς μαζεύω την τσάντα μου/κασετίνα/κάνω έλεγχο πραγμάτων, πώς κρατάω παγούρι/δοχείο φαγητού χωρίς να μου πέφτουν. Αυτά ναι, είναι απαραίτητα!»
Διαβάστε επίσης:
Συγκλονίζει η τραγωδία στην Κόρινθο: Κάτω από βάρκα βρέθηκε το 6χρονο κοριτσάκι
Εξοργιστικό: Ανήλικοι βασάνιζαν… γελώντας κουταβάκι 2 μηνών
Το βίντεο του Snik να καπνίζει στο Λούβρο vs των Ελλήνων αθλητών στο Μόναχο: Εσείς ποιο θα δείξετε στα παιδιά σας;