Ανδρολοχεία: Όταν Βιώνει «Εγκυμοσύνη» Και Ο Μέλλων Μπαμπάς

Γίνεται στ’ αλήθεια να έχει συμπτώματα εγκυμοσύνης ο μέλλων μπαμπάς; Κι αν ναι, είναι σωματικά και ψυχολογικά; Τι λένε οι ειδικοί για το φαινόμενο της ανδρολοχείας; Ακολουθούν όλες οι απαντήσεις για κάθε απορία που… «γεννάται» για το θέμα.
Ανδρολοχεία: τι είναι με απλά λόγια
Θα την ακούσετε και ως αρρενολοχεία, σύνδρομο Couvade (από τη γαλλική λέξη couver που σημαίνει κλωσώ) ή συμπαθητική εγκυμοσύνη και είναι η κατάσταση κατά την οποία ο άνδρας βιώνει κάποια από τα συμπτώματα που έχει η έγκυος σύντροφός του.
Τα συμπτώματα ανδρολοχείας του μέλλοντα μπαμπά
Η γκάμα των συμπτωμάτων καλύπτει όλο το φάσμα αλλαγών, από σωματικές και ψυχολογικές έως και πνευματικές. Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν όλα μαζί ή σταδιακά και είναι τα παρακάτω:
- Αύξηση βάρους
- Ορμονικέςαλλαγές
- Πρωινή ναυτία και εμετός
- Διαταραχές στον ύπνο
- Κοιλιακό άλγος
- Άγχος
- Αλλαγές στην όρεξη
- Πόνος στην πλάτη
- Φούσκωμα
- Θολή σκέψη
- Δυσκοιλιότητα
- Διάρροια
- Κατάθλιψη
- Αίσθημα κόπωσης
- Κράμπες στα πόδια
Τρίμηνο έναρξης ανδρολοχείας
Συνήθως η έξαρση και η ύφεση των συμπτωμάτων αρρενολοχείας ακολουθεί την πορεία που έχει η εγκυμοσύνη της γυναίκας. Στο πρώτο τρίμηνο υπάρχει η εξάντληση και η πρωινή ναυτία, ακολουθεί το δεύτερο διάστημα που τις πιο πολλές φορές κυλά χωρίς ενοχλήσεις και τα συμπτώματα επιστρέφουν στο τρίτο τρίμηνο.
Η εξήγηση των ειδικών για το παράδοξο αυτό φαινόμενο
Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!
H ανδρολοχεία συνδέεται άμεσα με τον τρόπο και τον βαθμό προετοιμασίας του άνδρα να γίνει πατέρας και τον βαθμό εμπλοκής του στο ταξίδι προς τη γονεϊκότητα. Για παράδειγμα, ένας άνδρας που συμμετέχει ενεργά στην εγκυμοσύνη και τον τοκετό της συντρόφου του, είναι πιο πιθανό να βιώσει έντονα συναισθήματα ενσυναίσθησης. Με τον τρόπο αυτοί, οι άνδρες σωματοποιούν ένα μέρος της δυσφορίας των εγκύων συντρόφων τους και νιώθουν σαν να κυοφορούν και οι ίδιοι. Πέρα από τον ψυχολογικό αντίκτυπο όμως, σημαντικές είναι και οι βιολογικές διεργασίες που συμβαίνουν στο σώμα ενός άνδρα με έγκυο σύντροφο που είναι υπερβολικά αγχωμένος και δεν μπορεί να διαχειριστεί αυτό το στρες. Η υπερέκκριση κορτιζόλης και η μείωση τεστοστερόνης ως αποτέλεσμα του έντονου άγχους εξηγούν κάποια συμπτώματα, όπως η πεσμένη ενέργεια και η αίσθηση κούρασης. Ειδικά για τα ζευγάρια που πραγματοποιούν θεραπείες γονιμότητας, τα αυξημένα επίπεδα άγχους και ενσυναίσθησης, μπορούν να προκαλέσουν και σωματικά συμπτώματα*.
Τρόποι για να αντιμετωπιστεί η αρρενολοχεία
Οτιδήποτε μπορεί να ανακουφίσει τον άνδρα από το έντονο στρες και να τον προετοιμάσει για τον ερχομό του μωρού, μπορεί να λειτουργήσει βοηθητικά.
- Η άσκηση ή ο διαλογισμός
- Η ψυχοθεραπεία
- Τυχόν φαρμακευτική αγωγή για καταπολέμηση του στρες
- Τα μαθήματα προετοιμασίας για τον τοκετό
- Η ανάγνωση βιβλίων για την εγκυμοσύνη και τον τοκετό
- Η συζήτηση με τον γυναικολόγο και τη μαία
Η στάση της εγκύου απέναντι στον σύντροφο με συμπτώματα ανδρολοχείας
Μία γυναίκα σε εγκυμοσύνη μπορεί να νιώσει ανάμεικτα συναισθήματα απέναντι σε έναν σύντροφο που βιώνει την κατάσταση σαν να κυοφορεί ο ίδιος.
- Μπορεί από τη μία, να νιώσει αγάπη και θαυμασμό για τον τόσο υποστηρικτικό σύντροφο που ζει τόσο έντονα την εγκυμοσύνη της.
- Υπάρχει όμως και η περίπτωση να νιώσει απογοήτευση ή θυμό που ο σύντροφός της γίνεται το επίκεντρο της προσοχής και «κλέβει τη δόξα» της ίδιας.
- Επιπλέον, αν τα συμπτώματα είναι τόσο έντονα που κάνουν τον σύντροφο δυσλειτουργικό, η γυναίκα μπορεί να νιώσει άγχος που ο σύντροφός της δεν μπορεί να τη βοηθήσει στα πρακτικά της καθημερινότητας.
Η ανδρολοχεία υπάρχει ήδη από την αρχαιότητα
Το 1865 ο ανθρωπολόγος Edward Burnett Tylor χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τον όρο “couvade” (κουβάντ), για να αναφερθεί σε κάποια τελετουργικά διάφορων πολιτισμών που ακολουθούσαν οι πατέρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της συντρόφου τους. Σε αρκετούς από αυτούς τους πολιτισμούς, η «συμπαθητική εγκυμοσύνη» σχετιζόταν με την προσπάθεια απομάκρυνσης δαιμόνων ή πνευμάτων από τη μητέρα ή με την επιθυμία να εξασφαλιστεί η εύνοια των υπερφυσικών όντων για το παιδί.
- Στην Αρχαία Αίγυπτο, όταν γεννιόταν ένα παιδί, ο άντρας περνούσε τη διαδικασία του «τοκετού», ξαπλώνοντας στο κρεβάτι και υπομένοντας περιόδους νηστείας και εξαγνισμού.
- Στην Κύπρο, υπήρχε ένα έθιμο που τιμούσε τον μύθο της Αριάδνης που είχε πεθάνει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της. Στο έθιμο αυτό, ένας νέος άνδρας ξάπλωνε και μιμούταν το κλάμα και τις χειρονομίες των γυναικών κατά τη διάρκεια του τοκετού.
- Οι Καντάβροι, αρχαίος λαός της Ισπανίας, είχαν το έθιμο να ξαπλώνει ο πατέρας κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά τη γέννηση ενός παιδιού, να παραπονιέται για πόνους τοκετού και να λαμβάνει την ίδια θεραπεία που συνήθως παρέχεται στις γυναίκες κατά την εγκυμοσύνη ή μετά τον τοκετό.
- Στην Παπούα Νέα Γουινέα, οι πατέρες έκτιζαν μια καλύβα έξω από το χωριό και μιμούνταν τους πόνους του τοκετού μέχρι να γεννηθεί το παιδί. Στην Ταϊλάνδη, την Αλβανία, τη Ρωσία, την Κίνα, την Ινδία και σε πολλές ομάδες ιθαγενών στη Νότια Αμερική, ακολουθούνταν αντίστοιχα τελετουργικά.
Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η διαχείριση της περιόδου εγκυμοσύνης της συντρόφου του διαφέρει από άνδρα σε άνδρα, αφού είναι διαφορετικές και οι προσωπικότητές τους. Μια ανοιχτή συζήτηση του ζευγαριού για τα συναισθήματά τους και το πώς τους επηρεάζουν μπορεί να είναι βοηθητική και στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά.
*Dr Catherine Caponero, Obstetrics and Gynecology, Cleveland Clinic
Γράψτε το σχόλιό σας!
Μου αρέσει!