Baby Blues: Τι Είναι, Πόσο Διαρκούν Και Πώς Φεύγουν;

Ο ερχομός ενός μωρού είναι μια κομβική στιγμή στη ζωή μιας γυναίκας. Και παρ’ ότι είναι ένα γεγονός απέραντης ευτυχίας, συχνά τα συναισθήματα χαράς συνοδεύονται και από άλλα λιγότερο ευχάριστα, που αλλάζουν τη διάθεση και τη συμπεριφορά της νέας μαμάς.
Τι συμβαίνει στα baby blues της λοχείας;
Τις πρώτες μέρες μετά τη γέννηση του μωρού, υπάρχουν νέες μητέρες που περίμεναν να βιώσουν χαρά αλλά τελικά εμφανίζουν πεσμένη διάθεση με συναισθήματα θλίψης και μελαγχολίας.
Τα σημάδια που μαρτυρούν baby blues
Τα συμπτώματα μπορεί να αφορούν μεταβολές στη διάθεση, την ψυχολογία και τη συμπεριφορά και είναι συνήθως τα εξής:
- Συνεχές κλάμα με το παραμικρό
- Ευερεθιστότητα και διαρκής εκνευρισμός
- Κακή διάθεση
- Άγχος και ανησυχία
- Ανάγκη για απομόνωση
- Αίσθηση μοναξιάς
- Δυσκολία στη συγκέντρωση και θολή σκέψη
- Κούραση
- Αϋπνία, ακόμα και όταν υπάρχει σωματική εξάντληση
- Έλλειψη σύνδεσης με το μωρό
- Ανυπομονησία για το καθετί
- Απώλεια όρεξης
- Νοσταλγία για την ελευθερία της «παλιάς ζωής», πριν τον ερχομό του μωρού
- Ένα γενικότερο αίσθημα δυσφορίας
Baby blues: τι είναι αυτό που τα προκαλεί;
Η μελαγχολία της νέας μαμάς συνδέεται με τις ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στον οργανισμό και το σώμα της μετά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό. Όμως αυτή η συναισθηματική δυσφορία επιτείνεται και από την κούραση των πρώτων ημερών με το νεογέννητο. Η νέα μαμά δεν κοιμάται αρκετά, ενδεχομένως να μην ακολουθεί και ισορροπημένη διατροφή εφόσον οι ανάγκες σίτισης του μωρού είναι απαιτητικές και νιώθει έντονη σωματική εξάντληση και απώλεια ενέργειας που ενισχύουν τα συναισθήματα θλίψης. Επιπλέον, μία προγενέστερη διαταραγμένη ψυχολογική κατάσταση της μητέρας, μπορεί να την καταστήσει πιο ευάλωτη στην εμφάνιση baby blues. Αν, για παράδειγμα, υπάρχει ιστορικό κατάθλιψης, ίσως αυξάνονται οι πιθανότητες για μία έντονη μελαγχολία, μετά τον τοκετό.
Πότε υποχωρούν τα baby blues;
Συνήθως ξεκινούν μέσα στις πρώτες 2 με 3 ημέρες μετά τον τοκετό και, σύμφωνα με τους ειδικούς*, μπορεί να διαρκέσουν μέχρι δύο εβδομάδες. Εμφανίζονται για μερικά λεπτά έως μερικές ώρες κάθε μέρα και σε περίπου 14 ημέρες δεν υπάρχουν πια.
Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!
Η συχνότητα εμφάνισής τους στις νέες μητέρες
Περίπου το 70-80% των γυναικών που μόλις απέκτησαν παιδί βιώνει κάποια αρνητικά συναισθήματα ή μεταπτώσεις στη διάθεση και οι αλλαγές αυτές θεωρούνται σε ένα βαθμό φυσιολογικές λόγω της νέας πραγματικότητας.*
Baby blues vs επιλόχειος κατάθλιψη
Πολύ συχνά μιλάμε για την αλλαγή διάθεση της μητέρας κατά τη λοχεία συγχέοντάς τη με την επιλόχειο κατάθλιψη. Όμως η δεύτερη είναι μία παθολογική κατάσταση με τα συμπτώματα να είναι έντονα, να διαρκούν πολύ περισσότερο και να επηρεάζουν τη λειτουργικότητα της γυναίκας σε κάθε επίπεδο, δυσκολεύοντας τη να ανταποκριθεί και στον γονεϊκό της ρόλο. Η νέα μαμά χρειάζεται να αναζητά πάντα τη βοήθεια των ειδικών για σωστή διάγνωση και καθοδήγηση, κυρίως αν εμφανιστούν τα εξής:
- Επιδείνωση των αρνητικών συναισθημάτων
- Διάρκειά τους για πάνω από δύο εβδομάδες
- Δυσκολία να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της καθημερινότητας
- Δυσκολία στη φροντίδα του μωρού
- Σκέψεις για πρόκληση βλάβης στην ίδια ή το μωρό
Πώς αντιμετωπίζονται τα συναισθήματα θλίψης της νέας μαμάς;
- Επικοινωνία. Μιλήστε με κάποιον που εμπιστεύεστε για το πώς νιώθετε και αναζητήστε τη βοήθεια ειδικών, αν τα συμπτώματα σάς ανησυχούν.
- Ξεκούραση. Επωφεληθείτε από μία ανάπαυλα τις ώρες που κοιμάται το μωρό γιατί ο ύπνος ποτέ δεν είναι ποτέ αρκετός για τη νέα μαμά και η εξουθένωση πάντα χειροτερεύει τη διάθεση.
- Βοήθεια. Ζητήστε ή αποδεχτείτε τη βοήθεια που σας προσφέρεται (με τα γεύματα, τα άλλα παιδιά ή οτιδήποτε σας επιτρέπει να εστιάσετε στη χαρά της μητρότητας), χωρίς να πιέζεστε να τα κάνετε όλα.
- Άσκηση. Βγείτε έξω για να απολαύσετε τον καθαρό αέρα και τη ζωή εκτός του πλαισίου της μητρότητας. Μία διαφορετική οπτική είναι πάντα ωφέλιμη.
- Διατροφή. Διατηρήστε μια καλά ισορροπημένη διατροφή με συστατικά που ευνοούν μία καλή πνευματική κατάσταση, όπως τα ω-3 λιπαρά.
- Χόμπι. Κάντε κάτι που σας ευχαριστεί. Καταπιαστείτε με μία αγαπημένη σας ενασχόληση έστω και για λίγο, για να μπορέστε για να φορτίσετε μπαταρίες.
- Ημερολόγιο. Σημειώστε όλες τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας, θετικά και αρνητικά. Η αποτύπωσή τους στο χαρτί, θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα τι νιώθετε και γιατί.
- Διασύνδεση. Μοιραστείτε τις εμπειρίες σας με άλλες νέες μητέρες και αντλήστε έμπνευση από το πως χειρίζονται εκείνες τις δυσκολίες των πρώτων ημερών με το νεογέννητο.
- Κοινωνικότητα. Προσπαθήστε να δείτε φίλους ή να τους μιλήσετε στο τηλέφωνο γιατί η απομόνωση θα εντείνει τις συναισθήματα θλίψης.
- Προσαρμογή. Δώστε στον εαυτό σας απλόχερα χρόνο να ενταχθεί στη νέα πραγματικότητα. Χρόνο για να ανακάμψετε από τον τοκετό, να βρείτε τα νέα σας πατήματα, να εξοικειωθείτε με τη ρουτίνα σίτισης και ύπνου του μωρού κ.λπ.
Με διάθεση αυτοφροντίδας και αποδοχή μιας αναμενόμενης αλλαγής στη ζωή της και την κατάλληλη βοήθεια και στήριξη, η νέα μαμά θα καταφέρει να αφήσει πίσω της τα συναισθήματα θλίψης και να εστιάσει στις θετικές στιγμές που βιώνει στον νέο της ρόλο.
*Mayo Clinic, Postpartum depression overview, American Pregnancy Association, Baby Blues.
Γράψτε το σχόλιό σας!
Μου αρέσει!