Μπορείτε να μείνετε έγκυος με ενδομητρίωση;
Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση
Το να μείνετε έγκυος με ενδομητρίωση μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά όχι ανέφικτο. H ενδομητρίωση συχνά παραμένει αδιάγνωστη ή διαγιγνώσκεται λάθος. Πολλές γυναίκες που παλεύουν με αυτήν την επώδυνη ασθένεια θα προσπαθήσουν να συλλάβουν κάποια στιγμή, κάτι που μπορεί να είναι ένα δύσκολο ταξίδι. Τα καλά νέα; Είναι δυνατόν να μείνετε έγκυος με ενδομητρίωση. Ορίστε τι πρέπει να γνωρίζετε για την ενδομητρίωση και τη γονιμότητα.
Η ενδομητρίωση είναι πιο συχνή απ’ ό,τι νομίζετε
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου 1 στις 10 γυναίκες πάσχουν από ενδομητρίωση. Αν και αυτή η ασθένεια μπορεί να προκαλέσει πόνο και να δυσκολέψει τη σύλληψη, οι περισσότερες γυναίκες με ενδομητρίωση είναι σε θέση να αποκτήσουν παιδιά. Ωστόσο, η κατάλληλη θεραπεία και υποστήριξη είναι απαραίτητες, καθώς η αθεράπευτη ενδομητρίωση μπορεί να οδηγήσει σε επιπλέον προβλήματα γονιμότητας, πόνο και, σε ορισμένες περιπτώσεις, χειρουργική επέμβαση.
Τι ακριβώς είναι η ενδομητρίωση;
Η ενδομητρίωση είναι μια φλεγμονώδης κατάσταση που εξαρτάται από τα οιστρογόνα, στην οποία ο ιστός της μήτρας αναπτύσσεται εκτός αυτής. Η αποδόμηση αυτού του ιστού και η φλεγμονώδης αντίδραση κάθε μήνα μπορεί να προκαλέσουν σχηματισμό ουλών και να “κολλήσουν” τα όργανα μεταξύ τους, προκαλώντας χρόνια πυελικό πόνο στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, καθώς και άλλα κοινά συμπτώματα.
Κοινά συμπτώματα της ενδομητρίωσης
- Πόνος πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εμμηνορροϊκή περίοδο
- Οικογενειακό ιστορικό ενδομητρίωσης ή πυελικού πόνου
- Συχνός ή επίμονος αιχμηρός και/ή θαμπός πυελικός πόνος
- Πόνος κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής
- Πόνος κατά τη διάρκεια των κινήσεων του εντέρου ή της ούρησης
- Πόνος στην ουροδόχο κύστη
- Γενικευμένη κοιλιακή δυσφορία
Ωστόσο, δεν έχουν όλοι με ενδομητρίωση πόνο ή συμπτώματα. Είναι μόνο όταν προσπαθούν να συλλάβουν που οι γιατροί μπορεί να διαγνώσουν την ασθένεια με υπερηχογράφημα, πυελική εξέταση, κοιλιακή χειρουργική επέμβαση ή μετά από μια δοκιμή φαρμάκων.
Η σύνδεση μεταξύ ενδομητρίωσης και υπογονιμότητας
Περίπου 4 στις 10 γυναίκες που δυσκολεύονται να συλλάβουν έχουν ενδομητρίωση. Η φλεγμονή που σχετίζεται με την ασθένεια μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη γονιμοποίηση, να καταστρέψει το σπέρμα ή το ωάριο ή να εμποδίσει τη διαδρομή τους μέσω των σαλπίγγων και της μήτρας. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, οι σάλπιγγες μπορεί να είναι εντελώς φραγμένες από ουλώδη ιστό.
Αν χρειαστείτε τη βοήθεια ενός ειδικού γονιμότητας για να συλλάβετε, ο γιατρός σας μπορεί να εξετάσει πρώτα τη χειρουργική αφαίρεση ουλώδους ιστού ή μεγάλων κύστεων ενδομητρίωσης, επιτρέποντας στις ωοθήκες και τις σάλπιγγες να λειτουργούν καλύτερα. Άλλες θεραπείες όπως η διέγερση ωορηξίας ή η ενδομήτρια σπερματέγχυση (IUI) μπορεί να σας βοηθήσουν να μείνετε έγκυος. Σε περίπτωση βλάβης των σαλπίγγων ή απόφραξης, η εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) μπορεί να σας βοηθήσει να παρακάμψετε τη σύνδεση «ωοθήκης-σάλπιγγας» και να μείνετε έγκυος με επιτυχία.
Ενδομητρίωση και σεξ
Εκτός από τις δυσκολίες στη γονιμότητα, τα άτομα με ενδομητρίωση συχνά παλεύουν με τον πόνο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, κάτι που μπορεί να γίνει πρόβλημα όταν προσπαθούν να συλλάβουν. Σε αυτήν την περίπτωση, η ανοιχτή επικοινωνία και η διαφάνεια με τον σύντροφό σας είναι το κλειδί. Μοιραστείτε πώς αισθάνεστε τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά, και ζητήστε επιπλέον υποστήριξη όταν είναι απαραίτητο — ειδικά επειδή η ενδομητρίωση συχνά σχετίζεται με υψηλότερα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης. Αυτό καθιστά ακόμη πιο σημαντικό το να περιβάλλετε τον εαυτό σας με την κατάλληλη υποστήριξη, είτε μέσω θεραπείας (ατομικής ή με τον σύντροφό σας), ενσυναίσθητων φίλων και οικογένειας, και δίνοντας προτεραιότητα στη φροντίδα του εαυτού και στη γυμναστική.
Το τελικό συμπέρασμα;
Τα άτομα με ενδομητρίωση μπορούν (και τα καταφέρνουν) να έχουν υγιείς εγκυμοσύνες και σχέσεις. Αλλά ο δρόμος για να φτάσουν εκεί δεν είναι πάντα ευθύς. Αν δυσκολεύεστε να συλλάβετε ή αν βιώνετε συμπτώματα ενδομητρίωσης, μην διστάσετε να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια. Με τη σωστή υποστήριξη, μπορείτε να θεραπεύσετε την ενδομητρίωση και να μεγαλώσετε την οικογένειά σας.
Πηγή: Motherly