Δείτε πως θα πείσετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά
Η υγιεινή διατροφή είναι μια συνήθεια και μια ρουτίνα που αξίζει να αποκτήσουν τα παιδιά από μικρά. Με αυτό τον τρόπο θα καταφέρουν να εξελιχθούν σε ενήλικες που ακολουθούν χωρίς πίεση μια ισορροπημένη διατροφή.
Βέβαια, συνήθως, μικρά παιδιά έχουν ιδιαιτερότητες στο φαγητό και αποκλείουν πολλές τροφές. Σκοπός σας δεν πρέπει να είναι η πίεση αλλά η καλλιέργεια μιας ισορροπημένης κουλτούρας απέναντι στο φαγητό. Αυτή θα είναι και η βάση για να χτίσουν αργότερα μια σχέση με την τροφή που δεν θα διέπεται από φόβο, ντροπή και ενοχές.
Αν στην περίπτωση των παιδιών σας δυσκολεύεστε, υπάρχουν τρόποι για να τα παρακινήσετε σιγά σιγά να τρώνε υγιεινά.
Ξεκινήστε νωρίς
Μην καθυστερείτε στη διαπαιδαγώγησή τους σε σχέση με το φαγητό. Από μικρά θα πρέπει να πειραματίζονται με διάφορα είδη τροφών και ποικιλία. Δώστε τους να δοκιμάσουν από μανιτάρια μέχρι κινόα.
Να έχετε πάντα υγιεινές τροφές ως σνακ
Τα παιδιά, όπως κι εσείς, μπορεί να πεινάσετε μέσα στη μέρα. Προτιμήστε, λοιπόν, να έχετε υγιεινά σνακ χωρίς επεξεργασμένη ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά. Τα φρούτα, τα γιαουρτάκια, τα κράκερ ολικής άλεσης και οι ξηροί καρποί ή το βούτυρο ξηρών καρπών αν τα παιδιά είναι μικρά, συγκαταλέγονται στις ασφαλείς επιλογές. Επίσης, μπορείτε να φτιάξετε ένα banana bread ή χειροποίητες υγιεινές μπάρες από την προηγούμενη μέρα, ώστε να τα παιδιά να έχουν ένα υγιεινό γλυκάκι οποιαδήποτε στιγμή.
Μειωμένη όρεξη: Πώς θα τρώει το παιδί περισσότερο;
Δημιουργήστε συνδυασμούς
Μην κρύβετε κάποιες τροφές έναντι των υγιεινών. Αντιθέτως, επιχειρήστε να αναμείξετε υγιεινά τρόφιμα με άλλα πιο αγαπημένα είδη τροφής για τα παιδιά, τα οποία όμως δεν χρειάζεται να καταναλώνουν συχνά. Για παράδειγμα, οι πιπεριές ή το μπρόκολο είναι πολύ καλές επιλογές για να προσθέσετε σε μια σπιτική πίτσα.
Αφήστε τα παιδιά να επιλέξουν
Τα παιδιά θα νιώσουν πολύ όμορφα αν κάποιες φορές παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις για το φαγητό. Μπορείτε να τους πετάτε το μπαλάκι για το σνακ που επιθυμούν, «Μπανάνα ή αμύγδαλα;». Έτσι θα απολαμβάνουν περισσότερο την τροφή.
Μην χαρακτηρίζετε το φαγητό
Η δόμηση μιας καλής και υγιούς σχέσης των παιδιών με το φαγητό είναι νευραλγική για την περαιτέρω τοποθέτησή τους απέναντι στη διατροφή. Μην χαρακτηρίζετε κάποιες τροφές «κακές» και κάποιες άλλες «καλές».
Δώστε στα παιδιά το καλό παράδειγμα
Μην ξεχνάτε ότι παραμένετε το πρότυπο για τα παιδιά σας. Εσείς θα πρέπει, αρχικά, να έχετε αποκτήσει μια ισορροπημένη σχέση με το φαγητό. Να μην έχετε ενοχές και να φροντίζετε το σώμα και την ψυχή σας μέσα από την τροφή. Να ακολουθείτε κι εσείς μια υγιεινή διατροφή και να μην εκτονώνεστε σε επεξεργασμένες τροφές. Όσο πιο καλά αντιμετωπίζετε ως οικογένεια την τροφή και την απολαμβάνετε καθημερινά, τόσο πιο καλή σχέση με το φαγητό θα αποκτήσουν και τα παιδιά σας.