“Δεν έπαψα να χαμογελάω στο σχολείο κι αυτό εξόργιζε αυτούς που μου επιτέθηκαν”: Εξομολογήσεις παιδιών που δέχθηκαν bullying και δεν το έβαλαν κάτω
Ο Σταύρος Θεοδωράκης μίλησε στην εκπομπή ‘Πρωταγωιστές’ με παιδιά που παρά τη βία που δέχθηκαν από συνομήλικους τους, αντί να γίνουν φοβισμένα ή εκδικητικά, έγιναν γενναία και ώριμα.
Την 16χρονη Δάφνη που την έδειραν αλλά και την έκλεψαν κορίτσια της ηλικίας της: “Το κινητό, δεν μου το πήραν, γιατί τα δικά τους ήταν καλύτερα“.
Τον 16χρονο Διονύση που οι συμμαθητές του, τον έδεσαν με σχοινί μέσα στην τάξη του:”Δεν έπαψα να χαμογελάω στο σχολείο μου και αυτό εξόργιζε αυτούς που μου επιτέθηκαν“.
Τον 17χρονο Παναγιώτη που έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από έναν “νταή” συμμαθητή του: “Πιστεύω ότι την μεγαλύτερη ευθύνη την έχουν οι γονείς του. Δεν τον έχουν μάθει να σέβεται ούτε τις καθηγήτριες του“.
Τον 14χρονο Άρη που συνεχώς πέφτει θύμα μπούλινγκ εξαιτίας των κιλών του, συνέπεια θεραπειών που κάνει:”Κάποια παιδιά νομίζουν ότι είναι τέλεια και πειράζουν τα παιδιά που έχουν παραπάνω κιλά ή είναι κοντά“.
Στους Πρωταγωνιστές μίλησαν μεταξύ άλλων: Η καθηγήτρια Εγκληματολογίας Έφη Λαμπροπούλου:”Στην κοινωνία μας υπάρχει υπερπροστατευτισμός της νέας γενιάς. Τα “βλαστάρια” μας δεν έχουν ευθύνη, ούτε εμείς έχουμε ευθύνη για τα ‘’βλαστάρια’’ μας, δηλαδή κανένας δεν έχει ευθύνη”.
Η Προϊσταμένη της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων Γεωργία Πατρωνούδη: “Έχουν σκληρύνει οι επιθέσεις των ανηλίκων. Πλέον στις επιθέσεις τους χρησιμοποιούν μαχαίρια και σιδερογροθιές και έχουν κατέβει πολύ τα ηλικιακά όρια”.
Η εθελόντρια διαμεσολαβήτρια Ευγενία Σαρίδου:”Όταν στέλνουμε τα παιδιά στον δάσκαλο ή τον διευθυντή είναι σαν να παίρνουμε την ευθύνη από πάνω τους. Η διαμεσολάβηση, όμως, τους φέρνει αντιμέτωπους με τις πράξεις τους και βγαίνουν πιο δυνατά παιδιά“.
Στην εκπομπή συμμετέχει η Ομάδα Διαμεσολάβησης των μαθητών του 4ου Λυκείου Αλίμου καθώς και οι μαθητές του Θεατρικού Εργαστηρίου της Κάρμεν Ρουγγέρη.
Πηγή: Yupiii.gr