Διακοπές χωρίς τα παιδιά και χωρίς ενοχές
Θέλεις να κάνεις διακοπές χωρίς τα παιδιά αλλά έχεις γεμίσει με ενοχές και τύψεις πριν καν φύγεις από το σπίτι; Το συναίσθημα αυτό είναι απολύτως λογικό! Φοβάσαι τι θα σκεφτούν τα παιδιά που τα αφήνεις πίσω, τι θα πει ο κόσμος για το πόσο καλός γονιός είσαι, αλλά θέλεις τόσο πολύ να απολαύσεις μερικές στιγμές, που θα σου επιτρέψουν να περάσεις περισσότερο χρόνο με τον σύντροφό σου ή τους φίλους σου.
Η γονεϊκότητα έρχεται με μια τεράστια βαλίτσα γεμάτη ευθύνες και απαιτήσεις, τις οποίες είναι αναμενόμενο να θέλεις να αφήσεις για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Για να είμαστε ειλικρινής, σου αξίζει ένα τέτοιο μικρό διάλειμμα, και σου αξίζει να γνωρίζεις με ποιο τρόπο μπορείς να αφήσεις τις ενοχές μακριά από τις διακοπές σου.
Διαβάστε επίσης: Γονείς: 10 πράγματα που πρέπει να υποσχεθείτε στο παιδί μετά τις διακοπές
Είμαι κακός γονιός αν πάω διακοπές χωρίς τα παιδιά;
Η γονεϊκότητα είναι, όπως είπαμε, από τις πιο δύσκολες και απαιτητικές περιόδους στη ζωή του κάθε ατόμου. Είναι η στιγμή που βάζεις σε δεύτερη μοίρα τα δικά σου θέλω και είναι σε προτεραιότητα οι ανάγκες και τα θέλω του παιδιού σου.
Ωστόσο, καθώς τα παιδιά μας μεγαλώνουν, γίνονται πιο ανεξάρτητα. Η σταδιακή ανάκτηση λοιπόν των ατομικών και κοινωνικών χώρων που απολαμβάναμε παλαιότερα είναι σημαντική για να φροντίσουμε τον εαυτό μας και τα παιδιά μας, αλλά και τη σχέση μας με τον σύντροφό μας.
Το να απολαμβάνεις τον ελεύθερο χρόνο σου χωρίς τα παιδιά σου δεν σε κάνει κακό γονιό, το αντίθετο! Στην πραγματικότητα, έχει θετικό αντίκτυπο στους οικογενειακούς δεσμούς, καθώς φροντίζοντας τον εαυτό σου, γίνεσαι πιο υπομονετική και αποκτάς μεγαλύτερη ενσυναίσθηση.
Πως θα αποβάλεις τις τύψεις σου
Έχεις το δικαίωμα να κάνεις διακοπές χωρίς τα παιδιά και να μην αισθάνεσαι ενοχές γι’ αυτό. Το αξίζεις. Μερικές συμβουλές θα σε κάνουν να νιώσεις άνετα σχετικά με ένα σύντομο ταξίδι χωρίς τα παιδιά και, ταυτόχρονα, να τα βοηθήσεις και εκείνα να προσαρμοστούν όσο το δυνατόν καλύτερα.
Προγραμμάτισε
Ενημέρωσε εκ των προτέρων τα παιδιά σχετικά με το ταξίδι. Δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για να τα ενημερώσεις, αλλά όσο νωρίτερα τόσο το καλύτερο ώστε να έχουν και τα ίδια το χρόνο να προετοιμαστούν ψυχολογικά. Επίσης, συζήτησε μαζί τους πώς θα νιώθουν πιο άνετα. Προτιμούν να είναι στο σπίτι και να τα προσέχει κάποιος; Προτιμούν να πάνε στον παππού και τη γιαγιά; Συμπεριέλαβέ τα στην οργάνωση του προγράμματος για να είσαι σίγουρη ότι θα αισθάνονται καλά.
Προσπάθησε να μην χαλάσουν το πρόγραμμά τους
Η διατήρηση σταθερής ρουτίνας βοηθά τα παιδιά να αισθάνονται ήρεμα. Η τήρηση ενός σταθερού προγράμματος για το ξύπνημα, το φαγητό και τον ύπνο είναι πιο σημαντική από ό,τι πολλοί γονείς συνειδητοποιούν, σύμφωνα και με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Early Childhood Research Quarterly.
Οι αλλαγές στην καθημερινότητά τους αποδυναμώνουν το αίσθημα ασφάλειας, οδηγώντας σε άγχος και δυσφορία. Για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό, ακόμη κι αν δεν είστε στο σπίτι, τα παιδιά να διατηρούν την ίδια δομή και να μην αναστέλλουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες. Φυσικά, υπάρχουν τροποποιήσεις που δεν μπορούν να αποφευχθούν. Το σημαντικό είναι αυτές να είναι όσο το δυνατόν πιο μικρές.
Κεφάλαιο «επικοινωνία»
Κανείς δεν θέλει να είναι στο κινητό του κατά τη διάρκεια των διακοπών. Ωστόσο, αν αφήσουμε τα παιδιά μας στο σπίτι, δεν θέλουμε προφανώς να διακόψουμε την επικοινωνία μαζί τους. Γιατί ακόμα κι αν είναι με κάποιον άλλο υπεύθυνο ενήλικα, χρειάζονται τη φωνή μας και εμείς τη δική τους. Επομένως, επικοινωνούμε και συνεχίζουμε να μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας τηλεφωνικά.