Διαβήτης και καρδιακές παθήσεις στα παιδιά- Τι πρέπει να προσέχουμε ως γονείς
Με την ανησυχητική αύξηση που παρουσιάζει ο διαβήτης τύπου 2 για τα άτομα κάτω των 40 ετών, οι επιστήμονες δεν σταματούν να διερευνούν τρόπους ώστε να εντοπίζεται ο κίνδυνος όσο το δυνατόν πιο νωρίς και τα άτομα να προχωρούν σε αλλαγές που πιθανώς να μειώνουν τον κίνδυνο.
Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας, ερευνητές από τη Δανία ανακάλυψαν μια απλή εξέταση αίματος που θα μπορούσε να προβλέψει εάν ένα παιδί θα αναπτύξει διαβήτη και καρδιακές παθήσεις στη νεαρή ενήλικη ζωή. Το πειραματικό τεστ αναζητά ουσίες στο αίμα που ονομάζονται λιπίδια. Το πιο γνωστό λιπίδιο είναι η χοληστερόλη.
Διαβάστε επίσης: Γιατί τόσα πολλά παιδιά σήμερα έχουν μυωπία;
Όπως εξηγούν οι ειδικοί, υπάρχουν χιλιάδες διαφορετικά λιπίδια με διαφορετικές λειτουργίες στο σώμα. Τα υψηλά επίπεδα ορισμένων από αυτά τα λιπίδια συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και καρδιακών παθήσεων και στη νέα αυτή μελέτη, αυτά τα επίπεδα διαπιστώθηκε ότι αρχίζουν να αυξάνονται στην παιδική ηλικία.
Η Δρ Καρολίνα Σουλέκ, μία εκ των συγγραφέων της μελέτης, δήλωσε:
«Η έγκαιρη αναγνώριση των παιδιών που διατρέχουν κίνδυνο για αυτές τις απειλητικές για τη ζωή ασθένειες είναι ζωτικής σημασίας. Η μελέτη μας αποτελεί απόδειξη για τη μεγάλη ανάγκη για διαχείριση της παχυσαρκίας και τη σπουδαιότητα των παρεμβάσεων των γονέων στις διατροφικές συνήθειες των παιδιών».
Διαβήτης- Η έρευνα
Για τις ανάγκες της μελέτης, οι ερευνητές αξιολόγησαν τα επίπεδα λίπους στο αίμα για 184 παιδιά με μέση ηλικία τα 11 έτη, τα οποία χαρακτηρίστηκαν ως υπέρβαρα ή παχύσαρκα.
Σε μια παρακολούθηση ενός έτους και αφού οι συμμετέχοντες εγγράφηκαν σε ένα δημοφιλές πρόγραμμα στη Δανία για τα άτομα με παχυσαρκία, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα επίπεδα των λιπαρών οξέων μειώθηκαν, μειώνοντας παράλληλα τον κίνδυνο διαβήτη και αρτηριακής πίεσης. Μιλώντας στο περιοδικό Nature Medicine, οι ίδιοι υπογράμμισαν ότι τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα αυξανόμενα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα μπορούν να αντιστραφούν.
«Για δεκαετίες, οι επιστήμονες βασίζονται σε ένα σύστημα ταξινόμησης των λιπιδίων και χωρίζονται σε καλή και κακή χοληστερόλη. Αλλά τώρα με μια απλή εξέταση αίματος μπορούμε να αξιολογήσουμε ένα ευρύτερο φάσμα μορίων λιπιδίων που θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια εκδήλωσης ασθενειών. Στο μέλλον, αυτό μας δίνει τη δυνατότητα ενός εντελώς νέου τρόπου αξιολόγησης του προσωπικού κινδύνου ασθένειας κάποιου και μελετώντας πώς να αλλάξουμε τα μόρια των λιπιδίων στο σώμα, θα μπορούσαμε ακόμη και να αποτρέψουμε συνολικά μεταβολικές ασθένειες όπως ο διαβήτης», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι επιστήμονες.