«Δηλητηριάζονται» τα παιδιά από ενεργειακά ποτά; Αυτή η νέα ιατρική έκθεση λέει ναι
Μπορεί να έχετε ακούσει για τους κινδύνους των ενεργειακών ποτών για τους εφήβους, όπως το PRIME, και αυτά που πωλούνται στα Starbucks και αλλού. Με αναφορές για νεαρά άτομα που αντιμετωπίζουν σοβαρά καρδιακά επεισόδια μετά την κατανάλωση των αναψυκτικών με υπερφόρτιση με καφεΐνη, η κυριαρχία των ενεργειακών ποτών στην αγορά μπορεί ήδη να προκαλέσει κάποια ανησυχία στους γονείς.
Τώρα, μια νέα έκθεση αποκαλύπτει ότι οι κλήσεις που σχετίζονται με ενεργειακά ποτά σε κέντρα δηλητηριάσεων αυξήθηκαν πάνω από 24% μεταξύ 2022 και 2023. Σύμφωνα με στοιχεία του 2023 από τα Κέντρα Δηλητηριάσεων της Αμερικής, έλαβαν 2.694 κλήσεις σχετικά με έκθεση σε ενεργειακά ποτά σε άτομα ηλικίας κάτω των 20 ετών .
Τα δεδομένα αποκαλύπτουν επίσης ότι τα παιδιά ηλικίας μεταξύ 6-12 ετών είχαν τη μεγαλύτερη αύξηση στην έκθεση σε ενεργειακά ποτά – με τα περισσότερα από αυτά να είναι ακούσια. Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά πίνουν εν αγνοία τους ένα ποτό που περιέχει καφεΐνη ή πίνουν πάρα πολύ.
Γιατί τα ενεργειακά ποτά μπορεί να είναι επιβλαβή για τα παιδιά
Αν και οι καταναλώσεις δεν οδηγούν πάντα σε υπερβολική δόση ή δηλητηρίαση, αυτά τα δεδομένα υποδεικνύουν ότι πολλά παιδιά δεν γνωρίζουν τη βλάβη που μπορούν να τους προκαλέσουν τα ενεργειακά ποτά.
Όπως λέει στους γονείς η Kait Brown, PharmD, DABAT, Κλινική Διευθύνουσα Σύμβουλος για τα Κέντρα Δηλητηριάσεων της Αμερικής, «Μπορεί να είναι δύσκολο για τους νέους να διακρίνουν μεταξύ ποτών που περιέχουν καφεΐνη και αυτών που δεν περιέχουν καφεΐνη».
Ανεξάρτητα από τις ιδιαιτερότητες της ετικέτας, σύμφωνα με την Brown, «Τα ενεργειακά ποτά δεν συνιστώνται για παιδιά και εφήβους λόγω της ποσότητας ζάχαρης και καφεΐνης που περιέχουν».
Επίσης, η καφεΐνη μπορεί να είναι επιζήμια για τους νέους τόσο άμεσα, όσο και με την πάροδο του χρόνου. «Εκτός από τις πιθανές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία από την κατανάλωση ροφημάτων με ζάχαρη και καφεΐνη, η καφεΐνη μπορεί να αυξήσει το άγχος, την ευερεθιστότητα και την αϋπνία στα παιδιά και τους εφήβους», συνεχίζει.
Τα ενεργειακά ποτά είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά καθώς περιέχουν πολύ περισσότερη καφεΐνη από τα αναψυκτικά και τον καφέ στην αγορά, προσθέτει η Maryann Amirshahi, MD, Καθηγήτρια Επείγουσας Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Georgetown.
Μερικές φορές, τα ενεργειακά ποτά περιέχουν 10 φορές περισσότερη καφεΐνη από ένα αναψυκτικό – και υπερβαίνουν κατά πολύ τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα καφεΐνης από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων για ενήλικες στα 400 χιλιοστόγραμμα. Εν τω μεταξύ, δεν υπάρχει αποδεδειγμένη ασφαλής ποσότητα καφεΐνης για τα παιδιά.
«Αν κάποιος καταναλώνει δύο ενεργειακά ποτά σε μικρό διάστημα, αυτό θα μπορούσε να τον βάλει σε μια δυνητικά τοξική ποσότητα καφεΐνης», προειδοποιεί η Δρ Amirshahi.
Σημειώνει επίσης ότι η καφεΐνη δεν είναι το μόνο ανησυχητικό συστατικό σε αυτά τα συχνά λαμπερά, αφρώδη παρασκευάσματα που απευθύνονται στις νεαρότερες ηλικίες. «Μερικά ενεργειακά ποτά περιέχουν επιπλέον διεγερτικά μείγματα βοτάνων που μπορούν να έχουν συνεργική δράση με την καφεΐνη, αυξάνοντας τον κίνδυνο τοξικότητας».
Και, όπως σημειώνεται στην έκθεση, τα παιδιά και οι έφηβοι μπορεί να μη γνωρίζουν την ποσότητα καφεΐνης στα ποτά που καταναλώνουν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Δρ. Amirshahi τονίζει τη σημασία που έχει οι γονείς να συζητούν με τα παιδιά τους κινδύνους της υπερβολικής δόσης ενεργειακών ποτών.
Τα σημάδια της υπερβολικής δόσης καφεΐνης
Διάφορες μελέτες και οι ειδικοί με τους οποίους μιλήσαμε λένε ότι τα συμπτώματα της υπερβολικής δόσης καφεΐνης που πρέπει να αναζητήσετε στο παιδί σας περιλαμβάνουν:
Απώλεια όρεξης
Ναυτία και έμετος
Ταχύς καρδιακός ρυθμός και/ή αίσθημα παλμών
Τρόμος και άγχος ή ευερεθιστότητα
Δυσκολία στον ύπνο
Αφυδάτωση
«Η σοβαρή υπερδοσολογία μπορεί να προκαλέσει απειλητικά για τη ζωή συμπτώματα, όπως ακανόνιστο καρδιακό παλμό και επιληπτικές κρίσεις», εξηγεί η Brown. Η Δρ Amirshahi προειδοποιεί επίσης ότι αυτά τα συμπτώματα μπορεί να οδηγήσουν σε λιποθυμία ή ακόμα και καρδιακή ανακοπή, η οποία απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα.