Δοκιμάζονται και οι άνδρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες θα πρέπει να λαμβάνουν συναισθηματική υποστήριξη τόσο όσο και οι γυναίκες ενόψει της γονεϊκότητας. Πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει να δίνεται η απαραίτητη προσοχή και στους μελλοντικούς μπαμπάδες κατά τη διάρκεια των προγεννητικών και άλλων κλινικών ραντεβού για να σταματήσουν να αισθάνονται απομονωμένοι καθώς, σύμφωνα με την έρευνα, πολλοί νέοι πατεράδες ανέφεραν ότι «δοκιμάστηκαν σωματικά και συναισθηματικά σε οριακό σημείο, βίωσαν κρίσεις εξάντλησης και συμπτώματα μεταγεννητικής κατάθλιψης», αλλά ένιωθαν ανίκανοι να ζητήσουν βοήθεια με το σκεπτικό ότι η μητέρα ήταν εκείνη που δικαιωματικά την χρειαζόταν περισσότερο.
Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι εάν υπήρχαν κλινικές κατευθυντήριες γραμμές ως προς την παροχή μεγαλύτερης υποστήριξης στους άνδρες, αυτό θα τους βοηθούσε να αντιμετωπίσουν τις σωματικές, ψυχολογικές και κοινωνικές αλλαγές στη ζωή τους κατά τη μετάβαση στην πατρότητα.
Διαβάστε επίσης: Σεξ: Για να μην το ξεχάσετε όταν έρθει το παιδί
Άνδρες και γονεϊκότητα: Η μελέτη
Στη μελέτη διερευνήθηκαν δεδομένα για περισσότερους από 1000 άνδρες από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ευρώπη, την Ασία και τη Μέση Ανατολή.
Ορισμένοι ανέφεραν μια θετική εμπειρία χωρίς επιπτώσεις στην ψυχική υγεία, αλλά οι περισσότεροι αντιμετώπισαν προκλήσεις οι οποίες είχαν αντίκτυπο στη συνολική ψυχική υγεία και ευημερία τους.
Οι μπαμπάδες δήλωσαν ότι «ένιωθαν μη προετοιμασμένοι για την εξάντληση και τις νέες ευθύνες με τον ερχομό του μωρού». Επιπλέον, ότι «ο ερχομός του μωρού άφηνε λίγο χώρο για οικειότητα και ποιοτικό χρόνο με την σύντροφο και αυτό έκανε τη σχέση τεταμένη».
Συχνά ένιωθαν επίσης αποκλεισμένοι από τη σχέση μητέρας-παιδιού, ξεκινώντας από την περίοδο της εγκυμοσύνης, γεγονός που υπονόμευσε την εμπιστοσύνη στην ικανότητά τους να γίνουν γονείς.
Άλλα θέματα περιελάμβαναν: ανεπαρκής πληροφόρηση και μη κάλυψη των αναγκών τους κατά τη μετάβαση στην πατρότητα, σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο έγκριτο περιοδικό BMJ.
Οι περισσότεροι μπαμπάδες εξέφρασαν ότι έπρεπε να είναι καλύτερα ενημερωμένοι για τη γονική μέριμνα γενικά, αλλά και ειδικά για θέματα θηλασμού για να μπορούν να υποστηρίξουν καλύτερα τις συντρόφους τους.
Η ερευνητική ομάδα, από το Πανεπιστήμιο του Newcastle, υποστηρίζει, όπως αναφέρθηκε, ότι θα πρέπει να αναπτυχθούν κλινικές κατευθυντήριες γραμμές για την υποστήριξη και τη διαχείριση της πατρικής περιγεννητικής ψυχικής υγείας.
«Είναι σημαντικό να διατίθεται επαρκής χρόνος για την αναγνώριση της ευημερίας των πατέρων κατά τη διάρκεια των περιγεννητικών ραντεβού», δήλωσαν χαρακτηριστικά οι επιστήμονες.
«Αντιμετωπίζοντας τις ανησυχίες και τις προκλήσεις των ανδρών κατά τη μετάβαση στην πατρότητα, μεταβαίνουμε στην άρση του στίγματος και των προσδοκιών φύλου που εξακολουθούν να υπάρχουν στην κοινωνία. Είναι σαφές ότι οι πατεράδες χρειάζονται ίση συναισθηματική και πρακτική υποστήριξη με τις μητέρες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, και επομένως είναι σημαντικό να παρέχεται και οι ίδιοι να μην αισθάνονται σαν μια ξεχασμένη οντότητα μέσα στην οικογένεια», κατέληξαν οι ίδιοι.