Έφηβο παιδί και κινητό: Τα ανησυχητικά σημάδια που φανερώνουν εξάρτηση
Το κινητό τηλέφωνο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Ακόμα και τα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία διαθέτουν πια το προσωπικό τους κινητό, στο οποίο συχνά περνούν το μεγαλύτερο μέρος της καθημερινότητά τους. Ιδιαίτερα στην περίπτωση των εφήβων το πρόβλημα γιγαντώνεται ενώ ελλοχεύουν και κίνδυνοι για την ψυχική τους υγεία.
Ειδικότερα, μελέτες υποστηρίζουν ότι οι έφηβοι είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν σημάδια κατάθλιψης, εάν απασχολούνται πολλές ώρες στο κινητό τους, παραμελώντας άλλες πτυχές της ζωής τους. Σύμφωνα με την έρευνα, περίπου το 95% των εφήβων έχουν πρόσβαση σε smartphone, το οποίο δεν αφήνουν στην άκρη καθόλου μέσα στη μέρα. Από τις εφαρμογές συνομιλίας που χρησιμοποιούν για να επικοινωνήσουν με τους φίλους τους, τα social και τις εφαρμογές που χρειάζονται για την εκτέλεση εργασιών στο σχολείο, το κινητό «ρουφά» την ενέργεια των εφήβων, στερώντας τους τις χαρές της πραγματικής ζωής και την ομαλή ανάπτυξη.
Πότε η ενασχόληση με το κινητό είναι πρόβλημα
Το πρόβλημα ξεκινάει από τη στιγμή που το άτομο που χρησιμοποιεί το smartphone αισθάνεται φόβο να βρεθεί χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο ή χωρίς σήμα. Σε αυτό το πλαίσιο αναπτύσσονται θέματα μοναξιάς, θλίψης και κατάθλιψης. Τα χρονικά όρια χρήσης του κινητού τηλεφώνου θα πρέπει να καθορίζονται αυστηρά, ώστε να αποφεύγονται τέτοιους είδους μελλοντικά συμπτώματα.
Χρήση smartphone και ψυχική υγεία
Μια νέα μελέτη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα διερεύνησε τη σχέση μεταξύ της χρήσης smartphone και της ψυχικής υγείας σε μια ομάδα ατόμων 18 έως 20 ετών. Πρόκειται για την ηλικιακή ομάδα των ανθρώπων που έχουν μεγαλώσει με smartphones.
Διαβάστε επίσης: Εφηβεία: Τα πιο κοινά προβλήματα
H ερευνητική ομάδα εστίασε στην ψυχολογική εξάρτηση ενός ατόμου από τη συσκευή και όχι στη γενική χρήση του κινητού τηλεφώνου. Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήσεις, όπως «Πανικοβάλλεσαι όταν δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις το smartphone σου;», καθώς και ερωτήσεις σχετικές με τη μέτρηση της μοναξιάς και της κατάθλιψης.
«Η εξάρτηση από smartphone συνεπάγεται άμεσα συμπτώματα κατάθλιψης», δήλωσε ο Matthew Lapierre, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Επικοινωνίας στο Κολλέγιο Κοινωνικών και Συμπεριφορικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, σε δελτίο τύπου. Ωστόσο, ίσως, είναι δύσκολο οι γονείς να καταλάβουν αν το έφηβο παιδί τους είναι εξαρτημένο από το κινητό του τηλέφωνο. Τα παρακάτω σημάδια θα σας βοηθήσουν και θα σας προειδοποιήσουν σχετικά με τη χρήση του smartphone από τα παιδί σας:
- Διατηρούν πάντα και παντού το τηλέφωνο τους ανοιχτό και μαζί τους
- Έχουν αλλαγές στη συμπεριφορά
- Δυσκολεύονται να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους
- Αντιδρούν ακραία όταν αποχωρίζονται τη συσκευή τους
- Παρουσιάζουν ανυπομονησία, ευερεθιστότητα, ανησυχία, αδυναμία εστίασης στο σχολείο όταν τους χωρίζουν από το τηλέφωνό τους
- Αντιμετωπίζουν διαταραχές ύπνου
- Περνούν όλο και περισσότερο χρόνο στο τηλέφωνό τους
- Πραγματοποιούν εναλλαγές μεταξύ πολλαπλών συσκευών και προγραμμάτων (κοινωνική δικτύωση, γραπτά μηνύματα, παιχνίδια κ.λπ.)
Πώς μπορείτε να βοηθήσετε
Δεν χρειάζεται να απαγορεύσετε τη χρήση του κινητού τηλεφώνου στα παιδιά. Αρχικά παρακολουθήστε τον τρόπο και τις ώρες που χρησιμοποιούν το smartphone τους. Ρυθμίστε το Google Digital Wellness και τον χρόνο οθόνης στο iPhone, ώστε να περιοριστεί ο χρόνος που τα παιδιά βρίσκονται στην οθόνη του κινητού. Επίσης, το Android Family Link επιτρέπει στους γονείς να παρακολουθούν εξ αποστάσεως τη χρήση τηλεφώνου και εφαρμογών, να ορίζουν όρια χρόνου οθόνης, ακόμη και να κλειδώνουν τις συσκευές για καθορισμένο χρονικό διάστημα.
Τα σημαντικότερο απ’ όλα, όμως, είναι να δίνετε εσείς ως γονείς το καλό παράδειγμα στους εφήβους. Εάν τα παιδιά σάς βλέπουν να είστε συνεχώς με ένα κινητό στο χέρι, θα ακολουθήσουν το ίδιο μοτίβο. Καλύτερα να αφήνετε τα κινητά στην άκρη και να περνάτε λίγο χρόνο όλοι μαζί στο σπίτι ή έξω. Φροντίστε να μεταδώσετε στους εφήβους ένα υγιές πρότυπο που να περιλαμβάνει άσκηση, κοινωνική αλληλεπίδραση και μια ισορροπημένη σύνδεση με την τεχνολογία.
Ο εγκέφαλος των εφήβων ακόμα αναπτύσσεται και τις περισσότερες φορές δεν είναι οι ίδιοι σε θέση να ρυθμίσουν τις ώρες τους μπροστά στο κινητό τηλέφωνο. Εάν θεωρείτε ότι το παιδί σας είναι εξαρτημένο από το κινητό του τηλέφωνο και δεν μπορείτε να θέσετε όρια, επικοινωνήστε με κάποιον υπεύθυνο ψυχικής υγείας για να σας καθοδηγήσει.