Εγκυμοσύνη: Γιατί δεν πρέπει με τίποτα να χάνετε τον ύπνο σας
Χωρίς τον καλό νυχτερινό ύπνο, δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Παράλληλα, τα προβλήματα ύπνου συνδέονται με προβλήματα υγείας. Όμως, υπάρχουν και μερικά στάδια στη ζωή μας, κατά τη διάρκεια των οποίων, ο κακός ύπνος θεωρείται «φυσιολογικός» και εμείς καλούμαστε απλά να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Παραδείγματα τέτοιων σταδίων είναι η παιδική ηλικία και η εγκυμοσύνη.
Υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι ο ανεπαρκής, μη ποιοτικός ύπνος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση διαταραχών στο νεογέννητο και την ανάπτυξή του. Συγκεκριμένα, μελέτες έχουν αποκαλύψει ότι τα συμπτώματα αϋπνίας στις μητέρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνδέονται με την εμφάνιση προβλημάτων ύπνου στο βρέφος στην ηλικία των 3 μηνών. Επίσης, τα παιδιά των οποίων οι μητέρες κοιμούνται αργά στην εγκυμοσύνη φαίνεται να διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν προβλήματα ύπνου κατά τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής τους.
Διαβάστε επίσης: «Babymoon»- Το ταξίδι που αξίζει να κάνετε μετά το honeymoon…
Οι επιστήμονες εκτιμούν πως τα προβλήματα ύπνου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουν αντίκτυπο σε ένα ευρύ φάσμα αναπτυξιακών πτυχών του παιδιού, όπως συναισθηματικά ζητήματα ή καθυστερημένη κινητική και γνωστική ανάπτυξη. Δεν παύουν φυσικά να επιβαρύνουν και την ψυχική υγεία των μαμάδων.
Γιατί ο ύπνος έχει αντίκτυπο στην ανάπτυξη του παιδιού
Οι λόγοι για τους οποίους τα προβλήματα ύπνου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οδηγούν σε αναπτυξιακά προβλήματα στο παιδί δεν είναι ακόμη σαφείς, αλλά υπάρχουν ορισμένοι δυνητικοί βιολογικοί μηχανισμοί που μπορούν να υποστηρίξουν αυτή τη συσχέτιση. Για παράδειγμα, ο διαταραγμένος ύπνος θα μπορούσε να επηρεάσει το ρυθμό και το εύρος της έκκρισης μελατονίνης, η οποία εμπλέκεται στο σχηματισμό των φυσιολογικών προτύπων ύπνου του εμβρύου και των κιρκάδιων ρυθμών.
Ωστόσο, χρειάζονται περαιτέρω μελέτες, ειδικά διαχρονικές στις οποίες οι μητέρες και τα παιδιά τους παρακολουθούνται για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, για να κατανοηθούν πληρέστερα οι μηχανισμοί που εξηγούν τις συσχετίσεις μεταξύ των προβλημάτων ύπνου κατά την εγκυμοσύνη και της κακής ανάπτυξης του παιδιού.
Τι να προσέξετε για πιο ποιοτικό ύπνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Το θετικό της υπόθεσης είναι ότι μπορούμε να βελτιώσουμε τον ύπνο μας και, κατά συνέπεια, να αποτρέψουμε μια σειρά από ανεπιθύμητες παρενέργειες που σχετίζονται με την έλλειψή του σε αυτή την απαιτητική περίοδο της ζωής.
Μαξιλάρια
Η χρήση ειδικών ή πολλών μαξιλαριών μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη της σωστής θέσης ύπνου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Επιλέξτε να προμηθευτείτε ειδικά μαξιλάρια εγκυμοσύνης των οποίων η λειτουργία είναι η «διόρθωση» της στάσης του σώματος και η μείωση της μυϊκής ενόχλησης που συνήθως εμφανίζεται κατά την εγκυμοσύνη.
Εναλλακτικά, αυξήστε την άνεση χρησιμοποιώντας πολλά μαξιλάρια (για το κεφάλι και το σώμα).
Στρώμα
Άλλο ένα σημαντικό στοιχείο για να ξεκουράζεστε καλά είναι το στρώμα. Άλλωστε, πάνω σε αυτό στηρίζεται ολόκληρο το σώμα. Βεβαιωθείτε ότι το στρώμα σας είναι σταθερό και ίσιο και όχι πολύ μαλακό ή πολύ σκληρό. Δεν είναι καλό γενικά το στρώμα να βουλιάζει όπως εάν ξαπλώνατε σε μια αιώρα, καθώς δε βοηθά τη σπονδυλική σας στήλη.
Θέση
Η σωστή στάση του σώματος είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την επίτευξη σωστής ξεκούρασης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Συχνά, συνίσταται να κοιμάστε στο πλάι με τα γόνατά σας λυγισμένα, αφού αποτελεί μια άνετη στάση. Αντίθετα, η ανάσκελη στάση δεν ωφελεί τη σπονδυλική σας στήλη και την περιοχή του αυχένα. Ως προς το να κοιμηθείτε μπρούμυτα προφανώς και δεν προτείνεται και έτσι κι αλλιώς είναι αδύνατο από ένα σημείο και μετά.
Θερμοκρασία
Άλλος ένας καθοριστικός παράγοντας για τη σωστή ανάπαυσή σας είναι η θερμοκρασία του δωματίου. Για να ξεκουραστείτε καλά, φροντίστε να είστε σε περιβάλλον με ήπιες θερμοκρασίες ώστε ούτε να κρυώνετε, ούτε να ιδρώνετε. Η ιδανική θερμοκρασία στο υπνοδωμάτιο είναι μεταξύ 18 °C και 20 °C, αφού τόσο το υπερβολικό κρύο όσο και η πολλή ζέστη μπορεί να αυξήσουν τον αριθμό και τη διάρκεια των αφυπνίσεων.
Άλλοι παράγοντες που πρέπει να προσέξετε
Εκτός από την αναζήτηση του σωστού μαξιλαριού, στρώματος και τη ρύθμιση της θερμοκρασίας, φροντίστε να:
- Καταναλώνετε ένα ελαφρύ γεύμα περίπου δύο ώρες πριν ξαπλώσετε.
- Αποφεύγετε την κατανάλωση διουρητικών ροφημάτων ή μεγάλης ποσότητας νερού πριν τον ύπνο διότι η ανάπαυσή σας αναγκαστικά θα διακόπτεται.