Εγκυμοσύνη μετά τα 40: Με ποιους τρόπους μπορείς να αυξήσεις τη γονιμότητά σου φυσικά;
Είναι απίστευτα σημαντικό να φροντίζεις τον εαυτό σου όταν προσπαθείς να αυξήσεις τη γονιμότητά σου και να συλλάβεις. Πιο υγιής σημαίνει ένα πιο υγιές αναπαραγωγικό σύστημα και τελικά ένα πιο υγιές μωρό.
Τι επηρεάζει τη γονιμότητά σου
Υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που αποδεδειγμένα βοηθούν ή παρεμποδίζουν το ρυθμό με τον οποίο χτυπά το βιολογικό σου ρολόι.
Η ηλικία που μπήκε η μητέρα σου στην εμμηνόπαυση: Αν ήταν πολύ νέα ή πολύ μεγάλη όταν μπήκε στην εμμηνόπαυση, το ίδιο μπορεί να συμβεί και σε σένα, καθώς οι ερευνητές πιστεύουν ότι υπάρχει ένας γενετικός κρίκος.
Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα: Σύμφωνα με τον καθηγητή Μπιλ Λέτζερ, επικεφαλής αναπαραγωγικής υγείας στο Πανεπιστήμιο Sheffield, αν τα χλαμύδια δε θεραπευτούν, ενδέχεται να οδηγήσουν σε φλεγμονώδη νόσο της πυέλου, που μπορεί να οδηγήσει σε φραγμένες ωαγωγούς, σάλπιγγες και προβλήματα στη σύλληψη. Το 12% των γυναικών χάνουν τη γονιμότητά τους μετά την πρώτη λοίμωξη από χλαμύδια, ενώ μια δεύτερη λοίμωξη αυξάνει τον κίνδυνο υπογονιμότητας κατά 40%.
Η περίοδός σου: Αν ο κύκλος της περίοδου σου είναι ομαλός, τότε έχεις περισσότερες πιθανότητες να παράγεις τις σωστές ορμόνες στις σωστές ποσότητες για να μείνεις έγκυος. Αν όμως ο κύκλος σου είναι άστατος ή αν έχεις σταματήσει να έχεις περίοδο, ενδέχεται να έχεις σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, που εμποδίζει την ομαλή ωορρηξία.
Το βάρος σου: Ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) κάτω του 19 ή άνω του 25 ενδέχεται να βλάπτει τη γονιμότητα. Οι λιποβαρείς γυναίκες συχνά δεν έχουν περίοδο ενώ οι υπέρβαρες μπορεί να αντιμετωπίζουν προβλήματα ωορρηξίας ή εμμηνόρροιας. Διατήρησε το βάρος σου σε ένα φυσιολογικό εύρος.
Ινομυώματα και ενδομητρίωση: Τα ινομυώματα είναι μη καρκινικοί όγκοι που αναπτύσσονται στη μήτρα. Μπορούν να επηρεάσουν την ωορρηξία και να δυσκολέψουν την εμφύτευση του εμβρύου. Η ενδομητρίωση είναι μια πάθηση στην οποία ο ιστός που επενδύει τη μήτρα αναπτύσσεται έξω από αυτήν. Μπορεί να προκαλέσει πόνο, υπογονιμότητα και άλλα προβλήματα.
Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών: Είναι μια ορμονική διαταραχή που μπορεί να προκαλέσει ακανόνιστες περιόδους, ακμή και υπογονιμότητα.
Κατανάλωση αλκοόλ: Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα.
Στρες: Το χρόνιο άγχος μπορεί να επηρεάσει τις ορμόνες και να δυσκολέψει τη σύλληψη.
Διάβασε περισσότερα στο Shape.gr