Είμαστε η πρώτη γενιά που μεγαλώνει παιδιά που γεννήθηκαν με οθόνες στα χέρια – Έρευνα ανατρέπει τα δεδομένα
Αποδεικνύεται ότι η κατοχή smartphone μπορεί να μην είναι καταστροφική, μας έχουν προειδοποιήσει – στην πραγματικότητα, μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά μας να ευημερήσουν.
Όταν ήμουν 12, πήραμε έναν υπολογιστή που έμοιαζε σαν να προσπαθούσε να εκτοξεύσει διαστημόπλοιο κάθε φορά που συνδεόταν στο διαδίκτυο. Στα 15 μου, πήρα το πρώτο μου κινητό τηλέφωνο — κόκκινο, όχι «έξυπνο», και αυστηρά για να πω στους γονείς μου ότι ήταν η ώρα να με πάρουν από την προπόνηση μπάσκετ.
Περνώντας μερικές δεκαετίες, τα παιδιά μου μεγαλώνουν τώρα σε έναν κόσμο όπου το FaceTime με τον παππού (το κάναμε χθες το βράδυ), τα μηνύματα με τους καλύτερους φίλους τους και η αναζήτηση ρουτινών γυμναστικής για παίκτες του μπέιζμπολ στο ChatGPT είναι απλά μια κανονική ημέρα.
Είμαστε επίσημα η πρώτη γενιά γονιών που ανατρέφει παιδιά που είναι «καλωδιωμένα απο κούνια».
Έτσι, όταν μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα δημοσιεύθηκε και ανέτρεψε πολλά από όσα πιστεύαμε για τα παιδιά και την τεχνολογία, κάθισα προσεκτικά. Όπως αποδείχθηκε, η κατοχή smartphone ίσως να μην είναι η καταστροφή που όλοι φοβόμαστε — στην πραγματικότητα, ίσως να βοηθά τα παιδιά μας να ανθίσουν.
Τα παιδιά με smartphones τα πηγαίνουν καλύτερα;
Ναι. Σύμφωνα με τους ερευνητές του USF, τα παιδιά ηλικίας 11 έως 13 ετών που έχουν το δικό τους smartphone ήταν:
- Λιγότερο πιθανό να εμφανίζουν συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης.
- Πιο πιθανό να περνούν χρόνο προσωπικά με τους φίλους τους.
- Πιο πιθανό να αναφέρουν υψηλότερη αυτοεκτίμηση.
Το βλέπω με τα δικά μου παιδιά — η κατοχή κινητών τηλεφώνων τους έχει επιτρέψει να καλλιεργήσουν τις κοινωνικές τους ζωές με τους φίλους τους ενώ είναι στο σπίτι. Γελάνε, μοιράζονται memes, οργανώνουν συναντήσεις. Είναι δυναμικό. Είναι η σύγχρονη παιδική ηλικία.
Η νέα μελέτη παρουσιάζει ένα διαφοροποιημένο, απροσδόκητα ελπιδοφόρο μήνυμα. Όπως είπε ο Justin D. Martin, επικεφαλής ερευνητής και καθηγητής δημοσιογραφίας: «Όχι μόνο η [κατοχή smartphone] δεν ήταν επιβλαβής — τις περισσότερες φορές, διαπιστώσαμε το αντίθετο».
Μια μεγάλη ανάσα τγια τις μαμάδες.
Αλλά υπάρχουν πραγματικοί κίνδυνοι
Και έχουν να κάνουν με τον τρόπο που τα παιδιά χρησιμοποιούν την τεχνολογία. Εδώ γίνεται πιο περίπλοκο. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι τα παιδιά που δημοσιεύουν τακτικά δημόσια στα κοινωνικά δίκτυα ήταν:
- Διπλάσια πιθανότητα να αναφέρουν μέτρια ή σοβαρά συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης.
- Πιο πιθανό να βιώσουν διαδικτυακό εκφοβισμό και διαταραχές ύπνου.
- Σε υψηλότερο κίνδυνο για προβλήματα θυμού και υπερβολική χρήση της τεχνολογίας.
Με άλλα λόγια: το κινητό δεν είναι απαραίτητα το πρόβλημα. Αυτό που κάνουν τα παιδιά με αυτό έχει σημασία.
Τι πρέπει να γνωρίζουν και να κάνουν οι γονείς
Να γνωρίζουν:
- Η κατοχή smartphone μπορεί να υποστηρίξει τις κοινωνικές ζωές και την ψυχική υγεία των παιδιών — αλλά μόνο όταν χρησιμοποιείται με σκοπό.
- Η δημόσια ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα συνδέεται με αυξημένα προβλήματα κατάθλιψης, άγχους και ύπνου.
- Ο διαδικτυακός εκφοβισμός είναι πιο κοινός απ’ ό,τι συνειδητοποιούν οι γονείς — και ακόμη και τα «μικρά» περιστατικά μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία.
- Τα περισσότερα παιδιά αποκτούν το πρώτο τους τηλέφωνο στην ηλικία των 8,5 — οπότε η πρώιμη καθοδήγηση είναι σημαντική.
Να κάνουν:
- Πείτε «ναι» στα smartphones — με εκπαιδευτικά εργαλεία. Επιλέξτε τηλέφωνα που είναι σχεδιασμένα για ασφάλεια, τα οποία επιτρέπουν στα παιδιά να στέλνουν μηνύματα και να καλούν, ενώ παρέχουν στους γονείς εργαλεία παρακολούθησης.
- Αποθαρρύνετε τις δημόσιες αναρτήσεις. Συζητήστε για το πώς η ιδιωτική κοινή χρήση με φίλους διαφέρει από το να δημοσιεύεις για «όλους».
- Απαγορεύστε τον συνδυασμό κινητού και κρεβατιού. Ενθαρρύνετε τη φόρτιση των τηλεφώνων έξω από την κρεβατοκάμαρα για να προστατεύσετε την ποιότητα του ύπνου (η μελέτη έδειξε ότι τα παιδιά που κοιμούνται με το τηλέφωνο χάνουν 45 λεπτά ύπνου κάθε βράδυ).
- Παρακολουθήστε σημάδια κινδύνου. Ξαφνικές εκρήξεις θυμού, απόσυρση ή εμμονή με το διαδίκτυο μπορεί να υποδεικνύουν διαδικτυακό εκφοβισμό ή υπερβολική χρήση της τεχνολογίας.
- Συνεχίστε τη συζήτηση. Ελέγχετε τακτικά — όχι μόνο για κανόνες, αλλά και για το πώς αισθάνονται στο διαδίκτυο.
Μια νέα εποχή, μια νέα προσέγγιση
Αυτή η μελέτη του USF είναι μόνο η αρχή — αποτελεί μέρος ενός 25χρονου ερευνητικού προγράμματος που θα παρακολουθήσει 8.000 παιδιά καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους για να κατανοήσει πραγματικά πώς οι οθόνες διαμορφώνουν τα πάντα, από την ψυχική υγεία και την ικανότητα συγκέντρωσης μέχρι τις ενήλικες σχέσεις.
Ανατρέφουμε παιδιά σε έναν κόσμο που αλλάζει πιο γρήγορα από ό,τι μπορούμε να πληκτρολογήσουμε «όρια χρόνου οθόνης». Αλλά αν υπάρχει κάτι που αυτή η μελέτη κάνει σαφές, είναι το εξής: τα παιδιά δεν χρειάζονται λιγότερα εργαλεία. Χρειάζονται καλύτερα — και χρειάζονται ενήλικες που είναι διατεθειμένοι να τους κατευθύνουν.
Ας συνεχίσουμε, λοιπόν, τη συζήτηση. Ας αναθρέψουμε με πρόθεση και όχι με φόβο. Και ας δημιουργήσουμε μια κουλτούρα που υποστηρίζει!