Επιστροφή στο σχολείο και αισθητηριακή υπερφόρτωση – πώς να την αποτρέψετε
Τα μισά από όλα τα παιδιά σχολικής ηλικίας είναι υπερευαίσθητα σε τουλάχιστον μία αίσθηση και ένα στα έξι μπορεί να έχει διαταραχή αισθητηριακής επεξεργασίας (SPD). Για αυτούς, η επιστροφή στην τόνωση του σχολείου μετά από ένα γαλήνιο, απρογραμμάτιστο καλοκαίρι μπορεί να είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη προσαρμογή.
Το SPD μπορεί να επηρεάσει τα παιδιά με διάφορους τρόπους. Μπορεί να τα κάνει να ανταποκρίνονται υπερβολικά σε ορισμένες αισθήσεις, έτσι ώστε ορισμένοι θόρυβοι, αγγίγματα ή υφές τροφίμων να τα αισθάνονται υπερβολικά. Μπορεί να τα κάνει να μουδιάζουν σε άλλες αισθήσεις, ώστε να αναζητούν συνεχώς διέγερση μέσω ταραχών, δαγκώματος νυχιών ή σωματικής επαφής με τους συμμαθητές τους.
Εάν ένα παιδί αντιμετωπίζει δυσκολίες στην επεξεργασία των αισθήσεων ισορροπίας ή της θέσης του σώματός του, μπορεί επίσης να δυσκολευτεί με τον συντονισμό, κάτι που μπορεί να εμφανιστεί ως αδεξιότητα ή δυσκολία στην εκτέλεση λεπτών κινητικών εργασιών όπως το γράψιμο.
Η SPD είναι συχνή σε παιδιά στο φάσμα του αυτισμού και σε παιδιά με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας (ADHD), αλλά επηρεάζει επίσης πολλά νευροτυπικά παιδιά. Στην τάξη, τα αισθητηριακά ζητήματα μπορεί να οδηγήσουν σε απροσεξία, αμηχανία, κατάρρευση, διακοπή λειτουργίας, σύγκρουση με συνομηλίκους ή αρνητική ανατροφοδότηση από τους δασκάλους.
Πώς μπορείτε λοιπόν να προετοιμάσετε το παιδί σας για αισθητηριακή επιτυχία αυτή τη σχολική περίοδο;
Μιλήστε με τον εκπαιδευτικό τους
Τα παιδιά μπορεί να μην έχουν την αυτοπεποίθηση ή την αυτογνωσία για να εκφράσουν τις ανάγκες τους όταν κάτι τα ενοχλεί στο σχολείο και μπορεί να χρειαστεί πολύς χρόνος για να επεξεργαστούν μόνα τους τις αισθητηριακές ευαισθησίες ενός παιδιού. Οι περισσότεροι δάσκαλοι χαίρονται να λαμβάνουν ένα ευγενικό email ή ένα τηλεφώνημα από έναν γονέα που ζητά να προγραμματίσει μια σύντομη συνομιλία για το παιδί τους.
Στη συνομιλία σας, ενημερώστε τον δάσκαλο για τις ευαισθησίες του παιδιού σας, τυχόν προσαρμοστικές προμήθειες που μπορεί να χρησιμοποιήσει (όπως ωτοασπίδες ή ακουστικά που εμποδίζουν τον θόρυβο) και τυχόν οπτικά ή συμπεριφορικά σημάδια που μπορεί να δώσει όταν πρόκειται να καταρρεύσει, ώστε ο δάσκαλος να μπορεί να παρέμβει έγκαιρα. Αυτές οι πληροφορίες βοηθούν τόσο το παιδί όσο και τον δάσκαλό του να προετοιμαστούν για μια πιο ομαλή εμπειρία στην τάξη.
Χρησιμοποιήστε οικεία σχολικά είδη
Εάν γνωρίζετε ότι το παιδί σας αισθάνεται άνετα με ορισμένες προμήθειες, μείνετε σε αυτά! Χρησιμοποιήστε ξανά την περσινή τσάντα. Αγοράστε τις ίδιες μάρκες μολυβιών, τετράδια ασκήσεων και είδη σχολείου. Εάν έχετε αγοράσει στο παιδί σας νέα ρούχα ή παπούτσια, δοκιμάστε τα στο σπίτι, σε ένα οικείο περιβάλλον, πριν στείλετε το παιδί σας στο σχολείο με αυτά.
Δοκιμάστε προμήθειες φιλικές προς τις αισθήσεις
Επιλέξτε νέα σχολικά είδη που λειτουργούν φιλικά, όχι ενάντια στο αισθητηριακό προφίλ του παιδιού σας:
Για ένα παιδί με προκλήσεις συντονισμού, προσθέστε λαβές σε μολύβια ώστε να είναι πιο εύκολο να τα κρατάει και αγοράστε πτυσσόμενα στυλό, ώστε να μην χρειάζεται να ασχολούνται με τα καπάκια.
Για ένα παιδί με ευαισθησίες στα ρούχα, ψωνίστε αντικείμενα με επίπεδες ραφές και χωρίς ετικέτες. Τα ρούχα συμπίεσης, τα οποία παρέχουν ήπια πίεση, μπορούν να καταπραΰνουν τις αισθήσεις.
Για ένα παιδί που είναι ευαίσθητο στο χρώμα, αναζητήστε κραγιόνια, συνδετικά και highlighters σε παστέλ αντί για έντονες αποχρώσεις.
Για ένα παιδί που κατακλύζεται από τον ήχο, δοκιμάστε ωτοασπίδες που μειώνουν τον θόρυβο που φιλτράρουν σκληρούς ήχους χωρίς να πνίγουν τη συζήτηση.
Για ένα παιδί που χρειάζεται επιπλέον αισθητηριακή πρόκληση, χρησιμοποιήστε αρωματικούς μαρκαδόρους, μασώμενα μολύβια και κουνήστε μαξιλάρια για να το διεγείρετε.
Βάλτε το παιδί σας να συμμετέχει στις αγορές, ώστε να μπορεί να σας πει τι του κάνει και τι όχι.
Φτιάξτε ένα κουτί ηρεμίας
Ένα κιτ ηρεμίας είναι ένα κουτί ή μια τσάντα με αντικείμενα που μπορεί να χρησιμοποιήσει το παιδί σας για να μειώσει το άγχος του και να ρυθμίσει τα συναισθήματά του όταν αισθάνεται υπερφορτωμένο.
Τα κιτ ηρεμίας μπορεί να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:
Βιβλία
Κάρτες προτροπής χαλάρωσης
Αισθητηριακά παιχνίδια
Δραστηριότητες που αποσπούν την προσοχή, όπως ένα βιβλίο ζωγραφικής ή ένα πρόγραμμα αναπαραγωγής μουσικής με ακουστικά
Μερικοί δάσκαλοι παρέχουν ένα κιτ ηρεμίας για όλη την τάξη, αλλά μπορεί να θέλετε να φτιάξετε μόνοι σας χρησιμοποιώντας αντικείμενα που λειτουργούν για το παιδί σας. Κάντε ένα σχέδιο με τον δάσκαλο του παιδιού σας για το πότε θα μπορεί να έχει πρόσβαση στο κιτ ηρεμίας ή πώς μπορεί να το ζητήσει όταν θα το χρειάζεται.
Παρέχετε μια Θρεπτική Αισθητηριακή Δίαιτα
Πριν και μετά το σχολείο, βεβαιωθείτε ότι οι αισθητηριακές ανάγκες του παιδιού σας ικανοποιούνται, ώστε να είναι πιο πιθανό να αισθάνεται χαλαρό και ρυθμισμένο στην τάξη.
Μια αισθητηριακή δίαιτα είναι ένα σύνολο δραστηριοτήτων και ασκήσεων που είναι ειδικά προσαρμοσμένες στις ευαισθησίες του παιδιού σας. Μπορεί να περιλαμβάνει αισθήσεις που πρέπει να αποφύγετε —ίσως στο σπίτι δεν ανάβετε έντονα φώτα και το παιδί σας περπατάει ξυπόλητο— καθώς και αισθήσεις που πρέπει να προσφέρετε, όπως αιώρηση στην παιδική χαρά, ασκήσεις αναπνοής ή σφιχτές αγκαλιές από μέλη της οικογένειας.
Πολλές αισθητηριακές δίαιτες έχουν τη μορφή ενός τακτικού προγράμματος, έτσι ώστε το παιδί να λαμβάνει προληπτικά τη διέγερση που χρειάζεται, αλλά μια αισθητηριακή δίαιτα μπορεί επίσης να είναι μια λίστα ελέγχου συμπτωμάτων-απόκρισης με συγκεκριμένες δραστηριότητες που πρέπει να κάνει όταν ένα παιδί αισθάνεται κορεσμένο από ερεθίσματα. Ένας εργοθεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να σχεδιάσετε ένα σχέδιο που να είναι προσαρμοσμένο στο παιδί σας.