Gen Z: Πώς θα καταπολεμήσετε την πίεση που νιώθουν οι έφηβοι
Σήμερα, οι έφηβοι βιώνουν πολύ υψηλότερα ποσοστά έντασης απ’ ότι παλαιότερα. Τα social media επιβαρύνουν ιδιαίτερα τη ζωή τους, δημιουργώντας ένα πρόσθετο και άχρηστο βάρος. Δεν είναι παράξενο μάλιστα οι νέοι της Gen Z να συγκρίνουν συνεχώς τον εαυτό τους με τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας τους. Πρόκειται για ένα σύνηθες φαινόμενο της εποχής, το οποίο και δημιουργεί έντονη πίεση για επιτυχία, ανταγωνισμό καθώς και τοξικότητα.
Δαιβάστε επίσης:Σχολείο: Τα λάθη που κάνουμε όταν διαβάζουμε τα παιδιά
Δυστυχώς, σε ορισμένες περιπτώσεις οι έφηβοι οδηγούνται στην απομόνωση, την κατάθλιψη και σε ακραίες συμπεριφορές. Η φιλοσοφία του επιτεύγματος ακαδημαϊκά και διανοητικά από πολύ νωρίς δημιουργεί επιβαρυντικά μοτίβα συμπεριφοράς για τους εφήβους της Gen Z. Δείτε τι πρέπει να κάνετε ως γονείς, ώστε να… απελευθερώσετε τα παιδιά σας.
Εκφράστε τους τη χαρά που είναι παιδιά σας
Επικεντρωθείτε περισσότερο στο να παρέχετε στοργή, φροντίδα και αγάπη στα παιδιά, παρά κριτική. Δείξτε τους αγνή χαρά που είστε γονείς τους, χωρίς να υπάρχει κάποια συγκεκριμένη αφορμή, όπως ένας καλός βαθμός στο σχολείο.
Βοηθήστε τα να αναζητήσουν την πραγματική αξία μακριά από το επίτευγμα
Διδάξτε στα παιδιά ότι η ίδια η ζωή έχει αξία, ο κόσμος γύρω τους, η φύση. Δεν χρειάζεται να επιτύχουν κάτι για να απολαμβάνουν τη ζωή και να θεωρούνται και τα ίδια άξια. Θα πρέπει να μάθουν ότι ο σκοπός τους στη ζωή δεν εξαρτάται από οποιαδήποτε απόδοση. Αυτό θα τους δώσει την ελευθερία να μπορούν να ρισκάρουν και να μη φοβούνται να κάνουν βήματα μπροστά από την σταθερότητα και την ασφάλεια.
Υποστηρίξτε τα
Μην αφήσετε τις προσωπικές απογοητεύσεις να επηρεάσουν τα παιδιά σας. Αν παρατηρήσετε ότι και τα ίδια βιώνουν κάτι αρνητικό που μπορεί να συμβαίνει στο σχολείο, αποδείξτε τους ότι βρίσκεστε κοντά τους και δεν επικεντρώνεστε μόνο σε όσα περιμένετε από εκείνα. Αντιθέτως, αν δυσκολεύονται κάπου, βοηθήστε τα να ξεπεράσουν τα εμπόδια και τα κολλήματά τους.
Να προσέχετε πώς μεταφέρετε κάτι αρνητικό
Μπορεί πολλές φορές να εκνευριστείτε για κάποιο λόγο με τα παιδιά σας. Αυτό, όμως, δεν πρέπει να μεταδοθεί χωρίς τη βάση της αγάπης. Εκφράστε όσα νιώθετε, χωρίς να τους δίνετε την εντύπωση ότι είναι κακά παιδιά ή δεν τα αγαπάτε. Το ότι έκαναν κάτι λάθος δεν αναιρεί την αγάπη σας για αυτά.
Να φροντίζετε τον εαυτό σας
Φροντίστε την δική σας ζωή και τον εαυτό σας. Αν είστε εσείς καλά και έχετε στη ζωή σας αξίες και καθημερινά πράγματα που σας γεμίζουν και σας δίνουν χαρά, τότε είναι πιθανό να μεταδώσετε αυτές τις αξίες και στα παιδιά σας. Φροντίστε, τόσο στο δικό σας ημερολόγιο όσο και στο αντίστοιχο των παιδιών σας, να υπάρχει χώρος για φίλους, για άσκηση, για διασκεδαστικές δραστηριότητες, για τέχνη κ.ο.κ.
Να θυμάστε ότι επιβάλλεται να επικοινωνείτε με τα παιδιά σας, ώστε να γνωρίζετε αν περνούν δύσκολα κι αν πιέζονται από κάτι ψυχολογικά. Η πίεση είναι κάτι σύνηθες στη σύγχρονη ζωή, αλλά μπορείτε να την καταπολεμήσετε παρέα.