Για ποιο λόγο οι κινήσεις του μωρού στην κοιλιά της μητέρας είναι ωφέλιμες
Σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη, η οποία είναι η πρώτη που μετρά τη δύναμη των κλωτσιών των εμβρύων, όταν τα μωρά στη μήτρα κλωτσούν, η ένταση των χτυπημάτων τους ξεπερνά τα 40 Newton (ή τέσσερα Kilogram-force).
Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of the Royal Society Interface της Βασιλικής Εταιρείας Επιστημών της Βρετανίας, όπως αναφέρει το “Science”, χρησιμοποίησε υπολογιστικά μοντέλα και μαγνητικές τομογραφίες για να παρακολουθήσει τις κινήσεις των εμβρύων από την 20ή έως την 35η εβδομάδα της κύησης. Διαπιστώθηκε ότι οι κλωτσιές του μωρού γίνονται ολοένα και πιο έντονες από την 20ή έως την 30ή εβδομάδα, ενώ στη συνέχεια μειώνονται, πιθανώς λόγω της περιορισμένης διαθεσιμότητας χώρου μέσα στη μήτρα.
Οι κλωτσιές, σύμφωνα με τους επιστήμονες, προσφέρουν διπλά οφέλη στα μωρά: πρώτον, λειτουργούν ως μια μορφή σωματικής άσκησης, ενισχύοντας την ανάπτυξη των μυών και των οστών τους, και δεύτερον, συμβάλλουν στην ευλυγισία και τη σωστή λειτουργία των αρθρώσεών τους, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας στην ενήλικη ζωή τους.
Πηγή: ΑΠΕ