Γνωρίζατε ότι σχεδόν οι μισές γυναίκες με διατροφική διαταραχή αντιμετωπίζουν υπογονιμότητα
Η εγκυμοσύνη και η περίοδος μετά τον τοκετό είναι ήδη συναισθηματικά και σωματικά έντονες, αλλά για τις μητέρες με ιστορικό διαταραχών διατροφής, αυτές οι μεταβάσεις στη ζωή μπορεί να φέρουν προκλήσεις που πολλοί δεν αναμένουν.
Μια πρόσφατη έρευνα της Equip Health με 645 Αμερικανίδες γυναίκες άνω των 18 ετών, που είχαν ιστορικό διαταραχών διατροφής ή ακατάστατων διατροφικών συνηθειών, αποκαλύπτει πόσο έντονη μπορεί να είναι αυτή η συνθήκη. Η έρευνα εξερεύνησε τη γονιμότητα, την εγκυμοσύνη και την περίοδο μετά τον τοκετό, αποκαλύπτοντας εντυπωσιακά στατιστικά στοιχεία για τους τρόπους με τους οποίους οι προηγούμενες ή τρέχουσες δυσκολίες με το φαγητό και την εικόνα του σώματος επηρεάζουν το ταξίδι προς τη μητρότητα.
Πέρα από τους αριθμούς, αυτές οι προκλήσεις επεκτείνονται στην εγκυμοσύνη και την περίοδο μετά τον τοκετό, επηρεάζοντας την εικόνα του σώματος και την ψυχική υγεία με σημαντικούς τρόπους.
Κατανόηση της επίδρασης των διαταραχών διατροφής στη μητρότητα
Για πολλές γυναίκες, η εγκυμοσύνη είναι και χαρούμενη και ευάλωτη. Παρόλο που συχνά περιγράφεται ως μια λαμπερή εμπειρία, η πραγματικότητα είναι πιο σύνθετη. Το σώμα σας αλλάζει με τρόπους που δεν μπορείτε να ελέγξετε. Οι γιατροί παρακολουθούν το βάρος σας σε κάθε επίσκεψη. Η κοινωνία σας βομβαρδίζει με μηνύματα για το πώς «θα έπρεπε» να τρώτε για το μωρό σας. Στη συνέχεια, μετά τον τοκετό, έρχονται νέες προσδοκίες—γρήγορη αποκατάσταση, απώλεια των κιλών της εγκυμοσύνης και «επιστροφή στο σώμα σας».
Για τις μητέρες με ιστορικό διαταραχών διατροφής, αυτές οι πιέσεις μπορεί να είναι ανατρεπτικές. Η έρευνα της Equip Health διαπίστωσε ότι:
- Το 45% των γυναικών με ιστορικό διαταραχής διατροφής ή ακατάστατης διατροφής βιώνουν ακανόνιστο κύκλο ή υπογονιμότητα, σε σύγκριση με το εθνικό μέσο όρο του 11%. Οι διαταραχές διατροφής μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τη γονιμότητα, αλλά είναι μόνο ένα μέρος του προβλήματος. Παράγοντες όπως η διατροφική έλλειψη, οι ορμονικές ανισορροπίες και οι διαταραχές στη μηνιαία ρύθμιση και την ωορρηξία μπορεί να επηρεάσουν, αλλά η υπογονιμότητα είναι περίπλοκη και μπορεί να επηρεαστεί από μια ποικιλία ιατρικών και lifestyle παραμέτρων.
- Περισσότερο από το 1 στα 10 (13%) καθυστέρησε την απόπειρα σύλληψης λόγω ανησυχιών που σχετίζονται με τη διαταραχή διατροφής τους.
- Μόνο το 18% των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης συζήτησαν τις πιθανές συνδέσεις μεταξύ των προκλήσεων γονιμότητας και του ιστορικού διαταραχών διατροφής, υπογραμμίζοντας ένα κρίσιμο κενό στη ιατρική φροντίδα.
Εγκυμοσύνη και εικόνα σώματος
Η εγκυμοσύνη φέρνει πολλές φυσικές και συναισθηματικές αλλαγές, οι οποίες μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολες για εκείνους που έχουν διαταραχές διατροφής. Η έρευνα της Equip Health διαπίστωσε ότι:
- Το 32% των συμμετεχόντων ανησυχούσε για το πώς η εγκυμοσύνη θα μπορούσε να επηρεάσει τη διαταραχή διατροφής ή τις ακατάστατες διατροφικές συνήθειες.
- Το 64% ανησυχούσε για το πώς οι αλλαγές στο βάρος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα επηρέαζαν την εικόνα του σώματος.
- Το 53% ανησυχούσε ότι τα ανεπιθύμητα σχόλια για το σώμα και το άγγιγμα του σώματος κατά την εγκυμοσύνη θα είχαν αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική τους υγεία.
Πώς η γονιμότητα και η εγκυμοσύνη μπορούν να υποστηρίξουν καλύτερα τις γυναίκες με διαταραχές διατροφής
Η πορεία προς τη μητρότητα δεν θα πρέπει να είναι μια διαδικασία που αναγκάζει τις γυναίκες να ξαναζήσουν επιβλαβείς μοτίβα σιωπηλά. Ιδού πώς μπορούμε να κάνουμε καλύτερα:
- Βελτίωση της εκπαίδευσης των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης. Πολλοί γιατροί λαμβάνουν ελάχιστη εκπαίδευση στις διαταραχές διατροφής, γεγονός που καθιστά δύσκολη την πρόσβαση σε επαρκή φροντίδα. Ένας ολιστικός τρόπος προσέγγισης—που περιλαμβάνει υποστήριξη ψυχικής υγείας μαζί με θεραπεία γονιμότητας—μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά.
- Επανεξέταση του τρόπου που μιλάμε για τις αλλαγές στο σώμα. Η εγκυμοσύνη δεν αφορά μόνο την αύξηση βάρους· αφορά τη δημιουργία ζωής. Η στροφή της προσοχής στη γενική ευημερία μπορεί να βοηθήσει τις μητέρες να αισθάνονται λιγότερη πίεση και περισσότερη δύναμη.
- Ενίσχυση των συστημάτων υποστήριξης. Είτε πρόκειται για έναν έμπιστο φίλο, ψυχολόγο ή διαδικτυακή κοινότητα, η συζήτηση για τους φόβους γύρω από το φαγητό και την εικόνα του σώματος μπορεί να προσφέρει σημαντική συναισθηματική ανακούφιση.
Πιέσεις μετά τον τοκετό και εικόνα σώματος
Αν η εγκυμοσύνη είναι δύσκολη, η περίοδος μετά τον τοκετό μπορεί να είναι ακόμη πιο δύσκολη. Το 88% των γυναικών στην έρευνα της Equip Health ένιωσαν κοινωνική πίεση να επιστρέψουν γρήγορα στο σώμα τους πριν την εγκυμοσύνη. Αλλά γιατί είναι αυτό το πρότυπο; Η κοινωνία μας πρέπει να αναγνωρίσει ότι η ανάρρωση μετά τον τοκετό δεν είναι αγώνας.
Για τις μητέρες που αντιμετωπίζουν τις αλλαγές στο σώμα μετά τον τοκετό, ιδού τι μπορεί να βοηθήσει:
- Ακολουθήστε μια υγιή “ψηφιακή κουλτούρα”. Αν βλέπετε συνεχώς μετασχηματισμούς “πριν και μετά” από απώλεια βάρους, εξετάστε την επιλογή του να ακολουθήσετε λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικύωσης που προάγουν την ουδετερότητα του σώματος, ήπιο fitness και φροντίδα του εαυτού σας.
- Θέστε όρια στις καλοπροαίρετες αλλά βλαβερές παρατηρήσεις από την οικογένεια ή φίλους. Αν κάποιος κάνει μη ζητηθείσα παρατήρηση για το σώμα σας, έχετε μια σταθερή απάντηση, όπως «Επικεντρώνομαι σε αυτό που το σώμα μου μπορεί να κάνει τώρα, όχι σε αυτό που φαίνεται».
- Αντισταθείτε στην ιδέα ότι η αυτοεκτίμηση συνδέεται με το μέγεθος του σώματος.
Αυτές οι στρατηγικές και η υποστήριξη από την κοινωνία μπορούν να βοηθήσουν τις μητέρες να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της μητρότητας με περισσότερη υποστήριξη και κατανόηση.