Γονείς: Μεγαλώνοντας ολοκληρωμένα παιδιά
Στην εποχή μας οι γονείς δείχνουν μία σημαντική στροφή στις προτεραιότητές τους, όσον αφορά στην ανατροφή των παιδιών τους. Δίνουν περισσότερη βάση στην καλή επικοινωνία και τη συναισθηματική ευημερία, παραμερίζοντας παρωχημένα μοντέλα γονεϊκότητας. Για του λόγου το αληθές, σύμφωνα με σχετική έρευνα που δημοσιεύθηκε από την Talker Research για λογαριασμό της Lightbridge Academy, το 60% των γονέων που συμμετείχαν επιλέγει να αλλάξει ρότα.
Διαβάστε επίσης: Νήπια και αισθητηριακή ανάπτυξη: Πώς την επηρεάζει η έκθεση σε οθόνες;
Με άλλα λόγια, προτιμά να μην ακολουθήσει τα ίδια πρότυπα ανατροφής που χρησιμοποίησαν οι δικοί του γονείς. Αντί να επικεντρώνονται αποκλειστικά στις επιδόσεις του παιδιού στο σχολείο ή στον αθλητισμό, λοιπόν, οι σύγχρονοι γονείς δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στην ψυχική και συναισθηματική ευημερία των παιδιών τους. Αυτή τους η τάση πιθανόν να οδηγήσει όχι μόνο στην ανατροφή πιο ευτυχισμένων παιδιών, αλλά και αργότερα πιο ισορροπημένων ενηλίκων.
Η εν λόγω έρευνα περιλάμβανε 2.000 γονείς με παιδιά ηλικίας κάτω των έξι ετών. Σύμφωνα με τα συμπεράσματά της, το 74% των γονέων θεωρεί την καλή επικοινωνία ως κορυφαία προτεραιότητα. Την επικοινωνία ακολουθούν η εκπαίδευση με ποσοστό 69% και έπειτα η σωματική δραστηριότητα με ποσοστό 65%.
Ωστόσο, επίσης ψηλά στις προτεραιότητες των γονέων, κατά τη διάρκεια της ανατροφής των παιδιών τους, κατατάσσονται η συναισθηματική ευημερία με 46% και η ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης με 57%.
Αυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές, υποδηλώνει μια γενικότερη αλλαγή στη νοοτροπία, οι γονείς επιθυμούν να αναθρέψουν ολοκληρωμένα άτομα και έτσι δίνουν έμφαση όχι μόνο στις ακαδημαϊκές επιδόσεις αλλά και στην ψυχική και συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών τους.
Γονείς και κοινωνική αλλαγή
Με βάση τη μελέτη, η στροφή στις προτεραιότητες των γονέων αντανακλά μια ευρύτερη κοινωνική αλλαγή, όπου η ψυχική υγεία και η συναισθηματική ευημερία αναγνωρίζονται ως θεμελιώδη στοιχεία για την ανάπτυξη ενός παιδιού.
Οι γονείς επιδιώκουν να δημιουργήσουν ένα υποστηρικτικό και ασφαλές περιβάλλον, όπου τα παιδιά μπορούν να αναπτυχθούν κοινωνικά, συναισθηματικά και διανοητικά.
Αυτή η αλλαγή προτεραιοτήτων υπογραμμίζει τη σημασία της συναισθηματικής υποστήριξης και της θετικής επικοινωνίας στην ανατροφή των παιδιών, με στόχο την ανάπτυξη υγιών και ευτυχισμένων ατόμων.
Μαθαίνοντας από τα λάθη των παλαιότερων
Η έρευνα δείχνει ότι οι σημερινοί γονείς έχουν ένα δύσκολο έργο. Ακολουθούν μία προσέγγιση που προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στις παραδοσιακές αξίες, όπως είναι η εκπαίδευση, αλλά και σε νεότερες ανησυχίες, όπως είναι η ψυχική υγεία.
Αυτές οι αλλαγές στην ανατροφή ενδέχεται να διαμορφώσουν όχι μόνο τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώνουν τα παιδιά, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίζουν τον κόσμο ως ενήλικες.
Με την ψυχική υγεία να αποκτά πλέον εξίσου μεγάλη σημασία με τις ακαδημαϊκές επιδόσεις, ενδέχεται η γενιά που ανατρέφεται αυτά τα χρόνια να είναι ταυτόχρονα μία έξυπνη και συναισθηματικά ώριμη γενιά.
Τα λάθη των παλιών είναι μαθήματα. Οι νέοι γονείς κάνουν ό,τι μπορούν για να μην επαναλάβουν ό,τι δεν λειτούργησε, ακόμη και αν πολλές φορές είναι δύσκολο να ξεφύγουν από τα μοτίβα στα οποία είναι εγκλωβισμένοι από τη δική τους οικογένεια.