Γονείς: Πώς να δεθείς περισσότερο με τα παιδιά σου;
Η σχέση που έχουν οι γονείς με τα παιδιά τους είναι ένας από τους πιο διαρκείς δεσμούς στη ζωή. Είναι πολύ σημαντική γιατί διαμορφώνει τον χαρακτήρα και τη ψυχολογία των παιδιών και επηρεάζει πολύ την καθημερινότητα και των δύο πλευρών. Αλήθεια, τι είναι αυτό που μπορεί να κάνει ισχυρό τον συγκεκριμένο δεσμό;
Για να έχουμε μία υγιή και υποστηρικτική σχέση με τα παιδιά μας, ακόμη και όταν αυτά μεγαλώσουν και γίνουν ενήλικες, χρειάζεται για χρόνια πολλή και σκληρή δουλειά, επιμονή και υπομονή.
Διαβάστε επίσης: Τι πραγματικά πιστεύουν οι έφηβοι για τα social media;
Είναι πολύ σημαντικό να καλλιεργηθεί μία οικογενειακή δυναμική που να δίνει προτεραιότητα στον κοινό ποιοτικό χρόνο γονέα – παιδιού, είτε στο σπίτι, είτε συμμετέχοντας σε δραστηριότητες, ενώ ταυτόχρονα οι γονείς θα πρέπει να κάνουν τα πάντα για να νιώθουν τα παιδιά κοινωνικά συνδεδεμένα. Εξίσου σπουδαίο ρόλο παίζει η ανοιχτή επικοινωνία, όπως και η παρότρυνση του παιδιού να είναι ο εαυτός του.
Τα διαφορετικά γονεϊκά στυλ ανατροφής διαμορφώνουν διαφορετικά παιδιά, που γίνονται διαφορετικοί ενήλικες. Το τι άτομο γίνεται κάθε παιδί όταν μεγαλώνει είναι μία μίξη της επιρροής του γονέα και της προσωπικότητας που αναπτύσσει το ίδιο.
Γονείς και παιδιά, τι βοηθά τη σύνδεσή τους
Υπάρχουν πολλοί τρόποι να δεθούν οι γονείς με τα παιδιά τους, κάθε άτομο, είτε είναι γονέας είτε είναι παιδί, είναι, όπως είπαμε, διαφορετικό, το ίδιο και κάθε οικογένεια. Μερικά, όμως, από τα πιο βασικά στοιχεία, που συμβάλλουν στην ανάπτυξη και στη διατήρηση δυνατών δεσμών μεταξύ γονιών και παιδιού, ακόμη και όταν το τελευταίο ενηλικιωθεί, είναι τα ακόλουθα:
Πρώιμος δεσμός
Ο πρώιμος συναισθηματικός δεσμός με τους γονείς παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της ποιότητας της σχέσης γονέα – ενήλικου παιδιού. Έρευνες, μάλιστα, δείχνουν ότι όταν τα παιδιά αναπτύσσουν ασφαλείς δεσμούς με τους γονείς τους, είναι πιο πιθανό να έχουν κίνητρο να τους στηρίξουν αργότερα στη ζωή τους.
Οι γονείς πρέπει να περνούν ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά
Οι οικογένειες που περνούν περισσότερο χρόνο μαζί, ανεξαρτήτως δραστηριότητας, είναι πιο πιθανό να έχουν ισχυρότερους δεσμούς. Τόσο οι γονείς όσο και τα ενήλικα παιδιά αυτών των οικογενειών ανέφεραν υψηλότερη ικανοποίηση από τη σχέση τους, κάτι που αναδεικνύει ότι ο ποιοτικός οικογενειακός χρόνος συμβάλλει στη διατήρηση των δεσμών και μπορεί να μειώσει τις αρνητικές επιπτώσεις.
Αυτό σημαίνει για τους γονείς να είναι παρόντες και συμμετοχικοί, να δίνουν προτεραιότητα στα κοινά γεύματα, να μιλούν τακτικά με τα παιδιά τους και όταν αυτά είναι μικρά να συμμετέχουν στα χόμπι τους.
Ανοιχτή επικοινωνία
Η αποτελεσματική επικοινωνία θεωρείται συχνά το θεμέλιο κάθε υγιούς σχέσης, καθώς ενισχύει την εμπιστοσύνη και την κατανόηση, διευκολύνοντας τόσο τους γονείς όσο και τα ενήλικα παιδιά να διαχειριστούν προκλήσεις και αλλαγές. Ένας τρόπος να διατηρείται δυνατή η σχέση του γονιού με τα ενήλικα παιδιά του είναι η προσπάθεια για ανοιχτή επικοινωνία και η επίλυση των προβλημάτων με καλοσύνη.
Καλό είναι να αποφεύγουμε την αμυντικότητα και να εκφράζουμε την επιθυμία να κατανοήσουμε την οπτική του παιδιού μας.
Συναισθηματική στήριξη
Η σταθερή παροχή ενθάρρυνσης, ενσυναίσθησης και κατανόησης παίζει κρίσιμο ρόλο στην ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας και ευημερίας των ενήλικων παιδιών. Αντίστοιχα, εκείνα στηρίζουν τους γονείς, όταν αυτοί αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας, δημιουργώντας έτσι έναν αμοιβαίο και ισχυρό δεσμό.
Αμοιβαίος σεβασμός γονιού – παιδιού
Όσο δύσκολο κι αν είναι να αναγνωρίσουμε ότι το παιδί μας κάποια στιγμή μεγαλώνει και αυτονομείται, αυτό είναι κάτι που απαιτεί σεβασμό. Έρευνα έχει δείξει ότι η υπερβολική εμπλοκή ή η αποτυχία αναγνώρισης από πλευρά του γονιού της ανεξαρτησίας των ενήλικων παιδιών μπορεί να επιβαρύνει τη σχέση.