Γονείς που μεγάλωσαν εξαιρετικά επιτυχημένους ενήλικες – οι 4 κορυφαίες τύψεις τους!
Ως γονείς, συχνά αναρωτιόμαστε αν κάνουμε το σωστό για τα παιδιά μας. Αυτές οι σκέψεις είναι φυσιολογικές και κανείς δεν είναι άτρωτος απέναντί τους.
Έχοντας συνομιλήσει με εκατοντάδες νέους επιχειρηματίες και τους γονείς τους, διαπίστωσα ότι οι περισσότεροι γονείς που ανέθρεψαν εξαιρετικά επιτυχημένους ενήλικες έκαναν σπουδαία δουλειά. Ωστόσο, με εξέπληξε το γεγονός ότι πολλοί εξ αυτών παραδέχθηκαν πως, αν μπορούσαν να γυρίσουν τον χρόνο πίσω, θα έκαναν κάποια πράγματα διαφορετικά.
Αυτοί είναι οι τέσσερις πιο συνηθισμένοι λόγοι για τους οποίους μετάνιωσαν:
1. Εστίασαν υπερβολικά στους βαθμούς και τις επιδόσεις
Πολλοί από τους μελλοντικούς επιτυχημένους επιχειρηματίες υπήρξαν εξαιρετικοί μαθητές, αποφοιτώντας από κορυφαία πανεπιστήμια. Κάποιοι, όμως, παρότι πέτυχαν ακαδημαϊκά, ήταν δυστυχισμένοι. Άλλοι εγκατέλειψαν τις σπουδές ή δεν τις ξεκίνησαν ποτέ.
Αν και η εκπαίδευση είναι σημαντική, πρέπει να ταιριάζει στις ανάγκες και τα ταλέντα του παιδιού. Αναδρομικά, αρκετοί γονείς συνειδητοποίησαν ότι θα προτιμούσαν τα παιδιά τους να ευδοκιμήσουν, έστω και σε ένα μη παραδοσιακό περιβάλλον, αντί να υποφέρουν τέσσερα ακριβά και δυσαρεστημένα χρόνια.
Πολλοί παραδέχθηκαν επίσης ότι πίεσαν τα παιδιά τους να αφιερώσουν λιγότερο χρόνο σε όσα αγαπούσαν και περισσότερο σε δραστηριότητες που θεωρούσαν πιο χρήσιμες για την εισαγωγή τους σε ένα καλό πανεπιστήμιο. Σήμερα, αντιλαμβάνονται πως όταν τα παιδιά επένδυσαν χρόνο και προσπάθεια (τις 10.000 ώρες που απαιτούνται για να κατακτήσεις μια δεξιότητα) σε όσα αγαπούσαν, αυτό τους ήταν πολύτιμο στην επαγγελματική τους πορεία.
2. Υπερβολική ανάμειξη στη ζωή των παιδιών
Αν και είναι φυσικό να θέλουμε να προστατεύσουμε τα παιδιά μας, η υπερβολική προσκόλληση μπορεί να τα εμποδίσει να αναπτύξουν ανεξαρτησία.
Σπάνια ακούω γονείς να λένε ότι έπρεπε να είχαν δώσει στα παιδιά τους λιγότερη ελευθερία. Αντίθετα, πιο συχνά λένε: «Γιατί δεν τους άφησα να κάνουν περισσότερα μόνα τους;» ή «Λυπάμαι που δεν είχαν ανεξαρτησία πριν πάνε στο πανεπιστήμιο.»
Υπάρχουν διάφοροι όροι για τέτοιους γονείς: «γονείς-κατάσκοποι» που επιτηρούν στενά τα παιδιά τους ή «γονείς-εκχιονιστικά» που απομακρύνουν κάθε εμπόδιο από το δρόμο τους.
Ακόμα και οι γονείς που υιοθέτησαν αυτή τη συμπεριφορά περιστασιακά μετανιώνουν: «Δεν έπρεπε να λύνω τα προβλήματα για λογαριασμό τους. Έπρεπε να τους αφήσω να μάθουν να τα διαχειρίζονται μόνοι τους.» Σήμερα κατανοούν ότι η ανθεκτικότητα είναι κλειδί για την επιτυχία.
3. Δεν ανέθεσαν αρκετές ευθύνες στα παιδιά τους
Πολλοί γονείς, συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού μου, εξέφρασαν τη λύπη τους που δεν ανέθεσαν περισσότερες δουλειές στα παιδιά τους. Τα δικά μου παιδιά έπρεπε να στρώνουν το κρεβάτι τους και να διατηρούν το δωμάτιό τους τακτοποιημένο, αλλά σπάνια έκαναν τα ρούχα τους, βοηθούσαν στον κήπο ή στην κουζίνα.
Προτιμούσα να κάνω τις δουλειές εγώ, γιατί ήθελα να αποφύγω την επιβάρυνσή τους. Παρόλα αυτά, τώρα μου λένε ότι θα ήθελαν να είχαν μάθει αυτές τις δεξιότητες.
Αναθέτοντας περισσότερες ευθύνες στα παιδιά, όχι μόνο τα βοηθάμε να γίνουν υπεύθυνα, αλλά τους δίνουμε πολύτιμες δεξιότητες για την ενήλικη ζωή τους.
4. Προσέγγιζαν τη ζωή μέσα από φόβο για το ρίσκο
Πολλοί γονείς παραδέχθηκαν ότι ενθάρρυναν τα παιδιά τους να είναι προσεκτικά, να ακολουθούν την ασφαλή οδό. Προέτρεψαν τα παιδιά τους να πάρουν τον «πρακτικό δρόμο».
Αργότερα, βλέποντάς τα να παίρνουν μεγάλα ρίσκα, όπως να ξεκινήσουν μια νέα επιχείρηση ή να ακολουθήσουν το όνειρό τους χωρίς εγγυημένη επιτυχία, αισθάνονταν υπερήφανοι, αλλά αναρωτιούνταν: «Μήπως τα έκανα να φοβούνται; Θα ήταν πιο εύκολο γι’ αυτά αν τα ενθάρρυνα περισσότερο να τολμούν;»
Οι ίδιοι γονείς συνειδητοποίησαν πως η καινοτομία απαιτεί ρίσκα, και ότι τα παιδιά χρειάζονται χώρο να αποτύχουν, ώστε να μη φοβούνται να δοκιμάσουν.
Παρά αυτές τις τύψεις, οι περισσότεροι γονείς δήλωσαν ότι συχνά υπενθύμιζαν στα παιδιά τους πόσο υπερήφανοι ήταν για την προσπάθειά τους, ανεξαρτήτως αποτελέσματος.
Κανείς δεν είναι τέλειος
Τελικά, πρέπει να θυμόμαστε ότι κανένας γονιός δεν είναι τέλειος. Όλοι κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε, και όσο τα παιδιά μας ξέρουν ότι τα αγαπάμε και προσπαθούμε για το καλό τους, θα τα καταφέρουν στη ζωή τους.
Από την Margot Machol Bisnow για το CNBC
Eίναι συγγραφέας, μητέρα και ειδικός σε θέματα γονέων. Πέρασε 20 χρόνια στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, μεταξύ άλλων ως Επίτροπος της FTC και επικεφαλής του προσωπικού του Συμβουλίου Οικονομικών Συμβούλων του Προέδρου.
Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Raising an Entrepreneur: Πώς να βοηθήσετε τα παιδιά σας να επιτύχουν τα όνειρά τους»