Γυμναστική στην εγκυμοσύνη: Πώς προχωράμε με ασφάλεια;
Γυμναστική και εγκυμοσύνη δεν φαίνεται να πηγαίνουν μαζί αλλά εάν ήμασταν ενεργές το προηγούμενο διάστημα, το να αφηνόμαστε σε αδράνεια καθόλη την περίοδο της εγκυμοσύνης, δεν είναι και η καλύτερη πρακτική, εκτός βέβαια κι αν ο γιατρός μας μας το έχει συστήσει.
Γενικά, η άσκηση στην εγκυμοσύνη, είναι ασφαλής εφόσον καταρχήν, όπως είπαμε, ο γιατρός μας μας έχει δώσει το πράσινο φως και εφόσον ακολουθούμε ορισμένους κανόνες. Ένας από αυτούς είναι να ακούμε το σώμα μας και να μην το πιέζουμε με έντονες προπονήσεις. Η ήπια άσκηση αυτήν την περίοδο μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη τόσο για εμάς όσο και για το μωρό μας.
Αρχικά, η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της συνολικής φυσικής κατάστασης, η οποία με τη σειρά της υποστηρίζει την ικανότητα της κάθε μαμάς να κυοφορεί το μωρό της. Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα είναι η μείωση των κοινών ενοχλήσεων όπως ο πόνος στην πλάτη, το πρήξιμο και η δυσκοιλιότητα. Πιο συγκεκριμένα, δραστηριότητες όπως η κολύμβηση και η προγεννητική γιόγκα, μπορούν να βοηθήσουν έναντι των εν λόγω προβλημάτων, προάγοντας την καλύτερη κυκλοφορία, τη στάση του σώματος και την μυϊκή δύναμη.
Διαβάστε επίσης: Φόβοι στην εγκυμοσύνη: Οι πιο συχνοί
Γυμναστική στην εγκυμοσύνη: Επιπλέον οφέλη
Άλλο ένα σημαντικό όφελος είναι ότι η άσκηση μπορεί να διευκολύνει την διαδικασία του τοκετού, ενισχύοντας την καρδιαγγειακή υγεία και την αντοχή. Επίσης, μπορεί να βελτιώσει την ψυχική υγεία μειώνοντας το ενδεχόμενο στρες. Αυτό συμβαίνει λόγω της απελευθέρωσης ενδορφινών, των λεγόμενων «ορμονών της ευτυχίας».
Στα συν, ας προσθέσουμε και το γεγονός ότι η γυμναστική βοηθά στη διατήρηση του βάρους εντός υγιών ορίων.
Ωστόσο, για ακόμη μια φορά, ας τονίσουμε πως πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε ρουτίνα προπόνησης θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας καθώς μόνο εκείνος είναι σε θέση να αξιολογήσει την υγεία σας και να σας καθοδηγήσει σχετικά με τις ασφαλέστερες και καταλληλότερες δραστηριότητες με βάση τα επίπεδα της φυσικής κατάστασης και το στάδιο της εγκυμοσύνης σας.
Φροντίστε επιπλέον να…
Προχωράτε αργά
Ειδικά αν είστε αρχάρια, μπείτε σταδιακά στη ρουτίνα σας. Ξεκινήστε με ασκήσεις χαμηλού αντίκτυπου όπως το περπάτημα, επιτρέποντας στο σώμα σας να προσαρμοστεί στις σωματικές αλλαγές που έρχονται με την εγκυμοσύνη χωρίς να καταπονείστε.
Αποφεύγετε κάποιες ασκήσεις
Ορισμένες ασκήσεις- προπονήσεις, όπως αυτές που περιλαμβάνουν άρση βαρών, το να είστε ξαπλωμένη ανάσκελα ή το να εκτελείτε κινήσεις με μεγάλη ένταση, θα πρέπει να αποφεύγονται καθώς ασκούν περιττή πίεση στο σώμα ή μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο τραυματισμού.
Επιλέξετε μια άσκηση που σας αρέσει
Όταν η άσκηση είναι ευχάριστη, είναι πιο πιθανό να παραμείνετε πιστή σε αυτήν αφού δεν θα σας φαίνεται αγγαρεία…
Προμηθευτείτε το κατάλληλο outfit
Η προπόνησή σας πρέπει να είναι χαλαρή και άνετη. Θα πρέπει λοιπόν να προμηθευτείτε ένα υποστηρικτικό σουτιέν και κατάλληλα υποδήματα για την εκάστοτε δραστηριότητα ώστε να το πετύχετε.
Μην ξεχνάτε ζέσταμα και χαλάρωση
Πρέπει πάντα να ζεσταίνετε και να χαλαρώνετε τους μύες σας. Πέντε λεπτά απαλών διατάσεων πριν και μετά την προπόνηση μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη τραυματισμών και μυϊκού πόνου.
Παραμείνετε ενυδατωμένη και χορτάτη
Πίνετε πολλά υγρά πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προπόνηση.
Επιπλέον, καταναλώστε ένα σνακ. Εάν ασκηθείτε με άδειο στομάχι, μπορεί να ζαλιστείτε και να κουραστείτε πιο εύκολα. Εάν πάλι ασκηθείτε μετά από ένα γεύμα, κινδυνεύετε από καούρα και άλλες ενοχλήσεις.
Επομένως, επιλέξτε ένα ελαφρύ σνακ περίπου 30 λεπτά έως μία ώρα πριν ξεκινήσετε την άσκηση.
Επίσης, γενικά μέσα στην ημέρα είναι σημαντικό να τρώτε καλά και να λαμβάνετε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
Προσέχετε τον καιρό
Εάν έχει ζέστη και υγρασία, ασκηθείτε σε εσωτερικούς χώρους όπου μπορείτε να παρακολουθείτε τη θερμοκρασία. Ντυθείτε κατάλληλα και μην αφήνετε το σώμα σας να υπερθερμαίνεται.
Παρακολουθείτε τον καρδιακό σας ρυθμό
Ο καρδιακός σας ρυθμός δεν πρέπει να είναι πολύ υψηλός και για πολλή ώρα. Πώς θα καταλάβετε πότε πρέπει να… κατεβάσετε ταχύτητα;
Aν μπορείτε να συνομιλήσετε με σχετική ευκολία, συνεχίστε. Διακόψτε όμως άμεσα αν δεν μπορείτε να μιλήσετε και να πάρετε ανάσα.
Σταματήστε αμέσως μόλις νιώσετε:
Ζάλη, δύσπνοια, συσπάσεις στον κόλπο, δυσφορία, κούραση ή πόνο. Θυμηθείτε: η υγεία και η ασφάλειά σας, πρέπει να είναι πάντα η βασική προτεραιότητα.
Ενδεικτικές ασκήσεις για εγκύους
Περπάτημα
Δεν υπάρχει ευκολότερη άσκηση από το περπάτημα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και αποτελεί μια μορφή άσκησης που μπορείτε να συνεχίσετε μέχρι και λίγο πριν τον τοκετό σας.
Επιπλέον, δεν χρειάζεστε ειδικό εξοπλισμό ή συνδρομή. Αρκεί η καλή παρέα και ένα καλό ζευγάρι αθλητικά παπούτσια που θα σας στηρίζουν σωστά στην βόλτα σας.
Κολύμπι
Στο νερό θα νιώθετε ελαφρύτερη και θα απολαμβάνετε μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων. Μια βουτιά στην πισίνα μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση της ναυτίας, του ισχιακού πόνου και των πρησμένων αστραγάλων.
Και επειδή το μωρό επιπλέει μαζί σας, είναι απαλό στις χαλαρές αρθρώσεις και τους συνδέσμους σας.
Yoga
Η προγεννητική γιόγκα είναι άλλη μια, όπως είπαμε, ιδανική προπόνηση για μητέρες, καθώς θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε, ενισχύοντας την ευελιξία, την εστίαση και τις βαθιές αναπνοές, στοιχεία που θα σας προετοιμάσουν σωστά για τον μαραθώνιο της γέννησης.
Εάν αφιερώνετε λίγο χρόνο στην καθαριότητα του σπιτιού, προσθέστε τον, αφού και οι δουλειές του σπιτιού, καθώς και άλλες κοινές καθημερινές δραστηριότητες, «μετρούν» για άσκηση.