Η Ευρώπη «πλημμυρίζει» με επικίνδυνα παιχνίδια – Προσοχή στα φθηνά αντικείμενα από το διαδίκτυο
Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση
Φθηνά παιχνίδια από Temu και Amazon απειλούν την ασφάλεια των παιδιών. Πολλά μη επώνυμα αντικείμενα που κατασκευάζονται εκτός Ευρώπης, αλλά πωλούνται εντός της ΕΕ μέσω διαδικτυακών λιανοπωλητών, όπως οι Temu και Amazon, είναι επικίνδυνα για τα παιδιά, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του κλάδου παιχνιδιών της Ευρώπης.
Η έρευνα, που διεξήγαγε η Toy Industries of Europe (TIE), αποκάλυψε ότι το 79% των παιχνιδιών που εξετάστηκαν δεν πληρούσαν τα πρότυπα ασφαλείας της ΕΕ. Η TIE, αγοράζοντας πάνω από 100 προϊόντα από 10 μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες, κατέδειξε σοβαρές παραβάσεις σε ό,τι αφορά την ασφάλεια.
Οι πλατφόρμες που συμμετείχαν στην έρευνα περιλαμβάνουν κολοσσούς όπως AliExpress, Temu και Shein από την Κίνα, Light In The Box από τη Σιγκαπούρη, Amazon και Wish από τις ΗΠΑ, Cdiscount από τη Γαλλία, Fruugo από το Ηνωμένο Βασίλειο, Bol από την Ολλανδία και Allegro από την Πολωνία. Αν και τα προϊόντα πωλούνται σε ευρωπαϊκές χώρες, πολλά από αυτά κατασκευάζονται εκτός Ευρώπης, κυρίως στην Κίνα, και συχνά αποστέλλονται απευθείας στους καταναλωτές χωρίς να υπόκεινται σε επαρκή έλεγχο. Τα χαμηλά ταχυδρομικά τέλη για τα αεροπορικά φορτία επιτρέπουν στους κατασκευαστές να προωθούν φθηνά προϊόντα στην ευρωπαϊκή αγορά.
Ανάμεσα στα προϊόντα που εντοπίστηκαν ως επικίνδυνα ήταν δοχεία slime με επίπεδα βορίου που υπερβαίνουν 13 φορές το νόμιμο όριο, παιδικά μασητικά παιχνίδια που έσπαγαν εύκολα, αποτελώντας κίνδυνο πνιγμού, και παιχνίδια με μικρούς μαγνήτες που είναι εξαιρετικά επικίνδυνοι εάν καταποθούν. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν ένας ηλεκτρονικός πίνακας σχεδίασης που πωλούνταν στο AliExpress για 93 λεπτά και περιλάμβανε μια μικρή μπαταρία που μπορούσε να αποσπαστεί εύκολα, θέτοντας τα παιδιά σε κίνδυνο.
Η TIE απηύθυνε έκκληση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ενισχύσει τη νομοθεσία και να κλείσει τα νομικά παραθυράκια που επιτρέπουν σε τέτοιου είδους επικίνδυνα παιχνίδια να εισέρχονται στην αγορά της ΕΕ. Η πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι αρχές έγκειται στον τεράστιο όγκο των πακέτων που εισέρχονται στην Ευρώπη κάθε μήνα – εκατοντάδες εκατομμύρια – καθιστώντας αδύνατο τον πλήρη έλεγχο από τους τελωνειακούς υπαλλήλους. Οι διαδικασίες θα μπορούσαν να αυστηροποιηθούν, αλλά κάτι τέτοιο θα απαιτούσε την πρόσληψη δεκάδων χιλιάδων υπαλλήλων για την επιτήρηση των δεμάτων που εισέρχονται στην ΕΕ.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση καθυστερεί εδώ και καιρό να υιοθετήσει νομοθεσία που θα διασφαλίζει ότι κάθε προϊόν που εισάγεται στην ΕΕ θα έχει έναν «επίσημο εισαγωγέα» που θα είναι υπεύθυνος για την ασφάλειά του. Αν και έχει προταθεί η μείωση του ορίου κάτω από το οποίο επιβάλλονται δασμοί, αυτό δεν θα έχει σημαντικό αντίκτυπο, καθώς οι δασμοί για τα παιχνίδια είναι συνήθως μικρότεροι από 10%. Οι Βρυξέλλες είχαν συντάξει ένα σχέδιο αυστηροποίησης των κανονισμών για το ηλεκτρονικό εμπόριο, αλλά η δημοσίευσή του καθυστέρησε, αφού κρίθηκε ότι δεν ήταν επαρκώς περιεκτικό.
Ένας νέος κανονισμός της ΕΕ για την ασφάλεια των προϊόντων, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ τον Δεκέμβριο του 2024, γνωστός ως Γενικός Κανονισμός για την Ασφάλεια των Προϊόντων (GPSR), απαιτεί από τους πωλητές να παρέχουν πληροφορίες όπως το όνομα του κατασκευαστή, τη μάρκα, τη διεύθυνση και το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, καθώς και να ορίσουν ένα πρόσωπο εντός της ΕΕ υπεύθυνο για το προϊόν. Ωστόσο, η TIE επισημαίνει ότι ακόμα και αυτή η νομοθεσία δεν καθιστά τις ίδιες τις διαδικτυακές πλατφόρμες νομικά υπεύθυνες για τα προϊόντα που πωλούν τρίτοι πωλητές.
Από την πλευρά τους, οι μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες αντέδρασαν στις αποκαλύψεις της έρευνας. Η Temu δήλωσε ότι έλαβε άμεσα μέτρα στις αναφορές για ακατάλληλα προϊόντα, εφαρμόζοντας διαδικασίες ελέγχου ποιότητας, όπως απαίτηση τεκμηρίωσης και διενέργεια επιτόπιων ελέγχων. Η Amazon τόνισε ότι έχει ήδη εφαρμόσει προληπτικά μέτρα για την αποτροπή καταχώρισης μη ασφαλών προϊόντων και ότι τα εν λόγω προϊόντα έχουν αφαιρεθεί εν αναμονή της έρευνας. Η Bol και η Allegro επίσης δήλωσαν ότι έχουν διαγράψει προϊόντα που κρίθηκαν επικίνδυνα από την TIE και ερευνούν τις καταγγελίες.
Στις ΗΠΑ, η κυβέρνηση Μπάιντεν πρότεινε νέους κανονισμούς για την επιβολή δασμών στα προϊόντα αξίας κάτω των 800 δολαρίων, που μέχρι τώρα εξαιρούνταν από αυτούς, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις εισαγωγές φθηνών, μη ασφαλών παιχνιδιών και προϊόντων.
Η συζήτηση για την ασφάλεια των παιχνιδιών και των προϊόντων γενικότερα δείχνει την ανάγκη για αυστηρότερους ελέγχους στις εισαγωγές και για σαφέστερη ευθύνη στις διαδικτυακές πλατφόρμες, ώστε να προστατεύονται οι καταναλωτές, ιδιαίτερα οι πιο ευάλωτοι, όπως τα παιδιά.
Πηγή: Financial Times