Η φράση που καταστρέφει την αυτοεκτίμηση του παιδιού
Η αυτοεκτίμηση είναι επίπλαστη αλλά και εύθραυστη. Τα παιδιά είναι ευάλωτα στην κριτική ματιά μας, γι’ αυτό και ως γονείς πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε πάντα με αγάπη και πλήρη αποδοχή.
Είναι πολύ σημαντικό είναι να τα βοηθήσουμε να τη χτίσουν από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους.
Τα παιδιά που έχουν υψηλή αυτοεκτίμηση είναι πιο χαρούμενα, εξωστρεφή και αισιόδοξα. Αντίθετα, τα παιδιά που δεν πιστεύουν στον εαυτό τους βιώνουν συχνότερα άγχος καθώς και δυσκολίες στην κοινωνική αλληλεπίδραση.
Μπορεί να υπάρξουν στιγμές που θα χάσετε την ψυχραιμία σας, αλλά είναι μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά είναι πολύ ευαίσθητα στα λόγια. Για παράδειγμα, μια φράση που πολλοί γονείς δεν συνειδητοποιούν ότι μπορεί να έχει επιπτώσεις στην ψυχολογία του παιδιού είναι το «Είμαι πολύ απογοητευμένος μαζί σου».
Μπορεί να τη χρησιμοποιείτε όταν θέλετε να διορθώσετε μια συμπεριφορά, ωστόσο θα διαπιστώσετε ότι δεν θα φέρει τα αποτελέσματα που περιμένετε. Αυτό συμβαίνει επειδή ενσταλάζει στα παιδιά μια αίσθηση ντροπής, και η ντροπή δεν είναι ένα παραγωγικό συναίσθημα. Αντίθετα, οδηγεί στην αποφυγή, υπογραμμίζουν οι ειδικοί.
Μεγαλώνουμε παιδιά με ισχυρή αυτοεκτίμηση
Η ντροπή δεν ενθαρρύνει την κριτική σκέψη ή την επίλυση προβλημάτων. Αν θέλετε τα παιδιά σας να μάθουν από τα λάθη τους, μην τους λέτε απλώς ότι αυτό που έκαναν δεν είναι σωστό. Καθοδηγήστε τα να βρουν πώς μπορούν να κάνουν καλύτερη δουλειά στο μέλλον. Βοηθήστε το παιδί να βλέπει τις αποτυχίες ως ευκαιρίες για βελτίωση και ανάπτυξη και παραμείνετε υπομονετικοί. Τα λάθη άλλωστε είναι ανθρώπινα και τα παιδιά πρέπει να μάθουν να τα αντιμετωπίζουν με υγιή τρόπο.
Όταν το παιδί σας συμπεριφέρεται άσχημα ή κάνει κάτι που σας απογοητεύει, προσπαθήστε να διαχωρίσετε τη συμπεριφορά από το ίδιο το παιδί και μιλήστε του με σεβασμό. Εξηγήστε του με ήρεμο τόνο το λόγο για τον οποίο τέτοιες συμπεριφορές δεν επιτρέπονται και επικοινωνήστε σε λογικά πλαίσια τις συνέπειες των πράξεών του.
Τα παιδιά αποκτούν μια ισχυρή αίσθηση ικανότητας όταν δοκιμάζουν νέα πράγματα και πετυχαίνουν σε αυτά. Εάν ορίσετε την αποτυχία ως κάτι κακό τότε το αποθαρρύνετε να δοκιμαστεί σε νέες προκλήσεις, που θα του χαρίσουν, είτε επιτύχει είτε αποτύχει, νέες δεξιότητες και γνώσεις. Αντιμετωπίζοντας ένα πρόβλημα ή ακόμα και την αποτυχία, το παιδί γίνεται πιο ανθεκτικό και αναπτύσσει δεξιότητες για να επιλύσει το πρόβλημα ή για να διαχειριστεί σωστά μια κατάσταση.
Επιπλέον, πρέπει να αποφεύγετε να συγκρίνετε το παιδί σας με άλλα παιδιά. Κάθε παιδί είναι μοναδικό και τα καταφέρνει σε κάθε διαφορετικό. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είνα να ενθαρρύνετε το παιδί να καταπιαστεί με κάτι που το ευχαριστεί πραγματικά.