Η μαγική φράση που ηρεμεί κάθε θυμωμένο παιδί
Ο θυμός είναι ένα από τα πιο περίπλοκα συναισθήματα και τα παιδιά, δύσκολα τον διαχειρίζονται. Για τον γονιό εν τω μεταξύ, μπορεί να είναι εξίσου δύσκολο να διαχειριστεί το παιδί που εκφράζει απογοήτευση ή οργή. Είτε πρόκειται για ένα νήπιο που πετάει τα παιχνίδια του, ένα παιδί του δημοτικού που φεύγει εκνευρισμένο, έναν έφηβο που στρέφει το βλέμμα του αλλού, είτε ακόμα και για το ενήλικο παιδί μας που μας κατηγορεί για λάθη του παρελθόντος, ο τρόπος που αντιδράμε σε αυτές τις έντονες στιγμές μπορεί να κλιμακώσει την αντιπαράθεση ή να επαναφέρει την πολυπόθητη ηρεμία.
Μια φράση λοιπόν που, σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να αποσυμφορήσει την κατάσταση, είναι: «Βλέπω ότι είσαι αναστατωμένος/η αυτή τη στιγμή. Είμαι εδώ για σένα».
Διαβάστε επίσης: Μικρά βήματα για μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση
Αυτή η φράση μπορεί να φαίνεται απλή, αλλά έχει μια βαθιά ψυχολογική δύναμη. Κάνει τρία πράγματα ταυτόχρονα: Αναγνωρίζει τα συναισθήματα του παιδιού, το διαβεβαιώνει ότι δεν είναι μόνο και δημιουργεί χώρο για να ηρεμήσει χωρίς να νιώθει ότι κρίνεται.
Επικύρωση των συναισθημάτων του παιδιού
Λέγοντας: «Βλέπω ότι είσαι αναστατωμένος/η», δείχνουμε στο παιδί ότι τα συναισθήματά του έχουν σημασία. Τα παιδιά, όπως συμβαίνει και με τους ενήλικες, αντιδρούν πιο έντονα όταν νιώθουν ότι κανείς δεν τα ακούει.
Διαβεβαίωση
Αντί να μπείτε σε… λειτουργία διόρθωσης, λέγοντας φράσεις όπως: «Ηρέμησε!» ή «Σταμάτα να υπερβάλεις!», το «Είμαι εδώ για εσένα», προσφέρει ασφάλεια. Ας μην ξεχνάμε πως ο θυμός συχνά καλύπτει υποκείμενα συναισθήματα φόβου ή λύπης.
Σύνδεση αντί για έλεγχο
Οι άνθρωποι αντιστέκονται στον έλεγχο, ειδικά όταν είναι καταβεβλημένοι. Προσφέροντας απλά την παρουσία σας και την υποστήριξή σας, μετατρέπετε τη δυναμική από μια μάχη εξουσίας σε μια ευκαιρία για σύνδεση.
Περαιτέρω συμβουλές για όταν το παιδί είναι θυμωμένο
Παραμείνετε ψύχραιμοι: Ο τόνος της φωνής σας έχει σημασία. Πείτε τη φράση με ζεστασιά, όχι με εκνευρισμό ή αγανάκτηση.
Προσέξτε τη γλώσσα του σώματος: Γονατίστε για τα μικρότερα παιδιά και δώστε χώρο στους εφήβους ή τους ενήλικες, αν είναι απαραίτητο.
Δώστε χρόνο: Μπορεί τα παιδιά να μην αντιδράσουν αμέσως, αλλά τα λόγια σας θα καταγραφούν στο μυαλό τους.
Περιμένετε μέχρι το παιδί να είναι έτοιμο: Βοηθήστε το να επεξεργαστεί τα συναισθήματά του και να βρει λύσεις αφού ηρεμήσει.
Αυτή η φράση δεν θα εξαφανίσει μαγικά κάθε κρίση ή θυμό, αλλά δημιουργεί τη βάση για μεγαλύτερη εμπιστοσύνη, συναισθηματική ρύθμιση και σύνδεση. Με τον καιρό, το παιδί σας, όποια κι αν είναι η ηλικία του, θα καταλάβει ότι είστε ένα ασφαλές καταφύγιο για εκείνο, ακόμα και στις χειρότερες στιγμές του. Και αυτό μπορεί πραγματικά να κάνει τη διαφορά…