Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση έχει διχάσει τους γονείς. Τι λέει ο ΠΟΥ για αυτό, όμως;
Παρέχοντας ολοκληρωμένη και κατάλληλη για την ηλικία εκπαίδευση η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση εξοπλίζει τους νέους με γνώσεις που χρειάζονται.
Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι ένα ζήτημα που έχει διχάσει τους γονείς σε πολλές κοινωνίες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Όσο οι συζητήσεις για την ενσωμάτωση αυτού του μαθήματος στα σχολεία γίνονται όλο και πιο έντονες, πολλοί γονείς αντιδρούν και έχουν αμφιβολίες. Ωστόσο, τι λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) για αυτό το θέμα; Και ποια είναι η θέση του όσον αφορά τη σημασία της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης για την υγεία των νέων; Ας ρίξουμε μια ματιά στα επιχειρήματα και τις προτάσεις του ΠΟΥ.
Μέσα από την πρόσφατη ανάρτησή του με τίτλο «Να πώς η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση προστατεύει την υγεία», ο ΠΟΥ υπογραμμίζει τον απαραίτητο ρόλο της ολοκληρωμένης σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στους νέους.
Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση: Τι λέει ο ΠΟΥ για αυτό;
Προετοιμασία για την εφηβεία:
Η εφηβεία είναι μια φυσική φάση ανάπτυξης που φέρνει βαθιές σωματικές, συναισθηματικές και ψυχολογικές αλλαγές. Ωστόσο, χωρίς την κατάλληλη καθοδήγηση και εκπαίδευση, αυτές οι αλλαγές μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση.
► Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση παίζει καθοριστικό ρόλο στην προετοιμασία των εφήβων για την εφηβεία παρέχοντάς τους ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τις φυσιολογικές αλλαγές που θα βιώσουν, όπως η έμμηνος ρύση, η αλλαγή της φωνής και η εμφάνιση σεξουαλικών χαρακτηριστικών. Κατανοώντας αυτές τις αλλαγές από πριν, τα παιδιά μπορούν να τις αντιμετωπίσουν καλύτερα τις όποιες αλλαγές εμφανίζονται.
Οικοδόμηση αυτοπεποίθησης:
Η αυτοπεποίθηση είναι θεμελιώδης για τις δυσκολίες της εφηβείας και τη διαμόρφωση μιας θετικής εικόνας για τον εαυτό.
►Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση ενισχύει την αυτοπεποίθηση καλλιεργώντας μια αίσθηση σωματικής θετικότητας και αποδοχής του εαυτού. Μέσα από ανοιχτές συζητήσεις σχετικά με τη διαφορετικότητα του σώματος, τη συναίνεση και τη σεξουαλική υγεία, οι νέοι μαθαίνουν να αγκαλιάζουν το σώμα τους και να αναπτύσσουν μια υγιή στάση απέναντι στη σεξουαλικότητά τους.
Δημιουργία υγιών σχέσεων:
Οι υγιείς σχέσεις είναι βασικό θεμέλιο στην ενήλικη ζωή μας. Όμως για να είναι υγιείς, χρειάζεται εκπαίδευση.
► Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση ‘εξοπλίζει’ τους νέους με τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες για την καλλιέργεια θετικών σχέσεων με σεβασμό. Διδάσκοντας έννοιες όπως η επικοινωνία, η συναίνεση και ο αμοιβαίος σεβασμός, η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση δίνει τη δυνατότητα στους νέους να αναπτύσσουν φιλίες ή ερωτικές σχέσεις με ασφαλή και υγιή τρόπο. Επιπλέον, με την προώθηση της ισότητας των φύλων και την αμφισβήτηση των επιβλαβών στερεοτύπων, η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση καλλιεργεί μια κουλτούρα σεβασμού και συμπερίληψης, θέτοντας τα θεμέλια για υγιείς σχέσεις που βασίζονται στην ισότητα και την αμοιβαία κατανόηση.
Προστασία από την κατάχρηση:
Δυστυχώς, πολλά νεαρά άτομα είναι ευάλωτα στη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση.
► Διδάσκοντας τα παιδιά και τους εφήβους για τα δικαιώματά τους, τα όριά τους και τη σημασία της συναίνεσης, η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση τους δίνει τη δυνατότητα να διεκδικήσουν για τον εαυτό τους και να αναζητήσουν βοήθεια εάν βρεθούν ποτέ σε κατάσταση κακοποίησης ή εκμετάλλευσης.
Διαβάστε επίσης:
«Σε κάθε σχολική τάξη υπάρχει ένα παιδί που έχει εμπειρία κακοποίησης» – Τα στοιχεία που προβληματίζουν
“Έπιασα το παιδί μου να βλέπει πορνό στον υπολογιστή – Τώρα τι κάνω;”
Πώς να μάθεις στο παιδί σου να αναγνωρίζει τους “ασφαλείς ενήλικες”