Η σημασία του να λέμε “όχι” στα παιδιά
Τα πρώτα “όχι” που λες στο παιδί σου, μάλλον σε γεμίζουν τύψεις. Για πολύ καιρό, το μωράκι σου ήταν στην αγκαλιά σου, έκανε ό,τι του ζητούσες (και ό,τι μπορούσε), σε ακολουθούσε πιστά. Και μια μέρα πήγες να το ταίσεις με το πράσινο κουταλάκι κι έκλεισε το στόμα. Ήθελε το μπλε. Και μια άλλη φορά του είπες να φύγετε από την παιδική χαρά και δεν ήθελε. Κι όταν ζήτησε να βγει από το σπίτι χωρίς ζακέτα, είπες “όχι”. Και μετά ακολούθησαν πάρα πολλά “όχι”.
Έψαχνες άλλες λέξεις πιο θετικές. Δεν ήθελες να πεις “όχι”. Έβλεπες την απογοήτευσή του. Ήσουν κουρασμένη κι εκείνο ήθελε να πάτε για πατίνι. “Όχι, δεν θα πάμε. Χρειάζομαι ξεκούραση”, έλεγες και μετά δοκίμαζες το “θα πάμε, όταν θα ξεκουραστώ”. Κι όλα αυτά τα “όχι” σε έκαναν να νιώθεις λίγο λιγότερο συντονισμένη με τις επιθυμίες του παιδιού. Όμως μεγαλώνοντας καταλαβαίνεις ότι έχουν σημασία οι επιθυμίες αλλά οι ανάγκες του περισσότερο. Γιατί ένα παιδί έχει ανάγκη να μάθει στα όρια…
Η σημασία του να λέμε “όχι” στα παιδιά
Όταν λες “όχι” στο παιδί σου, το κάνεις γιατί το αγαπάς και θέλεις το καλό του. Πολλές φορές είναι δύσκολο να το κάνεις, γιατί φοβάσαι μήπως το απογοητεύσεις ή το πληγώσεις. Όμως, η αλήθεια είναι ότι το “όχι” είναι αυτό που το βοηθά να κατανοήσει τα όρια και να μάθει να σέβεται εσένα και τους άλλους γύρω του. Χωρίς αυτά τα όρια, το παιδί θα μεγαλώσει με την αίσθηση ότι μπορεί να έχει πάντα ό,τι θέλει, χωρίς να αναγνωρίζει τις συνέπειες.
Όταν λες “όχι”, δεν του δείχνεις ότι δεν το αγαπάς, αλλά ότι υπάρχουν όρια. Αυτό το “όχι” βοηθά το παιδί να μάθει την αξία του σεβασμού, να κατανοεί ότι οι γονείς είναι εκεί για να το προστατεύουν και όχι απλά να ικανοποιούν όλες τις επιθυμίες του. Επιπλέον, του μαθαίνεις την υπομονή και την αξία του να περιμένει, κάτι που είναι ανεκτίμητο καθώς μεγαλώνει.
Μην ξεχνάς, ότι το “όχι” μπορεί να είναι ήπιο και γεμάτο κατανόηση. Αν το παιδί σου ζητήσει κάτι που δεν μπορεί να έχει, μπορείς να του εξηγήσεις γιατί και να του προσφέρεις μια εναλλακτική λύση. Αυτό όχι μόνο μειώνει την απογοήτευση, αλλά του δείχνει ότι καταλαβαίνεις τις επιθυμίες του και το σέβεσαι.
Και αν νιώθεις ενοχές για το “όχι”, θυμήσου ότι με αυτόν τον τρόπο το βοηθάς να γίνει υπεύθυνο άτομο στο μέλλον. Το “όχι” είναι μια πράξη αγάπης, που βοηθά το παιδί σου να εκτιμήσει αυτά που του προσφέρεις και να μάθει να σέβεται τους κανόνες του κόσμου γύρω του.