Η σταθερή ώρα ύπνου συνδέεται με καλύτερη ρύθμιση των συναισθημάτων και της συμπεριφοράς του παιδιού
Ο ύπνος μπορεί να επηρεάσει τη στάση και τη συμπεριφορά του παιδιού, όπως πολλοί γονείς μπορούν να επιβεβαιώσουν, αλλά μια σταθερή ώρα ύπνου μπορεί να έχει μεγαλύτερη επιρροή από την ποιότητα ή τη διάρκεια του ύπνου, σύμφωνα με μια νέα δημοσίευση που συντάχθηκε από ερευνητές στο Penn State College of Health and Human Development και στην Ιατρική Σχολή Penn State.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στις 8 Νοεμβρίου στο Journal of Developmental and Behavioral Pediatrics, έδειξε ότι τα παιδιά που ακολουθούσαν μια σταθερή ρουτίνα πριν τον ύπνο και κοιμόντουσαν την ίδια ώρα κάθε βράδυ, έδειχναν καλύτερο έλεγχο των συναισθημάτων και της συμπεριφοράς τους όταν ήταν υπό στρες ή συνεργάζονταν με άλλους.
Η Adwoa Dadzie, διδακτορική φοιτήτρια στη βιοσυμπεριφορική υγεία, και ο Orfeu Buxton, η Elizabeth Fenton Susman Καθηγήτρια Βιοσυμπεριφορικής Υγείας και διδακτορική σύμβουλος της Dadzie, ηγήθηκαν μιας ομάδας που ανέλυσε δεδομένα ύπνου και συμπεριφοράς από 143 εξάχρονα παιδιά στο Penn State Intervention Nurses στη Μελέτη Infants Growing on Healthy Trajectories (INSIGHT).
Όταν τα παιδιά στη διαχρονική μελέτη INSIGHT ήταν νεογέννητα, οι μητέρες τους έλαβαν εκπαίδευση στην ανταποκρινόμενη ανατροφή των παιδιών, η οποία περιλαμβάνει την ανταπόκριση στις συναισθηματικές και σωματικές ανάγκες του παιδιού με στοργικό, έγκαιρο και συνεπή τρόπο. Οι ερευνητές του Penn State ανακάλυψαν προηγουμένως ότι η ανταποκρινόμενη εκπαίδευση γονέων στη βρεφική και πρώιμη παιδική ηλικία μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση του υγιούς ύπνου και στη μείωση της παιδικής παχυσαρκίας. Αυτή η νέα ανάλυση από τη μελέτη, σύμφωνα με την Dadzie, καταδεικνύει τα συνεχή οφέλη του τακτικού χρόνου ύπνου.
«Τα παιδιά που είχαν σταθερές ώρες ύπνου ήταν γενικά σε θέση να ρυθμίσουν τη συμπεριφορά και τα συναισθήματά τους», είπε η Dadzie. «Από την άλλη πλευρά, τα παιδιά των οποίων οι ώρες ύπνου και ύπνου ήταν απρόβλεπτες, έδειξαν περισσότερη παρορμητικότητα και λιγότερο έλεγχο».
Κατανοώντας πώς ο ύπνος επηρεάζει τη συμπεριφορά του παιδιού
Τα παιδιά στη μελέτη φορούσαν μια οθόνη στον καρπό τους για επτά ημέρες για να μετρήσουν τον νυχτερινό ύπνο και τη δραστηριότητά τους. Οι συσκευές παρακολουθούσαν πολλές πτυχές του ύπνου – την ώρα που το παιδί αποκοιμήθηκε, την ώρα που το παιδί ξυπνούσε το πρωί, τον μέσο όρο του χρόνου ύπνου, πόσο αποτελεσματικά το παιδί παρέμενε κοιμισμένο και τη συνολική ποσότητα ύπνου που κοιμόταν το παιδί κάθε βράδυ.
Αυτά τα δεδομένα συγκρίθηκαν με την απόδοση του παιδιού σε μια εργασία σχεδιασμένη για να δουν πώς ανταποκρινόταν στην απογοήτευση. Κάθε παιδί επέλεξε ένα παιχνίδι με το οποίο ήθελε να παίξει από μια μεγάλη συλλογή. Το επιλεγμένο παιχνίδι τοποθετήθηκε σε ένα διάφανο κουτί και κλειδώθηκε. Στο παιδί δόθηκε ένα σετ κλειδιών, κανένα από τα οποία δεν ξεκλείδωνε το κουτί. Στη συνέχεια, οι ερευνητές παρατήρησαν το παιδί για αυτορρυθμιζόμενη συμπεριφορά –συμπεριλαμβανομένης της αυτο-ομιλίας και της δοκιμής κάθε κλειδιού– και έλλειψη αυτορρύθμισης – συμπεριλαμβανομένης της ρίψης των κλειδιών χωρίς να τα δοκιμάσει όλα. Μετά από τέσσερα λεπτά, οι ερευνητές επέστρεψαν με ένα κλειδί εργασίας και επέτρεψαν στο παιδί να παίξει με το παιχνίδι.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν επίσης τα παιδιά να διακοσμούν μια κορνίζα με τους γονείς τους. Η συμπεριφορά των παιδιών προσδιορίστηκε ως προκοινωνική εάν συμμετείχαν σε συνεργατικές δραστηριότητες όπως η κοινή χρήση και η συνεργασία ή αντικοινωνική εάν κατέστρεφαν προμήθειες χειροτεχνίας ή μιλούσαν στους γονείς τους.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσο περισσότερο διέφερε η ώρα ύπνου ενός παιδιού κάθε βράδυ, τόσο χειρότερα ρύθμιζε τη συμπεριφορά και τα συναισθήματά του. Για παράδειγμα, ένα παιδί του οποίου η ώρα ύπνου διέφερε κατά 20 λεπτά τη νύχτα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας της μελέτης συνήθως εμφάνιζε περισσότερη αυτορρύθμιση από ένα παιδί του οποίου η ώρα ύπνου διέφερε κατά δύο ώρες κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.
«Είναι καταπληκτικό», είπε η Buxton. «Η ανατροφή των παιδιών έχει σημασία. Όταν οι γονείς δημιουργούν σαφείς δομές και ανταποκρίνονται στις ανάγκες του παιδιού τους κατάλληλα, τα παιδιά έχουν καλύτερα αποτελέσματα στη ρύθμιση του βάρους και στη συμπεριφορά – ακόμη και χρόνια αργότερα».
Ανταποκρινόμενη ανατροφή: Χαμηλότερος ΔΜΣ, καλύτερος έλεγχος της συμπεριφοράς και των συναισθημάτων
Μεταξύ 2012 και 2014, οι ερευνητές στη μελέτη INSIGHT στρατολόγησαν οικογένειες με πρωτότοκα βρέφη για μια παρέμβαση πρόληψης παιδικής παχυσαρκίας. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: μια ομάδα ελέγχου που έλαβε πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια των παιδιών και μια ομάδα παρέμβασης που έλαβε πληροφορίες σχετικά με την ανταπόκριση των γονέων.
Οι γονείς της ανταποκρινόμενης ομάδας γονέων εκπαιδεύτηκαν για το πώς να ανταποκρίνονται σε καταστάσεις συμπεριφοράς των βρεφών όπως η φασαρία. εγρήγορση, που περιλαμβάνει τροφοδοσία και διαδραστικό παιχνίδι, υπνηλία, και τον ύπνο.
Κατά τη διάρκεια των πρώτων τριών ετών της ζωής τους, τα παιδιά στην ομάδα γονέων που ανταποκρίθηκαν είχαν χαμηλότερους δείκτες μάζας σώματος (ΔΜΣ) από τα παιδιά της ομάδας ελέγχου. Το περιεχόμενο του προγράμματος δεν επικεντρωνόταν αποκλειστικά στο βάρος. Οι γονείς έμαθαν να αναγνωρίζουν τα σημάδια της πείνας και του κορεσμού του παιδιού τους, να επιτρέπουν στο παιδί τους να αποφασίσει πότε το παιδί είναι χορτασμένο και –αργότερα στην ανάπτυξη του παιδιού– να καθιερώνουν ρουτίνες και προσδοκίες γύρω από τη ρύθμιση του φαγητού, του ύπνου και της συμπεριφοράς.
Όταν τα παιδιά στο INSIGHT study ήταν έξι ετών, επέστρεψαν στο College of Medicine για περισσότερη αξιολόγηση. Η τρέχουσα μελέτη σχετικά με την ώρα ύπνου και τη συμπεριφορά χρησιμοποίησε δεδομένα από αυτήν την επίσκεψη.
«Τα αποτελέσματα έδειξαν ξεκάθαρα ότι η κανονικότητα του ύπνου είναι σημαντική για την κοινωνική συμπεριφορά και την κατάλληλη για την ηλικία συμπεριφορά των παιδιών», δήλωσε η Dadzie.
Οι ερευνητές σχολίασαν ότι ορισμένοι γονείς –αυτοί που εργάζονται τα βράδια για παράδειγμα– μπορεί να μην μπορούν να συμμετάσχουν σε μια ρουτίνα πριν τον ύπνο με τα παιδιά τους, αλλά αυτοί οι γονείς μπορούν ακόμα να λάβουν μέτρα για να κάνουν την ανατροφή τους πιο ανταποκρινόμενη.
«Κάθε γονέας μπορεί να δημιουργήσει σαφή πρότυπα και ρουτίνες για τα παιδιά του», επισήμανε η Μπάξτον. «Μπορούν να ανταποκριθούν κατάλληλα και άμεσα στις ανάγκες των παιδιών. Έχουμε τώρα οκτώ χρόνια έρευνας για το έργο INSIGHT που αποδεικνύει ότι όταν οι γονείς ανταποκρίνονται στα παιδιά τους, μεγαλώνουν πιο υγιή παιδιά».