Κινητό τηλέφωνο/Tablet: Πόσο επηρεάζει τη σχέση σου με τα παιδιά σου;
Μην αντικαθιστάτε τον διάλογο και το παιχνίδι με τα παιδιά με το κινητό σας ή μην του δίνετε το ρόλο της νταντάς. Οι ειδικοί προειδοποιούν: το κινητό σας επηρεάζει τη σχέση σας με τα παιδιά σας.
Σίγουρα σας έχει συμβεί να κοιτάτε το κινητό σας για να ελέγξετε ένα e-mail ή μια κοινοποίηση στο Facebook ενώ θα έπρεπε να έχετε στραμμένη την προσοχή σας στα παιδιά. Μπορεί τα smartphones και τα tablet να σας προσφέρουν ένα διασκεδαστικό διάλειμμα από τη μονοτονία της γονεϊκού ρόλου αλλά υπάρχει ένα μειονέκτημα. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Developmental & Behavioral Pediatrics, όταν χρησιμοποιούμε τα smartphones μας μπορστά στα παιδιά επηρεάζεται η ψυχική τους υγεία και οι σχολικές τους επιδόσεις.
Γιατί συμβαίνει αυτό; Μπορεί μετά την ανάγνωση κακών ειδήσεων ή μηνυμάτων του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που σχετίζονται με την εργασία σας να νιώθετε στρεσαρισμένοι κι όταν τα παιδιά αποζητήσουν την προσοχή σας το πιο πιθανό είναι να θυμώσετε, να εκνευριστείτε και φωνάξετε σε αυτά χωρίς να φταίνε. Έτσι τα παιδιά βιώνουν αισθήματα αδικίας ενώ νιώθουν ασήμαντα και μειώνετε η αυτοπεποίθησή τους.
Επειδή το κινητό σας αλλά και η χρήση tablet επηρεάζει τη σχέση σας με τα παιδιά σας δείτε τί πρέπει να κάνετε:
Φροντίστε να είστε εκεί
Όταν ένα παιδί νήπιο δεν παίρνει την προσοχή από το μπαμπά και τη μαμά, προσπαθεί να την αποσπάσει με κλάματα, με προσκόλληση, με κακή συμπεριφορά (αταξίες κ.λπ.). Αυτό που θέλει πραγματικά το παιδί είναι η θετική προσοχή σας αλλά, προκειμένου να πετύχει τον σκοπό του χρησιμοποιεί αρνητικούς τρόπους. Φροντίστε να είστε εκεί παίζοντας με το παιδί, αφιερώνοντάς του χρόνο και ενέργεια κι αφήνοντας το κινητό σας για κάποια ώρα μακριά από εσάς.
Κάνετε την οικογένεια προτεραιότητα – όχι το κινητό σας
Δώστε βάρος και προσοχή σε όλα τα μέλη της οικογένειας (παιδιά και σύντροφο). Οι έξοδοι, τα οικογενειακά τραπέζια, μια βόλτα είναι όχι μόνο απαραίτητα αλλά υποχρεωτικά διαλείμματα από την καθημερινότητα που ενισχύουν τον οικογενειακό δεσμό.
Δημιουργήστε χρόνο αποσύνδεσης των ηλεκτρονικών συσκευών
Οριοθετήστε κάποιους χώρους όπου δεν θα απαντάτε στο κινητό (μόνον όταν είναι ανάγκη) όπως π.χ. στο τραπέζι όταν τρώτε ή αποσυνδεθείτε κάποιες συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, χρησιμοποιώντας ένα φίλτρο ή μπλοκ στη συσκευή σας για να αποφύγετε στον πειρασμό να τις χρησιμοποιείτε. Προσπαθείτε να πειθαρχείτε και να μην επιτρέπετε π.χ. τη διακοπή των οικογενειακών συζητήσεων επειδή ήρθε μήνυμα στο κινητό σας.
Ενισχύστε την επικοινωνία
Οι γονείς πολλές φορές αντικαθιστούν τον διάλογο και το παιχνίδι με το κινητό τους –που για μερικούς χρησιμεύει και ως νταντά- ή από ανία αρνούνται να παίξουν, να τρέξουν, να χοροπηδήξουν στο κρεβάτι και να ακούσουν μουσική με το παιδί. Όμως δεν υπάρχει παιδί που δεν καίγεται από επιθυμία να πει ένα τραγουδάκι με τη μαμά του, να κάνει κούνια και να διαβάσει παραμύθια. Μην δίνετε το μήνυμα στα παιδιά ότι το πιο σπουδαίο πράγμα στο σπίτι είναι το να κοιτάτε μια οθόνη. Μπορεί να υπάρχει εκεί γύρω κάποιος ο οποίος θα ήθελε να σας μιλήσει, να επικοινωνήσει και να παίξει μαζί σας και αυτό είναι το παιδί σας.
Δώστε το καλό παράδειγμα
Μην αφήνετε το κινητό σας πάνω στο τραπέζι και μην ελέγχετε συνεχώς το κινητό σας για να κάνετε π.χ. like στο facebook. Το να ρίχνετε όλη την προσοχή σας στο κινητό σας και όχι στο παιδί σας αυτό νιώθει ανασφάλεια και ότι ασήμαντο για σας. Αλλά και το να δίνετε στο παιδί ένα tablet για να καθίσει «ήσυχο» και μη σας απασχολεί ή να μη μιλάει όταν είστε έξω συμβάλλετε έτσι στην κοινωνική απομόνωση του παιδιού εμποδίζοντας το από το να κάνει φιλίες και γνωριμίες, του στερείτε το κινητικό παιχνίδι αφού το καθηλώνετε σε μία οθόνη ενώ δεν ενισχύετε και τον οικογενειακό δεσμό. Τα παιδιά αυτά στην ενήλικη ζωή τους μπορεί να γίνουν πιο μοναχικά, εσωστρεφή, με προβλήματα κοινωνικής συμπεριφοράς και συναναστροφής.
Ζητάτε πάντα λίγο χρόνο
Δεν χρειάζεται να είστε διαθέσιμοι στα παιδιά σας το 100% του χρόνου σας. Στην πραγματικότητα, είναι υγιές να μένετε και λίγο ανεξάρτητοι ή μόνοι. Αρκεί βέβαια να ενημερώνετε τα παιδιά ότι χρειάζεστε λίγο χρόνο για να τακτοποιήσετε κάποιες επαγγελματικές εκρεμμότητες και να κοιτάξετε το κινητό σας ή να απαντήσετε σε αυτό εάν είναι πραγματική ανάγκη, σε κάποιον άλλο χώρο του σπιτιού.