Κολύμπι: Πώς θα κρατήσετε τα παιδιά ασφαλή στο νερό
Το καλοκαίρι μας φέρνει, μικρούς και μεγάλους, πιο κοντά στο νερό. Ιδιαίτερα τα παιδιά περιμένουν πως και πως τις διακοπές για να ευχαριστηθούν τη θάλασσα και την πισίνα. Όσο, μάλιστα, τα σχολεία είναι κλειστά και οι η θερμοκρασία ανεβαίνει, η προσφυγή στη νερό μοιάζει με όαση.
Ωστόσο, ο πνιγμός είναι η κύρια αιτία θανάτου για παιδιά ηλικίας 1 έως 4 ετών και η δεύτερη κύρια αιτία ακούσιου θανάτου για παιδιά 5 έως 14 ετών, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Είναι κρίσιμο, λοιπόν, να ακολουθείτε τις οδηγίες και τις συμβουλές ασφαλείας, ώστε να κρατήσετε τα παιδιά ασφαλή στο νερό.
Διαβάστε επίσης: Μαθαίνουμε στο παιδί να κολυμπάει
Το ασφαλές περιβάλλον σώζει ζωές
Όταν τα παιδιά βρίσκονται στην πισίνα, στη θάλασσα, στη λίμνη, θα πρέπει πάντα να υπάρχουν ενήλικες κοντά. Ένας από αυτούς μπορεί να οριστεί υπεύθυνος, ώστε να ελέγχει τα παιδιά και να είναι έτοιμος να τρέξει ανά πάσα στιγμή, αν χρειαστεί. Αν υπάρχουν παιδιά, λοιπόν, αφήστε στην άκρη τα τηλέφωνα, τα περιοδικά και τα social media. Ο πνιγμός μπορεί να είναι αθόρυβος και γρήγορος. Απομακρύνετε τα μικρά παιδιά από τις αποχετεύσεις της πισίνας ή τις συσκευές αναρρόφησης, οι οποίες μπορεί να παγιδεύσουν τα μαλλιά ή τα άκρα τους. Να ελέγχετε όλα αυτά τα σημεία, πριν κάποιο από τα παιδιά πέσει στο νερό.
Οι βασικές οδηγίες ασφαλείας στο νερό
- Ποτέ μην κολυμπάτε μόνοι.
- Πάντα να κολυμπάτε με έναν φίλο ή σε μια περιοχή επιτηρούμενη από ναυαγοσώστη.
- Μην υπερεκτιμάτε τις ικανότητές σας.
- Βάλτε στα παιδιά εγκεκριμένα σωσίβια, που το μέγεθός τους πρέπει να βασίζεται στο ύψος και το βάρος του παιδιού. Μην αντικαθιστάτε τα μπρατσάκια ή τις φουσκωτές κουλούρες με γιλέκα σωσίβια.
- Κρατήστε τα παιδιά σε απόσταση που να μπορείτε να τα φτάσετε με το χέρι ανά πάσα στιγμή όταν βρίσκονται στο νερό
- Μάθετε στα παιδιά να σας ρωτούν πάντα πριν μπουν στο νερό.
- Διδάξτε στα παιδιά τους βασικούς κανόνες ασφαλείας στο νερό. Να μην τρέχουν ούτε να σπρώχνουν στην πισίνα, να μην βυθίζουν άλλους ανθρώπους στο νερό.
- Δεν επιτρέπεται να τρώνε ή να μασούν τσίχλα ενώ κολυμπούν ή πηδούν στο νερό.
- Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά γνωρίζουν το βάθος του νερού, ώστε να μην βουτούν στα ρηχά και τραυματιστούν.
Κολύμπι στ’ ανοιχτά
Τα ανοιχτά νερά, όπως η θάλασσα, ο ωκεανός ή μια λίμνη, διαφέρουν πολύ από μια πισίνα και τα παιδιά θα πρέπει να το κατανοήσουν. Επιβάλλεται να γνωρίζουν ότι μπορεί να υπάρχει περιορισμένη ορατότητα και ανώμαλες επιφάνειες στ’ ανοιχτά. Είναι επίσης σημαντικό να τα ενημερώσετε για πιθανά ρεύματα, τα οποία μπορούν να τα τραβήξουν προς στο βυθό ή μακριά από την ακτή. Μην αφεθείτε στις σκέψεις ότι κάποια νερά μπορεί να σας είναι οικεία. Ποτέ δεν ξέρετε πως ένα ρεύμα μπορεί να σας παρασύρει.
Πάντα να χρησιμοποιείτε τις καθορισμένες περιοχές κολύμβησης. Να προσέχετε τις πινακίδες για επικίνδυνα νερά και να επιλέγετε τις ώρες που υπάρχουν ναυαγοσώστες.
Να θυμάστε όλα τα καλά που προσφέρει το νερό στο σώμα και την ψυχολογία τόσο των μικρών παιδιών όσο και τη δική σας. Τα παιδιά θα πρέπει να έρχονται σε επαφή με το νερό, να κολυμπούν και να το ευχαριστιούνται. Αυτό, όμως, προϋποθέτει ότι γνωρίζουν όλους τους πιθανούς κινδύνους και διαπαιδαγωγούνται από πολύ μικρά πως να σέβονται το νερό, να κολυμπούν σωστά και να μην υπερεκτιμούν τις δυνατότητές τους.