Μαθαίνουμε στα παιδιά να υπερασπίζονται τον εαυτό τους
Τα παιδιά τσακώνονται μεταξύ τους. Στιγμές στιγμές μάλιστα μπορεί να γίνουν πολύ σκληρά. Και δεν είναι πάντα τόσο εύκολο σε μια αντιπαράθεση ή μια κακή συμπεριφορά εις βάρος του παιδιού μας, να γνωρίζουμε το πότε είναι σωστό να επέμβουμε, πότε να αφήσουμε τα παιδιά να τα βρουν μεταξύ τους και το δικό μας να υπερασπιστεί μόνο του τον εαυτό του.
Όποια κι αν είναι η περίπτωση, η διεκδίκηση είναι μια σημαντική δεξιότητα για κάθε παιδί και υπερβαίνει το πρόβλημα των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων στην παιδική ηλικία. Όταν ένα παιδί μαθαίνει να υπερασπίζεται από μικρή ηλικία τον εαυτό του, μαθαίνει και πώς να εκφράζει καλύτερα τις ιδέες και τις ανάγκες του σε όλες τις κοινωνικές καταστάσεις μεγαλώνοντας.
Διαβάστε επίσης: Μόνο τόσοι έφηβοι αισθάνονται τους γονείς τους δίπλα τους
Αρχικά λοιπόν, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε την αξία και τα οφέλη μιας τέτοιας διδασκαλίας. Ύστερα, θα πρέπει να καταλάβουμε πως το να αποκτήσουν τα παιδιά τη δική τους «φωνή», απαιτεί εξάσκηση και υπομονή. Χρειάζεται χρόνος για να μπορεί το παιδί να διεκδικεί με καλοσύνη και αυτοπεποίθηση.
Μαθαίνουμε στα παιδιά να υπερασπίζονται τον εαυτό τους
Δεν είναι ωφέλιμο να πιέζουμε κανένα παιδί να υπερασπιστεί τον εαυτό του εφόσον δεν αισθάνεται άνετα ή δεν είναι ακόμα έτοιμο. Ενημερώστε το παιδί πως πιστεύετε σε αυτή του την ικανότητα και εξασκείστε την σταδιακά μαζί στο σπίτι, ακούγοντάς το και δείχνοντας σεβασμό σε όσα έχει να πει. Έτσι, με τον καιρό, θα είναι σε θέση να το κάνει, στην παιδική χαρά, στο σχολείο και οπουδήποτε αλλού κοινωνικοποιείται.
Πρακτικά, 5 φράσεις που καλλιεργούν την κοινωνική αυτοπεποίθηση και μπορείτε να διδάξετε στο μικρό παιδί, είναι:
- «Είναι η σειρά μου, θα σου το δώσω όταν τελειώσω».
- «Δεν μου αρέσει να με φωνάζουν έτσι. Θέλω να με φωνάζεις με το όνομά μου».
- «Εσύ είσαι υπεύθυνος για το σώμα σου και εγώ για το δικό μου».
- «Δεν πειράζει. Θα βρω κάποιον άλλο να παίξω».
- «Θα φωνάξω τη μητέρα μου- τον μπαμπά μου να μας βοηθήσει».
Ενίσχυση της αυτοεκτίμησης του παιδιού
Προσπαθήστε πάντα να ενισχύετε την αυτοεκτίμηση του παιδιού σας ώστε να αισθάνεται σίγουρο για τον εαυτό του. Η υποστήριξή σας και η θετική σας στάση ενόψει επιτυχιών μα και αποτυχιών του, βοηθά την αυτοεκτίμηση του παιδιού να ανθίσει.
Ενίσχυση της αυτοπεποίθησής του
Είναι σημαντικό, όπως είπαμε, να βοηθήσετε το παιδί σας να επικοινωνεί με τους γύρω του με δυναμισμό, να διεκδικεί πράγματα για τον εαυτό του και να στέκεται αντιμέτωπο με όποιον του επιτίθεται μέσω του διαλόγου.
Ένας τρόπος για να του ανοίξετε το δρόμο είναι να του μεταφέρετε το πώς εσείς έχετε αντιμετωπίσει αντίστοιχες καταστάσεις ή να το ενθαρρύνετε να σας πει εκείνα που θα ήθελε να εκφράσει σε εκείνους που το ενοχλούν.
Επίσης, θα πρέπει να μάθετε στο παιδί σας πως είναι όχι μόνο ωφέλιμο, μα και απαραίτητο να λέει «όχι», θέτοντας τα όριά του όταν δε θέλει ή δεν ενδιαφέρεται να κάνει κάτι για το οποίο ενδεχομένως του ασκείται κάποια πίεση.
Αντιμετώπιση προσβολών
Οι περισσότερες περιπτώσεις παρενοχλήσεων ξεκινούν με μια προσβλητική λέξη ή χειρονομία.
Για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την κατάσταση, μπορείτε να καθοδηγήσετε το παιδί να «απαντήσει» στην προσβολή σαν να ήταν ασήμαντη επιδεικνύοντας πλήρη αδιαφορία. Εξηγήστε στο παιδί ότι η απομάκρυνση από το σημείο της επίθεσης δεν είναι ένδειξη δειλίας, αλλά δύναμης έναντι της αδυναμίας ορισμένων ανθρώπων που έχουν μάθει να εκφράζονται και να επικοινωνούν μονάχα με αυτόν τον τρόπο.
Συναισθηματικός έλεγχος
Από την άλλη, η αδιαφορία και η σιωπή επειδή ακριβώς δείχνει δύναμη, ίσως εντείνει τα πειράγματα των άλλων μέχρι να αποσπάσουν μια αντίδραση.
Ο έλεγχος των συναισθημάτων σε μια κατάσταση όπως αυτή είναι περίπλοκος και χρειάζεται εξάσκηση για να τον κατακτήσει ένα παιδί.
Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να διδάξετε στο παιδί σας στρατηγικές αυτοελέγχου. Για παράδειγμα, να απομακρύνεται, να αναπνέει και να μετρά αργά μέχρι το δέκα για να χαλαρώσει.
Δημιουργία ενός υποστηρικτικού περιβάλλοντος εμπιστοσύνης
Τα παιδιά δεν πρέπει να αισθάνονται απροστάτευτα, αδύναμα και ανασφαλή, συναισθήματα που μόνο μέσω της υποστήριξης της δικής μας και των φίλων τους μπορούν να καταπολεμήσουν.
Θα πρέπει λοιπόν σε κάθε περίπτωση να είστε κοντά στο παιδί σας και να το ενθαρρύνετε να μοιράζεται τις σκέψεις του, τους φόβους του και ό,τι μπορεί να συμβαίνει στο σχολείο ή και εκτός. Κάθε παιδί πρέπει να καταλάβει πως το να ζητά βοήθεια δεν υποδηλώνει αδυναμία μα αντιθέτως, δύναμη και ωριμότητα.
Σταθείτε δίπλα και όχι απέναντί του
Κι αν το παιδί σας μοιραστεί μαζί σας μια συγκρουσιακή κατάσταση την οποία δεν αντιμετώπισε σωστά και εντέλει αντέδρασε για παράδειγμα με βίαιο τρόπο, αντί να του επιτεθείτε κι εσείς, μιλήστε μαζί του και εξηγήστε του το γιατί η καταφυγή στη βία όταν θυμώνουμε είναι σε κάθε περίπτωση απαγορευτική και εν συνεχεία με υπομονή, δείξτε του ξανά τον σωστό τρόπο.