Μάθετε πώς να αποφεύγετε την αρνητική μορφή ενίσχυσης της αυτοπεποίθησης του παιδιού σας
Η ενδυνάμωση συχνά γιορτάζεται ως θετική στρατηγική γονικής μέριμνας, που πιστεύεται ότι ενισχύει την ανεξαρτησία, την αυτοπεποίθηση και την ανθεκτικότητα στα παιδιά. Ωστόσο, όταν η ενδυνάμωση είναι εσφαλμένη ή υπερβολική, μπορεί να οδηγήσει σε ακούσιες αρνητικές συνέπειες. Εξετάζοντας την ερευνητική βιβλιογραφία, φαίνεται να υπάρχει κάποια υποστήριξη ότι η εστίαση του πολιτισμού μας στην προσωπική ενδυνάμωση και η χρήση της φωνής κάποιου για τόνωση της αυτοπεποίθησης μπορεί να έχει φτάσει στα όριά της και πέραν αυτού. Αυτή η ανάρτηση διερευνά τις πιθανές παγίδες της ακατάλληλης ενδυνάμωσης των παιδιών και των συνεπειών της και προσφέρει πληροφορίες για το πώς οι γονείς μπορούν να αποφύγουν αυτές τις παγίδες.
Ζητήματα δικαιωματισμού και εξουσίας
Όταν οι γονείς αντιμετωπίζουν τα παιδιά ως συνομηλίκους, τα παιδιά μπορεί να αρχίσουν να θεωρούν τους εαυτούς τους ίσους στη λήψη αποφάσεων, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αίσθηση δικαιώματος. Μπορεί να πιστεύουν ότι έχουν το δικαίωμα να υπαγορεύουν κανόνες και προσδοκίες στο σπίτι, αμφισβητώντας την παραδοσιακή γονική αρχή που απαιτείται για την παροχή δομής και ορίων. Οι έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά χρειάζονται σαφή όρια για να αισθάνονται ασφαλή και να αναπτύξουν αυτοπειθαρχία και σεβασμό στην εξουσία.
Όταν τα παιδιά δίνουν υπερβολική δύναμη ή αυτονομία χωρίς αντίστοιχες ευθύνες, μπορεί να αναπτύξουν μη ρεαλιστικές προσδοκίες σχετικά με τις δυνατότητες και τα δικαιώματά τους. Αυτό μπορεί να εκδηλωθεί σε δυσκολία στην αποδοχή κανόνων και εξουσίας, δημιουργώντας απογοήτευση και προβληματικές διαπροσωπικές σχέσεις. Μια μελέτη για την ενδυνάμωση της οικογένειας υπογράμμισε ότι η ακατάλληλη ενδυνάμωση μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα συμπεριφοράς, καθώς τα παιδιά μπορεί να μην μάθουν να περιηγούνται αποτελεσματικά στα όρια.
Τα ζητήματα στο σπίτι μπορούν να έχουν συνέπειες σε όλη τη ζωή ενός παιδιού. Τα ζητήματα συμπεριφοράς ενδέχεται να προκύψουν στο σχολείο ή στο κοινωνικό περιβάλλον, όπου ενδέχεται να μην δέχονται όρια που καθορίζονται από εκπαιδευτικούς ή συνομηλίκους. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα σαφή όρια είναι απαραίτητα για την υγιή ψυχολογική ανάπτυξη και την κοινωνική λειτουργία.
Ελλείψει έγκυρης γονικής μέριμνας, ένα παιδί πιθανότατα δεν θα μάθει να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την απογοήτευση και θα αντισταθεί στις οικιακές και οικογενειακές προσδοκίες και ευθύνες, εμφανίζοντας αυξημένη ανησυχία, ανυπακοή και δυσκολία στη διαχείριση των συναισθημάτων. Οι μελέτες γονέων ελικοπτέρων υποδεικνύουν ότι η υπερβολική συμμετοχή των γονέων μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη της συναισθηματικής ρύθμισης και της ανεξαρτησίας.
Τελικά, η υπερβολική ενδυνάμωση του παιδιού σας δεν είναι επαρκής προετοιμασία για την ενηλικίωση. Μπορεί να μην έχουν την ανθεκτικότητα να αντιμετωπίζουν αποτυχίες ή καταστάσεις στις οποίες δεν έχουν τον έλεγχο. Αυτή η έλλειψη ετοιμότητας μπορεί να εμποδίσει την ικανότητά τους να επιτύχουν σε περιβάλλοντα όπου απαιτείται συνεργασία, συμβιβασμός και επιμονή.
Εξισορρόπηση της ενδυνάμωσης με καθοδήγηση
Για να αποφευχθούν οι αρνητικές επιπτώσεις της ακατάλληλης ενδυνάμωσης, οι γονείς θα πρέπει να επικεντρωθούν στην παροχή ισορροπημένης ενδυνάμωσης. Αυτό περιλαμβάνει τον καθορισμό σαφών προσδοκιών, την παροχή καθοδήγησης και υποστήριξης και την ενθάρρυνση των παιδιών να αναλάβουν προκλήσεις, προσφέροντας τα κατάλληλα σχόλια. Είναι ζωτικής σημασίας για τους γονείς να είναι παρόντες και αφοσιωμένοι, προσφέροντας έπαινο και κριτική με ένα στοχαστικό και ουσιαστικό τρόπο που προάγει την ανάπτυξη και όχι απλώς την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης.
Οι γονείς θα πρέπει να στοχεύουν στην εξισορρόπηση της ενδυνάμωσης με την κατάλληλη έγκυρη καθοδήγηση.
Ακολουθούν ορισμένες στρατηγικές για την επίτευξη αυτού:
Ορίστε σαφή όρια: Η καθιέρωση και η επιβολή κανόνων βοηθά τα παιδιά να κατανοούν τα όρια και να σεβαστούν την αρχή.
Παρέχετε συνεπή καθοδήγηση: Η συνεπής και δίκαιη καθοδήγηση βοηθά τα παιδιά να μάθουν ξεχωρίζουν τα σωστά από τα λάθη και να αναπτύξουν μια αίσθηση ασφάλειας.
Ενθαρρύνετε την ανεξαρτησία εντός των ορίων: επιτρέποντας στα παιδιά να κάνουν επιλογές εντός των καθιερωμένων ορίων ενθαρρύνετε την αυτονομία χωρίς να οδηγήσετε στο δικαίωμα.
Βοηθήστε τα παιδιά να αξιολογήσουν την εξουσία: Διδάξτε στα παιδιά να κατανοούν και να αξιολογούν την εξουσία. Υπογραμμίστε ότι η κατάλληλη εξουσία στηρίζεται στον σεβασμό και δεν αποτελεί παραβίαση της ενδυνάμωσης τους, αλλά μάλλον έναν οδηγό για την ανάπτυξη και την ασφάλεια τους.
Παρέχετε δομή και ενάρετη εξουσία: Η δομή που παρέχεται από καλοπροαίρετα στοιχεία και συστήματα ενάρετων αρχών βοηθούν τα παιδιά ψυχολογικά προσφέροντας ένα σταθερό, προβλέψιμο περιβάλλον. Αυτή η σταθερότητα είναι ζωτικής σημασίας για τη συναισθηματική και κοινωνική τους ανάπτυξη.
Υιοθετική έγκυρη γονική μέριμνα: Η έγκυρη γονική μέριμνα, η οποία εξισορροπεί τη σταθερότητα με ζεστασιά, είναι βέλτιστη. Σε αντίθεση με τα αυταρχικά (άκαμπτα και τιμωρητικά), επιτρεπτικά (επιεικής και επιεικής), ή παραμελημένες (αδιάφορες και αδιάφορες) στυλ, η έγκαιρη γονική μέριμνα ενθαρρύνει μια υγιή ισορροπία ανεξαρτησίας και σεβασμού για τους κανόνες και τα όρια.
Η αντιμετώπιση των παιδιών ως συνομηλίκων και η υπερβολική επιρροή μπορεί να οδηγήσει σε αίσθηση δικαιώματος, δυσκολίες με εξουσία και συναισθηματικά και συμπεριφορικά ζητήματα. Τα παιδιά απαιτούν σαφή όρια και συνεπή καθοδήγηση για να αισθάνονται ασφαλείς και να αναπτύξουν αυτοπειθαρχία και σεβασμό για τους κανόνες. Χωρίς αυτά, μπορεί να αγωνιστούν με απογοήτευση, ανυπακοή και συναισθηματική ρύθμιση, τελικά βρίσκοντας τον εαυτό τους απροετοίμαστοι για τις προκλήσεις του πραγματικού κόσμου.
Για να μετριάσει αυτούς τους κινδύνους, οι γονείς θα πρέπει να στοχεύουν στην ισορροπημένη ενδυνάμωση, καθορίζοντας σαφείς προσδοκίες, παρέχοντας συνεπή και δίκαιη καθοδήγηση και ενθαρρύνοντας την ανεξαρτησία εντός των ορίων. Η διδασκαλία των παιδιών να αξιολογούν και να σέβονται την κατάλληλη εξουσία και να το κατανοήσουν ως οδηγό για την ανάπτυξη και όχι ως παραβίαση της ενδυνάμωσης, είναι ζωτικής σημασίας. Τα δομημένα περιβάλλοντα και τα στοιχεία της ενάρετης εξουσίας βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν ψυχολογικά, προσφέροντας τη σταθερότητα που είναι απαραίτητη για τη συναισθηματική και κοινωνική τους ανάπτυξη. Η υιοθέτηση ενός αυθεντικού στυλ γονικής μέριμνας, το οποίο εξισορροπεί τη σταθερότητα με ζεστασιά, είναι η βέλτιστη στρατηγική, προωθώντας μια υγιή ισορροπία ανεξαρτησίας και σεβασμού των κανόνων.
Με την ενσωμάτωση αυτών των στρατηγικών, οι γονείς μπορούν να εξοπλίσουν αποτελεσματικά τα παιδιά διατηρώντας παράλληλα την απαραίτητη δομή και την εξουσία να καθοδηγούν την ανάπτυξή τους, εξασφαλίζοντας ότι αναπτύσσονται σε καλά στρογγυλεμένα, ανθεκτικά άτομα ικανά να πλοηγούν στην πολυπλοκότητα της ζωής.