Με αυτό το απλό κόλπο μπορείτε να συντομεύσετε το κρύωμα του παιδιού σας – Η επιστήμη μίλησε
Οι επιστήμονες αποκάλυψαν μια απλή θεραπεία που, όπως λένε, μειώνει τη διάρκεια του κρυολογήματος ενός παιδιού.
Η έρευνα, η οποία δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί σε ακαδημαϊκό περιοδικό, παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας στη Βιέννη.
Είπε ότι η χορήγηση στα μικρά παιδιά ρινικών σταγόνων φυσιολογικού ορού μειώνει τη διάρκεια του κρυολογήματος κατά δύο ημέρες. Διαπίστωσε επίσης ότι οι σταγόνες που αποτελούνται από μια συγκέντρωση αλατιού θα μπορούσαν να μειώσουν την πιθανότητα μετάδοσης του κρυολογήματος στα μέλη της οικογένειας.
«Τα παιδιά παθαίνουν έως και 10 με 12 λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος – αυτό που αποκαλούμε κρυολόγημα – ετησίως, οι οποίες έχουν μεγάλο αντίκτυπο στα ίδια και στις οικογένειές τους. Υπάρχουν φάρμακα για τη βελτίωση των συμπτωμάτων, όπως η παρακεταμόλη και η ιβουπροφαίνη, αλλά δεν υπάρχουν θεραπείες που μπορούν να κάνουν το κρυολόγημα να εξασθενήσει γρηγορότερα», εξήγησε ο καθηγητής Steve Cunningham, από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.
Και λιγότερα φάρμακα
«Διαπιστώσαμε ότι τα παιδιά που χρησιμοποιούσαν σταγόνες για τη μύτη με αλατόνερο είχαν συμπτώματα κρυολογήματος για έξι ημέρες κατά μέσο όρο, ενώ εκείνα που έλαβαν τη συνήθη φροντίδα είχαν συμπτώματα για οκτώ ημέρες. Τα παιδιά που έλαβαν σταγόνες για τη μύτη με αλατόνερο χρειάστηκαν επίσης λιγότερα φάρμακα κατά τη διάρκεια της ασθένειάς τους», ανέφερε ο ίδιος μιλώντας στον Independent.
Δίνοντας επιπλέον χλώριο στα κύτταρα του βλεννογόνου, αυτό βοηθά τα κύτταρα να παράγουν περισσότερο υποχλωριώδες οξύ, το οποίο βοηθά στην καταστολή του ιικού πολλαπλασιασμού
Πρόσθεσε ότι ελπίζει ότι η έρευνα «θα ενθαρρύνει τη χρήση σταγόνων φυσιολογικού ορού στη μύτη από τους επαγγελματίες του τομέα της υγειονομικής περίθαλψης (διατίθενται διαλύματα υπέρτονου φυσιολογικού ορού 3%) έως ότου διατεθεί ένα παραφαρμακευτικό ή φαρμακευτικό σκεύασμα για το σκοπό αυτό».
Ο καθηγητής Cunningham εξήγησε πώς το αλάτι μπορεί να μειώσει τη διάρκεια του κρυολογήματος.
«Το αλάτι αποτελείται από νάτριο και χλώριο. Το χλώριο χρησιμοποιείται από τα κύτταρα που επενδύουν τη μύτη και τους αεραγωγούς για την παραγωγή υποχλωριώδους οξέος εντός των κυττάρων, το οποίο χρησιμοποιούν για να αμυνθούν κατά της μόλυνσης από ιούς. Δίνοντας επιπλέον χλώριο στα κύτταρα του βλεννογόνου, αυτό βοηθά τα κύτταρα να παράγουν περισσότερο υποχλωριώδες οξύ, το οποίο βοηθά στην καταστολή του ιικού πολλαπλασιασμού, μειώνοντας τη διάρκεια της λοίμωξης από τον ιό και, επομένως, τη διάρκεια των συμπτωμάτων».
Η μελέτη
Η ερευνητική ομάδα στρατολόγησε 407 παιδιά ηλικίας έως έξι ετών για τη μελέτη.
Τους χορηγήθηκαν είτε ρινικές σταγόνες με αλατόνερο είτε η συνήθης φροντίδα όταν εμφάνισαν κρυολόγημα.
Περίπου 301 παιδιά εμφάνισαν κρυολόγημα και για 150 από αυτά, οι γονείς τους έλαβαν θαλασσινό αλάτι και διδάχθηκαν να φτιάχνουν και να εφαρμόζουν σταγόνες για τη μύτη των παιδιών με αλατόνερο (τρεις σταγόνες ανά ρουθούνι, τουλάχιστον τέσσερις φορές την ημέρα, μέχρι να γίνουν καλά). Τα υπόλοιπα 151 παιδιά είχαν τη συνήθη φροντίδα.
Στα παιδιά που έλαβαν τις σταγόνες, ελάχιστες ήταν οι φορές που κόλλησαν και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.
Περίπου 82% των γονέων δήλωσαν ότι οι σταγόνες μύτης βοήθησαν το παιδί τους να γίνει γρήγορα καλά, ενώ 81% δήλωσαν ότι θα χρησιμοποιούσαν σταγόνες μύτης στο μέλλον.
«Η μείωση της διάρκειας του κρυολογήματος στα παιδιά σημαίνει ότι λιγότερα άτομα στο σπίτι τους κρυολογούν επίσης, με σαφείς επιπτώσεις στο πόσο γρήγορα ένα νοικοκυριό αισθάνεται καλύτερα και μπορεί να επιστρέψει στις συνήθεις δραστηριότητές του, όπως το σχολείο και η εργασία. Η μελέτη μας έδειξε επίσης ότι οι γονείς μπορούν με ασφάλεια να παρασκευάσουν και να χορηγήσουν σταγόνες για τη μύτη στα παιδιά τους και επομένως να έχουν κάποιο έλεγχο στο κοινό κρυολόγημα», εξήγησε ο Cunningham.