Μελέτη διαπιστώνει ότι το να διαβάζεις σε μωρά ηλικίας 1 και 2 ετών ενισχύει το λεξιλόγιό τους
Η νέα τους μελέτη για την κοινή ανάγνωση και το μέγεθος του λεξιλογίου συνδυάζεται με μια νέα δήλωση πολιτικής από την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής που παροτρύνει τους γονείς να διαβάζουν βιβλία στα μικρά τους.
Μια ομάδα στο Πανεπιστήμιο του Όσλο ρώτησε γονείς 1.442 Νορβηγών 1 και 2 ετών πόσες λέξεις είπαν ή κατάλαβαν τα νήπια τους. Οι γονείς ανέφεραν επίσης πόσο συχνά διάβαζαν στα παιδιά τους και πόσο χρόνο είχαν τα παιδιά στην οθόνη κάθε μέρα.
Το αποτέλεσμα: Τα παιδιά ηλικίας 1 και 2 ετών που διαβάζονταν συχνά είχαν μεγαλύτερο λεξιλόγιο από τους συνομηλίκους τους, ενώ το μέγεθος του λεξιλογίου συρρικνώθηκε με αυξανόμενο επίπεδο χρόνου οθόνης μεταξύ των παιδιών 2 ετών. Οι ερευνητές δεν είδαν καμία σχέση μεταξύ του χρόνου οθόνης και του λεξιλογίου των παιδιών ηλικίας 1 έτους.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Journal of Child Language.
«Αυτά τα αποτελέσματα καταδεικνύουν μια συσχέτιση μεταξύ των δραστηριοτήτων και της γλωσσικής ανάπτυξης ήδη από τα πρώτα χρόνια της ζωής ενός παιδιού και υποστηρίζουν γενικές συστάσεις για περισσότερη ανάγνωση και ίσως μείωση του χρόνου οθόνης για τα μικρά παιδιά», δήλωσε ο πρώτος συγγραφέας Audun Rosslund, διδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Όσλο στη Νορβηγία.
Η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι τα βιβλία ξεπερνούν τον χρόνο οθόνης όσον αφορά τη δημιουργία λεξιλογίου. Δείχνει μόνο μια συσχέτιση μεταξύ της γλωσσικής ανάπτυξης και της κοινής ανάγνωσης ή χρόνου οθόνης.
Όμως οι ερευνητές υποπτεύονται ότι δύο πτυχές της κοινής ανάγνωσης συμβάλλουν στη γλωσσική ανάπτυξη των παιδιών. Το ένα είναι η έκθεση στην ποικιλομορφία των λέξεων που περιέχονται στα παιδικά βιβλία και το άλλο είναι η αλληλεπίδραση μεταξύ γονέα και παιδιού.
Σημειώνουν ότι ο υπερβολικός χρόνος οθόνης μπορεί να περιορίσει τις πιθανότητες για πιο διαδραστικές δραστηριότητες που ευνοούν την ανάπτυξη της γλώσσας.
Η ομάδα του Rosslund διαπίστωσε επίσης ότι η σχέση μεταξύ της κοινής ανάγνωσης και της ανάπτυξης του λεξιλογίου στα παιδιά ηλικίας 1 έτους ήταν ακόμη πιο ισχυρή σε οικογένειες όπου η μαμά είχε λιγότερη επίσημη εκπαίδευση. Είπαν ότι αυτό υπόσχεται παρεμβάσεις για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρώιμη μάθηση.
“»Προχωρώντας προς τα εμπρός, ελπίζουμε ότι οι ερευνητές θα διερευνήσουν επίσης τον πιθανό αντίκτυπο της ποιότητας του χρόνου οθόνης στην ανάπτυξη της γλώσσας», δήλωσε ο Rosslund σε ένα δελτίο τύπου του πανεπιστημίου.