Μήπως έχεις ένα «παιδί – ορχιδέα»;
Δες πώς θα το χειριστείς και θα το φροντίσεις
Έχετε ακούσει ξανά τον όρο παιδί – ορχιδέα; Κι αν έχετε ένα τέτοιο παιδί πώς θα πρέπει να το χειριστείτε και θα το φροντίσετε;
Η ψυχολόγος Φρόσω Φωτεινάκη με μία ανάρτησή της στο Instagram εξηγεί τι ακριβώς είναι αυτά τα παιδιά – ορχιδέες.
«Υπάρχουν παιδιά που ζητούν περισσότερα ή και πολύ περισσότερα εργαλεία από τους γονείς τους, προκειμένου να συνδεθούν και να συνεργαστούν.
Υπάρχουν παιδιά, που ζητούν περισσότερη ενσυναίσθηση, κατανόηση, υπομονή, επιμονή, περισσότερα εφόδια και πολύ προσεκτικούς χειρισμούς.
Κάποια παιδιά εγγενώς φέρουν ένα πιο ευαίσθητο νευρικό σύστημα, με μεγάλη απαντητικότητα σε οτιδήποτε συμβαίνει γύρω τους, με αποτέλεσμα να διεγείρονται πιο εύκολα σε σύγκριση με άλλα παιδιά.
Κάποια παιδιά φέρουν μεγαλύτερη παρορμητικότητα, αντιδράσεις έντονες, απότομες, που δεν περνουν απ΄το φίλτρο της σκέψης τους.
Κάποια παιδιά έχουν πολύ χαμηλή ανοχή στη ματαίώση, ξεσπούν και πληγώνονται βαθιά, όταν χάνουν, όταν απορρίπτονται, όταν αδικούνται.
Ο Dr. Thomas Boyce μίλησε για αυτά τα παιδιά, ονοματίζοντάς τα «παιδιά – ορχιδέες», ενώ τα παιδιά που λειτουργούν πιο ευπροσάρμοστα και ανθεκτικά, τα ονομάτισε «παιδιά – πικραλίδες»
Θέλησε να δείξει με αυτόν τον παραλληλισμό, πως κάποια παιδιά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στη μεταχείρισή τους για να μπορέσουν να ανθίσουν, ενώ άλλα παιδιά ανθίζουν και μετακινουνται χωρίς να χρειάζονται αυτήν την εξαιρετικά προσεκτική μεταχείριση.
Θυμήσου. Δεν είσαι ένας «κακός γονιός», αν έχεις ένα παιδί που δεν κυλά εύκολα η καθημερινότητα μαζί του. Ένα παιδί που ξεσπάει, που αντιδρά, που δυσκολεύεται να ρυθμιστεί και να συνεργαστεί.
Το παιδί σου δεν είναι «κακό», ούτε θέλει να δημιουργεί κακές στιγμές. Δυσκολεύεται με την αυτορρύθμισή του και συχνά αυτό προδιαγράφεται βιολογικά.
Ίσως έχεις αδικήσει το παιδί σου, συγκρίνοντάς το, τιμωρώντας το και έχεις υποφέρει από ενοχές. Ίσως έχεις βιώσει αμέτρητους καυγάδες με τον άλλο γονιό για το πώς χρειάζεται να αντιμετωπίσετε το παιδί και τη συμπεριφορά του.
Ακόμη, ίσως έχεις μάθει να περπατάς σε ναρκοπέδιο, να έχεις πάντα το νού σου -ειδικά σε κοινωνικές περιστάσεις- για να προλάβεις ένα ξέσπασμα, ένα στραβοπάτημα του παιδιού, που φοβάσαι πως θα εκθέσει εκείνο και θα κάνει εσένα να νιώσεις πιο ανεπαρκής.
Ο γονιός ενός παιδιού ορχιδέα χρειάζεται περισσότερο από τον κάθε γονιό ενδυνάμωση, εργαλεία, καλλιέργεια αυτοπεποίθησης, αποφασιστικότητα και αυτοφροντίδα.
Κράτα μία ανοιχτή αγκαλιά και για τους δυο σας, απόκτησε τα εργαλεία που χρειάζεσαι, εστίασε στη σύνδεσή σας και εμπιστεύσου αυτό το παιδί.
Και όσο εσύ εξοπλίζεις τον εαυτό σου και την εργαλειοθήκη σου, θα βλέπεις ένα παιδί ορχιδέα να θριαμβεύει σε αυτόν τον κόσμο.
Αλήθεια έχεις δει ορχιδέα ολάνθιστη;»