Να αφήνω το παιδί μου να με κερδίζει όταν παίζουμε;
Όταν το παιδί χάνει εκνευρίζεται, στεναχωριέται, φωνάζει ή βάζει τα κλάματα. Κάθε παιδί θέλει να κερδίζει. Κανένα παιδί δεν θέλει να χάνει και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Το θέμα είναι πως οι ενήλικοι διαχειρίζονται την ήττα και τη νίκη έτσι ώστε τα παιδιά να κερδίσουν ένα σημαντικό μάθημα ζωής.
Γιατί να μην αφήνετε το παιδί σας να σας κερδίζει;
Είτε πρόκειται για επιτραπέζιο παιχνίδι είτε για τρέξιμο, μπορεί να είναι πολύ δελεαστικό να αφήσετε το παιδί σας να σας κερδίσει για να μην στεναχωρηθεί ή βάλει κλάματα. Αλλά η ζωή δεν είναι έτσι. Ένας γονέας πρέπει να προετοιμάζει το παιδί του για να αποκτήσει κοινωνικές δεξιότητες, να το προετοιμάζει όχι μόνον για τις νίκες αλλά και για τις ήττες. Έτσι, το να αφήσετε ένα παιδί να σας κερδίσει – άδικα – μπορεί να του κάνει πολύ περισσότερο κακό παρά καλό.
Εάν ένα παιδί κερδίζει πάντα, δεν θα μάθει πώς να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες και την ήττα. Όταν τα παιδιά βιώνουν την εμπειρία της αποτυχίας, αναπτύσσουν αποτελεσματικούς τρόπους για να επιλύουν τα προβλήματά τους.
Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας να μάθει για τη νίκη και την ήττα
Επιλέξτε τα σωστά παιχνίδια
Αναλόγως με την ηλικία των παιδιών, επιλέγετε παιχνίδια που πραγματικά μπορούν να κερδίσουν. Τα επιτραπέζια παιχνίδια είναι μια καλή επιλογή για την ανάπτυξή τους. Έτσι, παίξτε μαζί τους ένα επιτραπέζιο παιχνίδι που μπορούν να κερδίσουν.
Δώστε το παράδειγμα
Δείξτε ότι στενοχωριέστε όταν χάνετε, αλλά τονίζετε ότι δε γίνεται να κερδίζουμε πάντα. Αν χάσετε, να είστε ευγενικοί, πείτε: «Αχ, θα πρέπει να προσπαθήσω και να γίνω καλύτερος την επόμενη φορά.» Ή «Δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου, ένα παιχνίδι είναι.»
Βοηθήστε τα να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό
Εάν το παιδί σας έχει κάποιο αγώνα ή διαγωνισμό, κάντε ένα παιχνίδι ρόλων για το πώς θα συμπεριφερθεί, είτε κερδίσει είτε χάσει. Εάν χάσει, τονίστε την ευχαρίστηση του αγώνα. Πείτε του «Ήταν πολύ ωραίος αγώνας. Έπαιξες πολύ καλά, μπράβο σου. Δεν έχει σημασία ποιος κέρδισε και ποιος έχασε».
Μην το αφήνετε να κερδίζει για λάθος λόγους
Το να αφήνετε το παιδί να κερδίζει γιατί έτσι τονώνετε την αυτοπεποίθησή του είναι λάθος. Εάν θέλετε να τονώσετε την αυτοπεποίθησή του βάλτε το στον αθλητισμό, κοινωνικοποιήστε το, εφοδιάστε το με δεξιότητες. Το παιδί χρειάζεται ένα κίνητρο για να ξεπεράσει τον εαυτό του. Αν σας νικά και αυτοθαυμάζεται, δεν έχει κανένα τέτοιο κίνητρο αυτοβελτίωσης στην πραγματικότητα. Η ήττα είναι μέρος της ζωής και τροφή για σκέψη για να γίνουμε καλύτεροι. Αυτό πρέπει να δώσετε στα παιδιά να καταλάβουν.
Αναρωτηθείτε ποια είναι η δική σας σχέση με την ήττα
Εάν τα παιδιά βλέπουν εσάς να ζείτε σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον, εάν σας βλέπουν να κυνηγάτε την τελειότητα στην εργασία σας ή τα «καλά νούμερα», να έχετε το άγχος της επίδοσης και να μην απολαμβάνετε στην ουσία αυτό που έχετε επιλέξει να κάνετε σαν εργασία, τότε θα είναι δύσκολο να ξεφύγουν από το άγχος και τα ίδια. Αρκετές αγχώδεις διαταραχές στα παιδιά προκύπτουν από το άγχος επίδοσης που παρουσιάζουν οι γονείς.
Την επόμενη φορά λοιπόν που θα «στήσετε» το φλουρί της βασιλόπιτας ή τον αγώνα τρεξίματος, αναρωτηθείτε τι είναι πιο σημαντικό: η αίσθηση της νίκης ή η απόλαυση της κοινής σας εμπειρίας με το παιδί.
Δημοσιογραφική επιμέλεια: Φίλια Μητρομάρα