Να κάνω ηλιοθεραπεία στην εγκυμοσύνη;
Η ηλιοθεραπεία στη φάση της εγκυμοσύνης δεν απαγορεύεται αλλά ούτε συνιστάται και όταν εκτίθεστε στον ήλιο θα πρέπει απαραίτητα να λαμβάνετε όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις και να την κάνετε πάντα με συνειδητό και υγιή τρόπο.
Είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη ότι σε αυτό το στάδιο, το δέρμα σας είναι πιο ευαίσθητο. Ως εκ τούτου, είναι πιο επιρρεπές στο να εμφανιστούν μαύρες κηλίδες σε ορισμένα μέρη του λόγω ορμονικών αλλαγών. Ας δούμε λοιπούς κινδύνους αλλά και το ποια θεωρείται η κατάλληλη προστασία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Διαβάστε επίσης: 6 συμβουλές προστασίας των παιδιών από τη ζέστη
Οι κίνδυνοι της ηλιοθεραπείας
Θα πρέπει να διατηρείται η ισορροπία μεταξύ των κινδύνων της ηλιοθεραπείας και της ανάγκης κάλυψης των αναγκών του σώματος σε βιταμίνη D και αυτό ισχύει για όλους. Κάποιοι από τους κινδύνους είναι οι εξής:
Μέλασμα
Κατά τους μήνες της εγκυμοσύνης, οι αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών τείνουν να αυξάνουν την πιθανότητα υπερμελάγχρωσης (χλόασμα) όταν εκτίθενται στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου. Αυτές οι σκούρες κηλίδες εμφανίζονται κυρίως στο πρόσωπο.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, μετά τον τοκετό, οι κηλίδες τείνουν να εξαφανίζονται από μόνες τους ή να μειώνονται σε τόνο. Ωστόσο, υπάρχουν συμπληρωματικές αισθητικές επεμβάσεις που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της υπερμελάγχρωσης.
Ηλιακό έγκαυμα
Δεν υπάρχουν τρόποι για να αντιστρέψετε τα σημάδια της υπεριώδους βλάβης στο δέρμα. Επομένως, η πρόληψη είναι ουσιώδης. Η βλάβη από τον ήλιο εκφράζεται σε αλλαγές στο DNA των κυττάρων του δέρματος και επίσης μειώνει την αποτελεσματικότητα των κυττάρων του ανοσοποιητικού να ανιχνεύουν και να καταπολεμούν τις βλάβες.
Η έκθεση στον ήλιο τείνει να αυξάνει τη θερμοκρασία του πυρήνα του σώματος. Ως εκ τούτου, στις εγκύους, είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί αφυδάτωση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα πρόωρου τοκετού. Η θερμοκρασία του εμβρύου αυξάνεται παράλληλα με τη θερμοκρασία του σώματος της μητέρας. Για το λόγο αυτό, είναι καλύτερο να μην παραμένετε εκτεθειμένη στον ήλιο για πολλή ώρα.
Καρκίνος του δέρματος
Η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, ειδικά αν προκαλεί ηλιακό έγκαυμα, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος, γνωστό και ως μελάνωμα.
Επιπλέον, η χρόνια χαμηλή έκθεση στις ακτίνες του ήλιου είναι μια από τις αιτίες γήρανσης του δέρματος.
Ασφαλής ηλιοθεραπεία στην εγκυμοσύνη
Ανεξάρτητα από το αν είστε έγκυος ή όχι, θα πρέπει να είστε προσεκτική και να λαμβάνετε προφυλάξεις όταν εκτίθεστε στον ήλιο:
Αντηλιακό
Η χρήση αντηλιακού είναι ένα από τα πιο σημαντικότερα μέτρα φροντίδας για την αποφυγή «ζημιών». Είναι καλύτερο να εφαρμόζετε το προϊόν κάθε μέρα του χρόνου στα σημεία του σώματος που είναι εκτεθειμένα στον ήλιο. Ορισμένες πτυχές στις οποίες πρέπει να δίνετε προτεραιότητα στην επιλογή του αντηλιακού είναι:
- Να είναι ευρέως φάσματος
- Να είναι αδιάβροχο
- Να έχει SPF 50 ή περισσότερο
*Είναι σημαντικό να εφαρμόζετε το αντηλιακό σας ανά δύο ώρες.
Καπέλο
Η χρήση μεγάλων καπέλων είναι ιδανική για να καλύπτει και να παρέχει προστασία στο πρόσωπο. Επιπλέον, αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο τις ώρες που είναι πολύ δυνατός. Μείνετε δηλαδή μακριά από το φως του μεταξύ 10 π.μ. και 3 μ.μ. το καλοκαίρι.
*Συνοψίζοντας, δεν υπάρχει καμία απαγόρευση να απολαμβάνετε τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ωστόσο, είναι σημαντικό να λάβετε τις απαραίτητες προφυλάξεις και να κατανοήσετε τους κινδύνους που ελλοχεύουν.
Μερικά από τα βασικά ζητήματα είναι η σωστή ενυδάτωση, η χρήση αντηλιακού και ο περιορισμός της έκθεσης σε ώρες ακραίας ζέστης για την αποφυγή υπερθέρμανσης.