Νέα έρευνα: Το φαγητό που δεν πρέπει να τρώνε τα παιδιά μέχρι να κλείσουν τα 2
Από τις έντονες λιγούρες της εγκυμοσύνης μέχρι τις παρακλήσεις του μικρού παιδιού για ακόμα μία λιχουδιά, οι μάχες για τα γλυκά σνακ αποτελούν μέρος του ταξιδιού της γονεϊκότητας. Φυσικά, λίγη ζάχαρη πού και πού είναι μια απολύτως φυσιολογική ανάγκη και μερικές φορές, ακριβώς αυτό που χρειαζόμαστε. Αλλά νέα έρευνα δείχνει ότι η διατροφή κατά τις πρώτες 1.000 ημέρες, από την εγκυμοσύνη έως την ηλικία των δύο ετών, έχει βαθιά επίδραση στην υγεία των παιδιών μας και ότι η μείωση της πρόσληψής της κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης περιόδου μπορεί να μειώσει σημαντικά τους κινδύνους για σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης τύπου 2 και η υψηλή αρτηριακή πίεση, αργότερα στη ζωή.
Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science υπογραμμίζει πως οι προσεκτικές επιλογές τώρα που το παιδί μας είναι ακόμα μωρό, μπορούν να θέσουν τη βάση για ένα πιο υγιές μέλλον.
Διαβάστε επίσης: Βιταμίνη D: Η έλλειψή της στα παιδιά συνδέεται με αυτοάνοσα
Νέα έρευνα: Γιατί οι πρώτες 1.000 ημέρες έχουν τόση σημασία
Οι πρώτες 1.000 ημέρες αποτελούν ένα μοναδικό θεμέλιο για την δια βίου υγεία. Τα μωρά λαμβάνουν θρεπτικά συστατικά από τη μητέρα τους στη μήτρα, στη συνέχεια μέσω του μητρικού γάλακτος και ύστερα μέσω των στερεών τροφών. Σύμφωνα με τη μελέτη, ένα περιβάλλον χαμηλής περιεκτικότητας σε σάκχαρα στη μήτρα, αντιπροσώπευε το ένα τρίτο των οφελών για την υγεία, με τη συνεχιζόμενη χαμηλή πρόσληψη ζάχαρης μέχρι την ηλικία των δύο ετών να προσθέτει ακόμη περισσότερα οφέλη. Τα παιδιά με περιορισμένη πρόσληψη ζάχαρης αυτή την πρώτη περίοδο της ζωής τους είχαν:
- 35% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2.
- 20% χαμηλότερο κίνδυνο υπέρτασης.
Όσα άτομα ανέπτυξαν αυτές τις καταστάσεις υγείας, η έναρξη καθυστέρησε αρκετά χρόνια, γεγονός που μεταφράζεται σε περισσότερα χρόνια υγιούς ζωής.
Ένα από τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα της μελέτης είναι ότι τα οφέλη μιας διατροφής με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορούν να ξεκινήσουν ήδη από την εγκυμοσύνη. Περίπου το ένα τρίτο του μειωμένου κινδύνου για διαβήτη και υπέρταση συνδέθηκε με τον περιορισμό της πρόσληψης ζάχαρης στη μήτρα, δείχνοντας ότι η προγεννητική διατροφή από μόνη της μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη μελλοντική υγεία του παιδιού.
Ωστόσο, η μελέτη διαπίστωσε ότι τα μεγαλύτερα οφέλη προέκυψαν όταν η χαμηλή πρόσληψη ζάχαρης συνεχίστηκε τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού, ειδικά όταν εισήχθησαν στερεές τροφές.
Το CDC (Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ) υποστηρίζει αυτήν την προσέγγιση, συνιστώντας τα παιδιά κάτω των 2 ετών να αποφεύγουν τροφές και ροφήματα με πρόσθετα σάκχαρα. Αυτά είναι σάκχαρα που ενσωματώνονται κατά την επεξεργασία ή την προετοιμασία των προϊόντων. Τα φυσικά σάκχαρα σε τρόφιμα όπως το γάλα, τα φρούτα και τα λαχανικά δεν εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία.
Για άτομα ηλικίας 2 ετών και άνω, το CDC προτείνει τον περιορισμό των προστιθέμενων σακχάρων σε λιγότερο από το 10% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων.
Πώς μπορούμε να μειώσουμε τη ζάχαρη;
- Διαβάζουμε προσεκτικά τις ετικέτες των προϊόντων: Ελέγξτε για πρόσθετα σάκχαρα σε καθημερινά είδη όπως τα γιαούρτια, τα δημητριακά και τα σνακ για παιδιά.
- Επιλέγουμε ολόκληρα τρόφιμα: Φρούτα, λαχανικά και επιλογές χωρίς ζάχαρη από επεξεργασμένα σνακ.
- Κάνουμε απλές αντικαταστάσεις: Αντικαταστήστε τα σνακ με ζάχαρη με φυσικά γλυκές επιλογές. Για παράδειγμα, πολτοποιήστε μια ώριμη μπανάνα.
- Εστιάζουμε στην ισορροπία: Στόχος δεν είναι να εξαλειφθούν όλες οι λιχουδιές, αλλά να περιοριστούν. Δεν χρειάζεται γενικά να αγχώνεστε για κάθε γραμμάριο ζάχαρης. Απλά να θυμάστε πως μικρά βήματα σήμερα ως προς την ποιοτική διατροφή, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα πιο υγιές αύριο για όλη την οικογένεια.