Νέα μελέτη δείχνει πόσο πολύ η εγκυμοσύνη επηρεάζει τον εγκέφαλο – και είναι περισσότερο από ό,τι πιστεύαμε
Όλοι έχουμε ακούσει για τον «εγκέφαλο εγκυμοσύνης». Αλλά για πρώτη φορά, οι ερευνητές δημιούργησαν στην πραγματικότητα έναν ολοκληρωμένο χάρτη του τρόπου με τον οποίο αλλάζει ο εγκέφαλος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης – και η μελέτη τους έδειξε πόσο λίγα κατανοούσαμε προηγουμένως για αυτόν τον τομέα της επιστήμης. Βασικά, η εγκυμοσύνη επηρεάζει εξαιρετικά τον εγκέφαλο.
Η νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Nature Neuroscience, αποκάλυψε ότι ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου συρρικνώνονται σε μέγεθος, αλλά συνδέονται καλύτερα μεταξύ τους, «με λίγες μόνο περιοχές του εγκεφάλου να παραμένουν ανέγγιχτες από τη μετάβαση στη μητρότητα», έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης.
Η Δρ Elizabeth R. Chrastil, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Irvine, υποβλήθηκε σε εξωσωματική γονιμοποίηση, συνέλαβε τη μελέτη και χρησιμοποίησε τον δικό της εγκέφαλο στη μελέτη. Είναι μια υγιής 38χρονη. Οι συγγραφείς της μελέτης μελέτησαν εκτενώς τον εγκέφαλό της από τρεις εβδομάδες πριν από τη σύλληψη έως δύο χρόνια μετά τη γέννηση του παιδιού της.
«Έχουν γίνει τόσα πολλά για τη νευροβιολογία της εγκυμοσύνης που δεν καταλαβαίνουμε ακόμη», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Δρ Έμιλι Τζέικομπς, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα ψυχολογικών και εγκεφαλικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στη Σάντα Μπάρμπαρα.
Και πρόσθεσε, «Και δεν είναι επειδή οι γυναίκες είναι πολύ περίπλοκες. Είναι ένα υποπροϊόν του γεγονότος ότι οι βιοϊατρικές επιστήμες έχουν αγνοήσει ιστορικά την υγεία των γυναικών. Είμαστε το 2024 και αυτή είναι η πρώτη ματιά που έχουμε σε αυτή τη συναρπαστική νευροβιολογική μετάβαση».
Οι περισσότερες γνώσεις σε αυτόν τον τομέα προέρχονται είτε από μελέτες σε ζώα είτε από μελέτες σε ανθρώπους που βασίζονται στην απεικόνιση του εγκεφάλου από ένα μόνο χρονικό σημείο, είπε η Jacobs.
«Αλλά αυτό το είδος προσέγγισης ομαδικού μέσου όρου δεν μπορεί να μας πει τίποτα για το πώς ο εγκέφαλος αλλάζει μέρα με τη μέρα ή από εβδομάδα σε εβδομάδα καθώς οι ορμόνες πέφτουν και ρέουν», συνέχισε. «Το εργαστήριό μου εδώ στο UC Santa Barbara χρησιμοποιεί μεθόδους απεικόνισης ακριβείας για να κατανοήσει πώς ο εγκέφαλος ανταποκρίνεται σε σημαντικές νευροενδοκρινικές μεταπτώσεις όπως ο κιρκάδιος κύκλος, ο έμμηνος κύκλος, η εμμηνόπαυση και τώρα, σε αυτό το άρθρο, μια από τις μεγαλύτερες νευροενδοκρινικές μεταβάσεις που μπορεί να βιώσει ένας άνθρωπος — που είναι εγκυμοσύνη».
Κατά τη διάρκεια αυτής της μελέτης, η Jacobs και η ομάδα της συνέλεξαν 26 μαγνητικές τομογραφίες και εξετάσεις αίματος και τις συνέκριναν με οκτώ συμμετέχουσες ελέγχου που δεν ήταν έγκυοι. Μέχρι την ένατη εβδομάδα της εγκυμοσύνης, οι ερευνητές παρατήρησαν εκτεταμένες μειώσεις στον όγκο της φαιάς ουσίας και στο πάχος του εγκεφαλικού φλοιού, ειδικά σε μέρη του εγκεφάλου που σχετίζονται με κοινωνικές γνωστικές λειτουργίες. Η φαιά ουσία ελέγχει λειτουργίες όπως ομιλία, σκέψη και μνήμη. Συνήθως, κορυφώνεται κατά την παιδική ηλικία και μειώνεται σε όλη την υπόλοιπη ζωή μας.
Οι επιστήμονες εξακολουθούν να μη γνωρίζουν γιατί συμβαίνουν αυτές οι αλλαγές, ποιες θα μπορούσαν να είναι οι επιπτώσεις τους ή αν συμβαίνουν σε όλες. Απαιτείται περαιτέρω μελέτη με μεγαλύτερο αριθμό συμμετεχουσών για την καλύτερη κατανόηση των αλλαγών στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είπαν.
«Χρειαζόμαστε καλύτερα δεδομένα», τόνισε η Τζέικομπς. «Από τα 50.000 άρθρα απεικόνισης εγκεφάλου που δημοσιεύθηκαν τα τελευταία 30 χρόνια, λιγότερο από το μισό του 1% επικεντρώνεται σε παράγοντες υγείας που είναι μοναδικοί για τις γυναίκες, όπως η εγκυμοσύνη. Έτσι, όταν μιλάμε για το επιστημονικό σώμα της γνώσης, πρέπει να αναλογιστούμε ποιο σώμα εξυπηρετεί».