Νήπια: Πώς να διαχειριστείτε αυτές τις 3 άβολες συμπεριφορές
Τα νήπια, ιδιαίτερα μέχρι τα πρώτα τρία έτη της ζωής τους, ενδέχεται να εμφανίσουν ιδιόμορφη συμπεριφορά, που μπορεί να ποικίλει. Από το απροκάλυπτο σκάλισμα της μύτης μπροστά σε όλους τους συγγενείς και φίλους έως και τις άναρθρες άνευ αιτίας κραυγές στη μέση του δρόμου. Ωστόσο, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για αυτές τις περίεργες συμπεριφορές- συνήθειες, μιας και αποτελούν μια φυσιολογική φάση της εξέλιξής τους. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως τα μικρά παιδιά ακόμη ανακαλύπτουν τόσο το σώμα τους όσο και τον κόσμο γύρω τους.
Διαβάστε επίσης: Ανάπτυξη: Μαμά, μην ανησυχείς για αυτά τα 5 πράγματα
#1 Νήπια και… ρινικές ανασκαφές
Πιθανότατα το μικρό σας να μην μπορεί να κρατήσει τα δάχτυλά του μακριά από την μύτη του και αυτό γιατί για εκείνο αποτελεί έναν διασκεδαστικό τρόπο εξερεύνησης του σώματός του. Στο μεταξύ, είναι πιθανό να ξύνει την μύτη του, αναζητώντας ανακούφιση από συμπτώματα αλλεργίας.
Η λύση
Εξηγήστε του με ήπιο τόνο ότι θα ήταν καλύτερο να καθαρίζει την μύτη του με ένα μαντηλάκι και όταν θα είναι μόνο του. Αν παρατηρείται ότι συνεχίζει να πειράζει την μύτη του, τότε ένα ραντεβού στον παιδίατρο θα σας βοηθήσει να καταλάβετε αν πρόκειται για αλλεργία.
#2 Αποχή από το φαγητό
Αν δείτε ότι το νήπιό σας αρνείται συστηματικά το φαγητό του, μην ανησυχήσετε, καθώς με την ανάπτυξη να επιβραδύνεται στο δεύτερο έτος της ηλικίας του παιδιού, μειώνεται κατ’αναλογία και η όρεξή του.
Η λύση
Μπορείτε να του παρέχετε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για την ανάπτυξή του με μικρά γεύματα ή σνακ, τα οποία θα μπορεί να επιλέξει όποτε το θελήσει, χωρίς να το πιέσετε. Παράλληλα, θα ήταν καλό να το αφήσετε να ανταποκριθεί στις ανάγκες του, όπως εκείνο θέλει.
#3 Γροθιές
Όταν κάνετε τις πρώτες σας βόλτες στο πάρκο, τότε περίπου θα παρατηρήσετε ότι το νήπιο θα ξεκινήσει να σχηματίζει γροθιές, γεγονός που πιθανότατα δεν έχει σχέση με την πρόθεση να χτυπήσει τους γύρω του. Πράγματι ενδεχομένως να είναι απογοητευμένο και ο μοναδικός τρόπος για να το εκφράσει, μιας και ακόμα δεν μπορεί να μιλήσει, είναι κουνώντας τις γροθιές του.
Τι να κάνετε
Αν δείτε ότι το μικρό σας εξαγριώνεται, τραβήξτε το στην άκρη και με ήπιο τόνο υπενθυμίστε του ότι δεν επιτρέπεται να χτυπάει. Ενθαρρύνετε το να χρησιμοποιεί λέξεις για να εκφράσει όλα όσα νιώθει. Αν αυτό δεν πιάσει, μπορείτε να δοκιμάσετε να πάρετε μαζί μερικές βαθιές αναπνοές. Αυτό θα του δώσει μερικά λεπτά ώστε να ηρεμήσει και επαναφέρει την ψυχραιμία του.