Ο φόβος της απόρριψης επηρεάζει το πώς τα παιδιά συμμορφώνονται με τους συνομηλίκους
Φανταστείτε ότι είστε παιδί σε μια τάξη και ο δάσκαλός σας λέει σε όλους να σχηματίσουν ομάδες για ένα έργο. Κάθεσαι και περιμένεις, παρακολουθώντας τα άλλα παιδιά να ζευγαρώνουν και αναρωτιέσαι αν θα σε διαλέξει κανείς.
Αυτός ο φόβος της απόρριψης –γνωστός σε πολλά παιδιά και ενήλικες– μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρονται τα παιδιά στις ομάδες συνομηλίκων τους, σύμφωνα με νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα παιδιά που αισθάνονται άγχος για την απόρριψη είναι πιο πιθανό να συμμορφωθούν με τις ακαδημαϊκές προσδοκίες, όπως το να μελετούν σκληρότερα ή να ακολουθούν τους κανόνες της τάξης. Είναι επίσης λιγότερο πιθανό να συμμετάσχουν σε συμπεριφορές που προκαλούν προβλήματα. Από την άλλη πλευρά, τα παιδιά που περιμένουν ενεργά την απόρριψη τείνουν να αντιστέκονται στη συμμόρφωση τόσο με τις ακαδημαϊκές συμπεριφορές όσο και με τις δημοφιλείς τάσεις.
Η στάση έναντι της απόρριψης αναφέρεται σε δύο κατηγορίες αντιδράσεων σε πιθανή απόρριψη: το προσδόκιμο απόρριψης, μια γνωστική τάση να περιμένουμε απόρριψη και την αγχώδη ή θυμωμένη προσμονή, το συναίσθημα που νιώθουμε όταν προσδοκούμε την απόρριψη.
«Η ευαισθησία στην απόρριψη είναι ένα πραγματικά ανησυχητικό χαρακτηριστικό στα παιδιά», δήλωσε η Michele Lease, καθηγήτρια στο τμήμα εκπαιδευτικής ψυχολογίας του Mary Frances Early College of Education και συν-συγγραφέας της μελέτης. «Όταν τα παιδιά είναι ευαίσθητα στην απόρριψη, μπορεί να ανησυχούν και να αποσυρθούν ή να θυμώσουν και να γίνουν εχθρικά. Εάν προσπαθούν να ταιριάξουν και να μην απορριφθούν, μπορεί να μάθουν να συμμορφώνονται, να ευγνωμονούν τον εαυτό τους ή να είναι λιγότερο διεκδικητικά. Η ευαισθησία στην απόρριψη είναι επίσης σημαντικός προγνωστικός δείκτης της κατάθλιψης, ακόμη και πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων».
Στην έρευνα, με επικεφαλής τον πρόσφατο απόφοιτο του UGA, Cayenne Predix, συμμετείχαν περισσότεροι από 350 μαθητές της τέταρτης και πέμπτης τάξης. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια με σενάρια για να μετρήσουν πόσο πιθανό ήταν να ακολουθήσουν τη συμπεριφορά των φίλων τους σε τρεις τομείς: ακαδημαϊκούς, παρακολούθηση τάσεων και δημιουργία προβλημάτων.
«Ως κοινωνικό αναπτυξιακό καθήκον, αυτό που συμβαίνει σε αυτήν την ηλικία είναι ότι τα παιδιά προσπαθούν να μάθουν πώς να περιηγούνται σε ολόκληρο το δίκτυο συνομηλίκων τους, συμπεριλαμβανομένης της θέσης τους στην ομάδα φίλων τους, και αυτή είναι μια πολύ μοναδική στιγμή για να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε πώς νιώθουν τα παιδιά για τη θέση τους στην ομάδα», είπε η Lease. «Δεν είναι ότι δεν έχουν καλές φιλίες, έχουν – παίζουν, κάνουν άλλα πράγματα, αλλά σε αυτή την ηλικία ένα από τα κύρια καθήκοντά τους είναι να μάθουν πώς να ταιριάζουν».
Είναι ενδιαφέρον ότι το να παρακολουθούν σχεσιακής θυματοποίηση, συμπεριλαμβανομένου του κουτσομπολιού ή του εκφοβισμού, δεν επηρέασε σταθερά τη συμμόρφωση των παιδιών σε όλες τις συμπεριφορές. Αντίθετα, οι συναισθηματικές και γνωστικές αντιδράσεις των παιδιών σε πιθανή απόρριψη ήταν οι ισχυρότεροι προγνωστικοί παράγοντες για το αν θα ακολουθούσαν τους κανόνες της ομάδας.
Συγκεκριμένα, τα ανήσυχα παιδιά είχαν μεγαλύτερη τάση να αποφεύγουν τις ενοχλητικές ενέργειες και να ταιριάζουν με τις θετικές ακαδημαϊκές συμπεριφορές των συνομηλίκων τους, όπως το να μελετούν περισσότερο ή να συμμετέχουν στην τάξη. Αντίθετα, όσοι περίμεναν την απόρριψη ήταν λιγότερο πιθανό να συμμορφωθούν ακαδημαϊκά ή κοινωνικά.
«Συνολικά, τα ευρήματα της μελέτης υπογραμμίζουν την ανάγκη να ληφθούν υπόψη τόσο οι συναισθηματικές όσο και οι γνωστικές πτυχές της απόρριψης κατά τη διερεύνηση της συμμόρφωσης, ειδικά στο πλαίσιο της σχεσιακής επιθετικότητας σε ομάδες φιλίας», τόνισε η Lease.
Η Lease και η ερευνητική της ομάδα, συμπεριλαμβανομένης της Mihyun Kim, υποψηφίου διδάκτορα UGA, και Kyongboon Kwon, καθηγητή του Πανεπιστημίου του Wisconsin-Milwaukee, συνεχίζουν την έρευνά τους για να διερευνήσουν πώς οι κανόνες της ομάδας φιλίας επηρεάζουν την ευαισθησία στην απόρριψη και τη συμμόρφωση.
Πηγή