Οι αντιλήψεις των παιδιών διαστρεβλώνονται από τα social
Είναι δεδομένο ότι σήμερα περνάμε πολύ χρόνο στο διαδίκτυο και μάλιστα αυτό ξεκινάει από πολύ μικρές ηλικίες. Μπορεί να ασχολούμαστε με τα social media για την εργασία μας ή για ψυχαγωγία, επικοινωνία και ενημέρωση. Ανεξάρτητα από την αφορμή και το κίνητρο που μας στρέφει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η πολύωρη και συχνή ενασχόληση με αυτά μπορεί να επηρεάσει τη δική μας ευημερία και φυσικά των παιδιών μας.
Το βασικό πρόβλημα είναι ότι η θέαση του κόσμου μέσω μιας οθόνης και του ίντερνετ μπορεί να παραμορφώσει τις αντιλήψεις. Τα πολλά φίλτρα και ο υπερβολικός τρόπος ζωής που ξεφεύγει από την κοινή πραγματικότητα επηρεάζει, πολύ συχνά, την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση του ατόμου. Μπορεί να έχετε πιάσει τον εαυτό σας να συγκρίνεστε με άλλους ανθρώπους και να αισθάνεστε ανεπάρκεια, δυσαρέσκεια και ματαιότητα. Όλο αυτό δημιουργεί, τελικά, ένα πλαίσιο επιβαρυντικό για τη σωματική και ψυχική υγεία.
Social media και ψυχική υγεία
Τα άσχημα νέα είναι ότι αυτά μπορεί να συμβούν και στα παιδιά, και μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό, καθώς ακόμα εξελίσσουν την προσωπικότητά τους.
Τα δεδομένα από μια έρευνα διαπίστωσαν ότι περισσότερο από το ένα τρίτο (36%) των ερωτηθέντων ηλικίας 18 έως 34 ετών πιστεύουν ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν βλάψει την κοινωνία. Ωστόσο, διακρίνεται μια διάθεση αλλαγής. Ένας στους τρεις (34%) ενήλικες απενεργοποιεί τις ειδοποιήσεις και το 33% προσπαθεί να αφιερώσει λιγότερο χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δεδομένου ότι τα παιδιά μεγαλώνουν με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αυτό το θέμα θα πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη από τους γονείς και τους φροντιστές.
Το άγχος της εικόνας
Όταν oι influencers και οι επαγγελματίες ποστάρουν συνεχώς πολύ επεξεργασμένες εικόνες, έχοντας δίπλα τους μια ολόκληρη ομάδα ανθρώπων για το μακιγιάζ, τα μαλλιά, το styling κ.ο.κ., δημιουργείται μια πολύ επικίνδυνη βάση για τους απλούς χρήστες, τα νεαρά άτομα και τα παιδιά που συγκρίνουν την εικόνα τους, το σώμα και την εμφάνισή τους με αυτά τα πρότυπα. Τα ουτοπικά και επισφαλή ψηφιακά πρότυπα δημιουργούν άγχος και κατάθλιψη.
Σύμφωνα με μια έρευνα από το CVS Health and Morning Consult, οι άνθρωποι αγχώνονται όλο και περισσότερο για την εικόνα του σώματός τους ή τη φυσική τους εμφάνιση. Μάλιστα, η αυξημένη έκθεση σε ανάλογο περιεχόμενο μπορεί να αυξήσει τη σωματική δυσαρέσκεια και τις διατροφικές διαταραχές ή τα διαταραγμένα διατροφικά συμπτώματα μεταξύ των ευάλωτων ατόμων, ιδιαίτερα των νεαρών γυναικών. Κι αυτό γιατί μέσα από την προβολή ψηφιακών προτύπων στα social media διαστρεβλώνεται η σκέψη του ατόμου. Αυτά είναι πολύπλοκα προβλήματα που πηγάζουν από υποκείμενα συναισθηματικά ζητήματα και χρήζουν θεραπείας, ώστε το άτομο να αλλάξει τρόπο σκέψης.
Στρατηγικές για τη βελτίωση της πλοήγησης
Το 70% των γονέων που ερωτήθηκαν στην έρευνα CVS Health and Morning Consult ανέφεραν ότι ανησυχούσαν για την ψυχική υγεία των παιδιών τους και περίπου το 50% ανησυχούσαν για τον αντίκτυπο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην αντίληψη των παιδιών τους για τον κόσμο.
Είναι, λοιπόν, απαραίτητο οι γονείς να λάβουν τα μέτρα τους και να διδάξουν τα παιδιά σχετικά με την ορθή χρήση του ίντερνετ και των social media, ώστε να αποκτήσουν ανθεκτικότητα και να έχουν τα ίδια τον έλεγχο. Όλα, φυσικά, ξεκινούν από το να αποτελούν και εκείνοι ένα υγιές παράδειγμα.
Εξασκηθείτε στην ενεργητική ακρόαση και συνομιλήστε με τα παιδιά σας για να διερευνήσετε τι τα ανησυχεί. Φροντίστε να καταλάβουν ότι είστε εκεί για υποστήριξη και ότι είναι εντάξει να ζητήσουν τη βοήθειά σας.
Μια υγιής καθοδήγηση και η ανάπτυξη της ενσυναίσθησης είναι σημαντική και θα βοηθήσει στην ομαλή πλοήγηση των παιδιών στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δεν χρειάζεται απαγόρευση, η οποία και μπορεί να έχει τα αντίστροφα αποτελέσματα. Θέστε ακόμα και χρονικά όρια μέσα στη μέρα, που τα παιδιά σας θα ασχολούνται με τα social media.
Να στοχεύετε στο να μεγαλώσετε υγιή και ανθεκτικά ψυχικά παιδιά, με ενσυναίσθηση και αυτοεκτίμηση. Αυτά τα χαρακτηριστικά μπορούν να χαράξουν σιγά σιγά και τις αξίες με τις οποίες θα πορεύονται και τα ίδια στον κόσμο αργότερα.
Το πρωτότυπο άρθρο EΙΔΗΣΕΙΣ Παιδί | imommy.gr .
ανήκει στο